Sokszor akaratunk ellenére alkothatunk igazán maradandót egy-egy előadás, prezentáció során. Nem feltétlenül az elhangzott gondolatokra és tanácsokra gondolunk, hanem a lemoshatatlanul odaragadt filcnyomokra. Hogyan lehetséges ez? Sokakkal előfordulhatott már, hogy akár figyelmetlenségből, akár az információ hiánya miatt nem a megfelelő filcet (táblamarkerek) vásárolta az iskolába, irodába, ahol mágnestáblát, vagy fehértáblát használnak.

Ennek tehát szembetűnő és maradandó következményei lehetnek, amit természetesen mindenki szeretne elkerülni. Vagy mégsem? Lehetséges, hogy néha érdemes a két technikát kombinálni? Most segítségképp megmutatjuk, mely filcek mely feladatokra, felületekhez alkalmasak, hogy ez többé ne fordulhasson elő.

A táblamarkert sem lehet mindenhonnan lemosni!

A kezdő markervásárlót megzavarhatja az az állítás, hogy a filc lemosható. Ez abban az esetben igaz ugyan, ha white board-ra, mágnestáblára rajzolunk vele, ha papíron használjuk, természetesen teljesen más a helyzet. A papírról, falról ugyanúgy nem tudjuk eltüntetni, akárcsak a hagyományos permanens, vagyis tartós, alkoholos filcként emlegetett társaikat.

Mi a különbség az alkoholos filc és a táblafilc között?

Ahogyan a nevében is benne van, az alkoholos filc anyagában alkoholbázisú, vagyis vízálló és ezáltal tartós is. Ha ezt használjuk az ablakon, kerámián, white board-on, mágnestáblán, akkor bizony nem olyan egyszerű leszedni. De erre is van megoldás! Ha szeretnéd eltávolítani az alkoholos filc nyomokat, akkor szükséged lesz egy hathatós táblatisztító spray-re, folyadékra. Méghozzá olyanra, ami isopropilt is tartalmaz. Ezzel hatékonyan eltávolíthatjuk a tartós filcek maradványait.

Kreatív előadás kétféle filccel

Egyes iskolákban, zeneiskolákban, de akár felsőfokú oktatási intézményekben is rájöttek arra, hogy a két módszert keverni is lehet, sőt érdemes! Ilyen lehet például, ha kottát írunk a táblára és a segédvonalakat tartós filccel rajzoljuk fel, így azt már nem kell mindig újra felrajzolni.

Ugyanígy a négyzetrács és más segédvonalak is megrajzolhatók. Egy rendszeres előadó például a kördiagrammokat, táblázatokat egyik előadásról a másikra is magával viheti. Érdemes tehát ezt a lehetőséget is kihasználni, csak a biztonság kedvéért tartsunk magunknál isopropilos lemosót.

Milyen egy jó tábla- és flipchart marker?

A táblamarkerek kizárólag fehértáblákhoz alkalmazható speciális rostirónok. Töltetük összetétele lehetővé teszi, hogy a tábla fényes felületén cseppmentes, egyenletes legyen a festék vonala. Az íráskép nem kenődik, azonban a fehértáblákhoz való törlővel maradéktalanul eltávolítható. A tinta kevésbé érzékeny, mint az általános filctollakban, ha órákon át kupak nélkül felejtenéd, akkor sem szárad be.

Utántöltős táblamarkerek? Naná!

Ha a környezettudatosság és kényelem is fontos számodra, akkor érdemes otthonra, vagy a munkahelyi, iskolai környezetbe is utántöltős táblamarkereket és tartós filceket vásárolnod, így nem kell kidobni a filceket akár pár hétintenzív használat után, hanem elég betétet cserélni bennük! A kínálatunkban megtalálod az erre a célra szánt markereket és betéteiket is különböző színekben és szettekben is.

Ha az utántöltők között keresgélsz, szintén figyelj oda az alkoholos és a lemosható verziók közti különbségre, nehogy meglepetés érjen a töltés után.

Kívánunk emlékezetes meetingeket és jó tanulást mindenkinek!