Szorong a gyermekem a suliban. Mit tudok tenni?

Szülőként nincs is annál rosszabb érzés, mint amikor a gyermekünk kétségbeesetten, szorongva, szomorúan jön haza. Sokszor nem is beszél róla, csak látszik a viselkedésén, hogy valami nagyon nincsen rendben. Nézzük, milyen okai lehetnek a változásnak, és hogy mit tehetünk azért, hogy újra vidám iskolás lehessen.

Az iskolás gyerekek szorongásának lehetséges okai a következők

Túl nehéz neki a suli

Vannak kiemelkedő, és átlagos képességű gyermekek. Hiába íratja be mondjuk zenei tagozatra, ha botfüle van, vagy hiába oktatják emelt óraszámban az angolt, ha ő inkább oroszt tanulna. Ha pedig nem szereti azt, amit tanulnia kell, akkor miért erőltetnénk rá?

Ha van rá mód, kérje ki a pedagógusok tanácsát, és írassa át egy másik iskolába.

Lehet, hogy önnek akar megfelelni, és mindenből ötöst szerezni? A teljesítménykényszer sajnos nagyon rossz hatással van a nebulókra. Természetesen ne hagyja, hogy megbukjon, de tudomásul kell venni, hogy lesznek olyan tárgyai, amiből nem tud olyan jól teljesíteni, nem szabad ezért zaklatni, ő is meg fogja találni az útját az életben.

Kiközösítik

Sajnos ilyen mindig előfordul, a gyerekek sokszor nagyon gonoszak, de persze az is lehet, hogy az ő magatartásával van gond. Az osztályfőnök általában tud a dologról, és értesíti a szülőket, de vannak olyan esetek, amik nem jut el hozzá a hír, például azért, mert a gyerekek egy zsarolás miatt félnek megosztani vele.

Ha látja, hogy sérelem éri őt a suliban, mindenképp beszélgessen el vele, és ha a gyerekek nem tudják elintézni egymás között, érdemes beszélni a szüleikkel, és a tanárokkal is. Súlyosabb helyzetben egy pszichológus is nagy segítség lehet.

Ha vele van gond, vizsgálja meg, hogy mi lehet az oka a viselkedésének. Sokszor a családi problémák miatt lesz agresszívabb, kötekedősebb, de az is lehet, hogy nem piheni ki magát elég jól.

Ha nem pihen eleget, vegyen vissza a különórákból, és iskola után szervezzen vele külön programot. Menjenek el fagyizni, moziba, sétálni. Ne hagyja, hogy egész nap a füzetek felett görnyedjen!

Ahhoz, hogy jobban érezze magát a suliban, az iskolai taneszközök is hozzájárulhatnak. Vásároljon neki motivációs felirattal ellátott tolltartót, táskát, a kisebbeknek a kedvenc mesehősük is szerepelhet a füzeten, tollon, tornazsákon.

Mazsolázzanak Iskolakezdésre című kiadványunkból!