Ecsetkeszlet a hosszú életű ecsetkészlet titka

Ismét nyakunkon az iskola, és a tanórákhoz szükséges kiegészítők bevásárlásának ideje. A rajzórák egyik fontos kelléke az ecsetkészlet, melyből, ha nem akarjuk, hogy idő előtt elhasználódjon, érdemes minél jobb minőséget vásárolnunk. A márka persze nem minden, hiszen a legjobb ecset is gyorsan elkophat, ha nem figyelünk rá oda eléggé.

Ebben a bejegyzésben mutatunk néhány egyszerű tippet, melyek rutinszerű elvégzése akár a rajzóra, akár az otthoni kreatívkodás után segít abban, hogy ecsetkészletünk a következő használat során is olyan legyen, akár új korában!

Tartsuk tisztán ecsetkészletünk

Miután végeztünk a festéssel, érdemes mihamarabb alaposan tisztára mosni készletünket. Elkerülve ezzel azt, hogy a festék beleszáradjon az ecsetekbe, és tönkretegye azokat. Felejtsük el azt a rossz szokást, hogy csak átdörzsöljük őket egy törlőronggyal vagy papírtörlővel, ezzel ugyanis többet ártunk, mint amennyit használnánk.

Helyette inkább figyeljünk oda arra, hogy festés során mindig legyen mellettünk egy pohár tiszta, langyos víz, amiben bármikor megmárthatjuk, alaposan leöblíthetjük őket.

Ez különösen fontos lehet abban az esetben, ha épp nem vízfestékkel, hanem temperával vagy akrilfestékkel dolgozunk, hiszen ezeket száradás után jóval nehezebb eltávolítani anélkül, hogy kárt tennénk ecsetkészletünkben.

Ne féljünk a szappantól

Sokan idegenkednek szappant vagy tisztítószert is tenni a vízbe, amivel az ecseteket mossák, ám ettől egyáltalán nem kell megijedni. A makacsabb festékek esetében, mint például az akril vagy a tempera egy kevés folyékony szappan vagy némi mosogatószer egyáltalán nem árthat az ecsetkészletnek, sőt, megkönnyíti a tisztítás dolgát.

Ha szükséges, használjunk nyugodtan tisztítószereket, az alapos tisztítás ugyanis sokkal jobb, mintha nem mosnánk ki rendesen a festéket, és az száradás után tönkretenné az ecseteket.

Ne hagyjuk sokáig ázni

Habár sem a víz, sem pedig a tisztítószer vagy a hígító nem árt alapvetően az ecsetek szálainak, érdemes tudnunk, hogy a folyadékban történő, hosszú távú tárolás ezzel ellentétben egyáltalán nem tesz jót nekik.

Ha egy mód van rá, ecseteinket ne hagyjuk órákig ázni a használt, festékes vízben, hiszen ettől a szál egy idő után túlságosan felpuhul, sérülékennyé, töredezetté válhat.

Akkor sem érdemes órákig áztatni őket, ha esetleg beszáradtak volna, ilyenkor inkább próbálkozzunk meg a fentebb említett tisztítószeres, esetleg hígítós vagy ecsetmosó folyadékos megoldással, ügyelve arra, hogy finoman bánjunk a tisztított festőszerszámok szőrével.

Ne használjuk durva felületen

A gyártók a legtöbb iskolai ecsetkészletet arra tervezik, hogy gyermekeink a rajzórákon, valamint otthon kiélhessék kreativitásukat. És habár ezeknek a szetteknek a legtöbbje kiváló minőségű pónilószőrből készül, akadnak felületek, melyeken nem érdemes használnunk őket.

Ha tehetjük, maradjunk meg a rajzlapnál vagy az akvarellpapírnál, hiszen ezeket kifejezetten abból a célból tervezték, hogy rajzolni, festeni lehessen rájuk. Annak érdekében pedig, hogy az ecsetkészlet hosszú életű legyen, próbáljuk meg elkerülni azt, hogy gyermekeink a játék hevében olyan durva, érdes felületen használják azt, mint a kő, vagy a beton.