Tanuljunk-e együtt a gyerekkel?

Kardinális kérdések ezek egy szülő számára, főleg, ha kisiskolás gyermeke van. Nézzük, mi a legjobb, amit tehetünk!

Sokan attól félnek, hogy az együtt áttanult órák hatására a gyerek önállótlan lesz, és mindig rajtuk fog csüngeni, ha elérkezik a tanulás ideje. Mi azt mondjuk, hogy ha jó taktikát választunk, akkor ez nem lesz így. Nézzük, hogy miért.

Egy első osztályos gyermek még igényli az együtt tanulást

Egy elsős gyermek esetében az együtt tanulás gyakorlatilag azt a célt szolgálja, hogy megtanítsuk a gyermeket arra, hogyan kell tanulni. Ő még nem tudja, milyen gyakran tarthat pihenőt, mi az, ami elvonja a figyelmét, sőt azt sem, hogyan ragadhat rá a legkönnyebben a tanulnivaló. Szülőként viszont nekünk busásan jutott már a tapasztalatból, és segíthetünk neki megtalálni az útját.

Figyeljen arra, hogy fokozatosan engedje el a kezét, ne az legyen, hogy egyik nap még együtt tanultak, a másikon pedig már nem hajlandó leülni vele, mert ez sokkos élmény lehet a számára.

Minden gyermek más

Vannak gyermekek, akik csendben, van, akik zene mellett tudnak okosodni inkább. Sok gyermeknek elég az a tudat, hogy a szülő a közelben van, így ha egy szobában tartózkodunk vele, az neki már elég, és bármikor tud szólni, ha megakad. Természetesen minél nagyobb, annál inkább megtanulja saját maga megoldani a problémákat, és esetleg a számonkérésnél is felvállalni, hogy nem igazán értette meg az anyagot.

Amikor a szülőnek is fel van adva a lecke

Ne feledje, ön nem képzett tanár, így előfordulhat, hogy már feladja a leckét a korrepetálás. Ilyenkor ajánlott keresni egy gyerekbarát külön tanárt. Ez akkor is szuper ötlet, ha annyira sokat dolgozik, hogy a plusz házimunka mellett erre már se ideje, se energiája.

Ameddig csak tudjuk, segítsük a gyermeket, és támogassuk a házi feladat megírásában. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy helyette kell gyöngybetűkkel megírni a magyar házit, hanem azt, hogy tanácsoljuk, és megpróbáljuk a megoldás felé vezetni.

Az önállóság mezsgyéjén

Az önállóság felé vezető úton tanítsa meg neki azt is, hogy ő felel az iskolai cuccáért, tehát ne várja el, hogy anyuka, apuka készíti elő a másnapi táskáját, és ruháját. Eleinte lehet nyűg lesz neki, de később megtanulja élvezni a feladatot.

Önön van a világ szeme, hiszen a kisiskolásra önnek kell átragasztania a tanulás szeretetét. Persze, a tanárokon is rengeteg múlik.

Egyet ne feledjen: ha a gyerkőcnek valami nagyon nem megy, soha ne kiabáljon vele, mert a családi béke, és a kiegyensúlyozott otthoni légkör a legfontosabb a gyermek testi-lelki fejlődése szempontjából.

Szeretettel ajánljuk Iskolakezdésre című kiadványunkat, amelyben rengeteg tanulást segítő eszköz található. Sok élményt kívánunk a gyerekkel történő tanulás során!