Színes gyurmával játszó gyerekek

A színes gyurma az egyik legjobb játékszer, amit egy gyerek kívánhat magának. Segítségével szinte bármi megalkotható, amit elképzelünk. Világokat építhetünk és tervezhetünk újra, használatához pedig nincs másra szükség, csupán egy kis fantáziára.

A gyurmázás egyszerre tanít, szórakoztat, és fejleszti a kézügyességet. Éppen ezért az iskolában és otthon egyaránt kiváló szórakozás lehet.

A színes gyurma segíti a jó reflexek kialakulását

Különböző gyermekpszichológiai kutatások és rengeteg cikk szerint a gyermekkori gyurmázás nem csak a fantázia egészséges formálódására gyakorolhat jótékony hatást. Nagy szerepet játszhat az izmok fejlődésében, és a mozgáskoordináció kialakulását is elősegíti. A puha gyurmadarabok nyomkodása ugyanis segít a finommotorikus reflexek fejlődésében.

Gyermekünk a játék során tehát nem csupán leköti és szórakoztatja magát. Megismerkedik azzal, mire képesek a kezei, kitapasztalja az arányok mibenlétét, és felméri saját testének határait. Ezek a felfedezések pedig később az iskolában, az írás és olvasás tanulása során is rendkívül hasznos tulajdonságok lesznek majd.

A mentális fejlődésre is jó hatással van

A színes gyurma ráadásul az észlelés és az emlékezet fejlődését is elősegíti. A különböző színű, puha darabok használata során a gyermek hatékonyan utánozhatja le a környezetében található dolgokat, vagy reagálhat az őt érő ingerekre.

Ilyen módon nem csak kézmozdulatai és reflexei, de gondolkodása, esztétikai érzéke is sokat fejlődnek. Sőt, több kutatási eredmény igazolja azt is, hogy a gyurmával, festékkel, és egyéb, kreatív játékkal töltött időnek erős szorongásoldó hatása van.

Ez rendkívül fontos, hiszen ilyen módon gyermekünk az iskolában felgyülemlett, stresszes időszak hatásait kreatívan, önmagát megvalósítva és érzelmeit kifejezve tudja hatékonyan levezetni a játék által. Ezek pedig szintén egy olyan tulajdonság, melyek elősegíti azt, hogy később egészséges, kreatív, és talpraesett felnőtt cseperedjen belőle.

Szuper játék, de csak bizonyos életkor felett

Nyilván sokunknak vannak emlékei gyerekkorából a színes gyurmadarabok nyomkodásáról. Állatokat, házakat, járműveket építettünk. Majd mikor meguntuk őket, az egészet egybegyúrtuk, és kezdődhetett a játék elölről.

A színes gyurma olyan kreatív játékszer, melyet a kisebbek és nagyobbak is imádnak, legyen szó akár iskolai technika óráról, akár suli utáni játékról. Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy nem minden gyerek kezébe való.

Könnyen előfordulhat, hogy a kisebbek játék során szájukba veszik, lenyelik a puha darabokat. Habár a legtöbb, piacon lévő színes gyurma már nem tartalmaz toxikus anyagokat, ez nem feltétlenül szünteti meg a fulladásveszélyt.

A legtöbb színes gyurma átlagosan három év feletti gyerekeknek ajánlott. Érdemes tehát arra figyelnünk, hogy mindig betartsuk a csomagoláson jelzett, ajánlott életkorral kapcsolatos instrukciókat.

Kisebb gyermekeinknek válasszunk puhább gyurmát, míg a nagyobbak bátran játszhatnak a keményebb, komolyabb megmunkálást igénylő változatokkal is. Ilyen módon pedig nem csak szórakoztatóan, de biztonságosan is élhetik ki a bennük rejlő kreativitást.