Szövegkiemelő

Óriási szerencsénk van, hogy létezik szövegkiemelő, hiszen megkönnyíti a mindennapjainkat, akár tanulásról, akár munkáról van szó.

Arról nem is szólva, hogy milyen jó lehetőség azok számára, akik kreatív felhasználásra keresnek megfelelő eszközt.

Amikor tanuláshoz elkezdesz szövegkiemelőt használni, akkor döbbensz rá, hogy egy ilyen apró eszköz mekkora segítséget jelent számodra. Régebben nem volt erre lehetőség, ám a világ felgyorsult, tanulnunk is gyorsabban kell, ebben pedig a szövegkiemelő nagy segítség.

Szövegkiemelő tanuláshoz

A felsőoktatásban megszokott, hogy óriási mennyiségű tananyagon kell átrágnia magát a tanulónak, ám napjainkban ez már a középiskolai tanulmányokra is igaz.

A tanuló első körben átolvassa a megtanulandó anyagot, majd visszatér a lényeges részekre. Régebben ezt ceruzával vagy tollal húztuk alá, ami nem olyan látványos, így nehezebb volt megtalálni a keresett részt. A szövegkiemelő segít abban, hogy egy pillanat alatt vissza tudjunk térni azokhoz a részekhez, melyeket muszáj megjegyeznünk.

Amikor elkezded használni ezt az egyszerű eszközt, rájössz, hogy valóban nagyon sokat segít. Fel tudod gyorsítani a tanulás sebességét.

Szövegkiemelő a munkahelyen

Hányszor fordul elő, hogy át kell rágnod magad egy jelentésen vagy egy hosszabb anyagon tárgyalás előtt? Használsz szövegkiemelőt?

Amennyiben Te is azok közé tartozol, akik használják ezt a hasznos eszközt, akkor tudod mennyire fontos társad a mindennapokban. Ha eddig hiányzott a kelléktáradból, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld.

Egyes munkahelyeken kutatási anyagokat kell átolvasni, más területeken havi vagy negyedéves jelentéseket. Ezeken kívül is sok eset van, amikor tetemes mennyiségű írott anyagot kell átnézni rövid idő alatt. Napjainkban sokan már csak digitális eszközt használnak, ám ha alaposan fel akarsz készülni az anyagból, akkor jobban teszed, ha fizikai valójában biztosítod azt magadnak.

Ma már tudjuk, hogy a papíralapú olvasmányokat könnyebben megjegyezzük, mint azt, amit képernyőn olvasunk. Ehhez hozzáadódik a lehetőség, hogy szövegkiemelőt tudunk használni. A kettő együtt nemcsak meggyorsítja, de meg is könnyíti a felkészülést.

Mióta használunk szövegkiemelőt?

Olyan érzésed van, mintha a szövegkiemelő mindig is létezett volna? Ezzel az érzéssel nem vagy egyedül.

Mintha mindig is elérhető közelségben lett volna ez a hasznos eszköz, bár ez nem volt mindig így. Az első szövegkiemelő 1962-ben került kifejlesztésre, bár ez még csak amolyan jelölőtoll volt. Tizenhat évvel később került kifejlesztésre az, amit gyakorlatilag ma is használunk. 1978-ban már hozzájutottunk olyan szövegkiemelő típusokhoz, melyek alkalmasak voltak egy húzásra egy egész sor kijelölésére, ráadásul a színük is feltűnő volt, hogy könnyebben megtaláljuk a kijelölt részeket.

Az utóbbi években a gyártók rájöttek, hogy színek tekintetében is érdemes továbblépni. Így a neonszínek mellett megjelentek a pasztellszínek és a metálfényű szövegkiemelők is.

Hogyan használd?

Manapság már sokkal jobban használhatók a szövegkiemelők, mint régebben, ez pedig a széles színskálának köszönhető.

Természetesen régebben is volt négy szín, de napjainkban ennél sokkal több van. Így kiválaszthatod kedvenc színeidet. Javasoljuk, hogy legalább négy színt használj.

Akár tanuláshoz, akár munkavégzéshez használod a szövegkiemelőt, használj négy színt és alakítsd ki a saját színkódodat. Így ránézésre azonnal tudni fogod, hogy az adott színnél mit találsz, illetve jobban megy később a keresés is.

Ezt a módszert először a színészek vezették be, amikor a forgatókönyvben külön színekkel jelölték a szomorúságot, vidámságot, közönyösséget stb. Könnyebbé tette számukra a szöveg hangulat alapú megtanulását. Később elterjedt ez a módszer és a tanulók is rájöttek, hogy bármilyen témához lehet színkódot kialakítani, amivel megkönnyítik a tanulást.

Például nyelvtanulásnál külön színnel jelölheted az új szavakat, külön színnel a nyelvtani részeket, lehet egy kiemelt szín a rendhagyó ragozású igék számára. Valójában a fantáziádra van bízva, hogy milyen színkódot alakítasz ki, hiszen a színes szövegkiemelők határtalan esélyt adnak számodra.

A Depot irodaszer webáruház segít számodra beszerezni az összes színt, amire csak szükséged van. Itt találod: Szövegkiemelő a Depot irodaszer webáruházban

Szövegkiemelő

Sosem fogjuk szem elől téveszteni a fontos dolgokat