Munkahelyi szünet

Munka után édes a pihenés, tartja a mondás. Ám az igazán jó munkához szükséges az, hogy időről időre megszakítsa a munkát néhány percre, hogy felfrissülve térhessen vissza hozzá. Ezeknek a rövid szüneteknek nagyobb szerepe van a kiegyensúlyozott teljesítményben, mint gondolná.

Azt már az évek során több kutatás is kimutatta, hogy az agy koncentrációs képessége eléri a határát bizonyos idő elteltével. Amikor elérjük ezt a határt, a koncentráció és azzal együtt a hatékonyság elkezd csökkenni. Ilyenkor hajlamosak lehetünk erőltetni, hogy befejezzük még az adott feladatot, ám ez nem biztos, hogy jó stratégia.

Mikor szükséges a szünet beiktatása?

Ideális esetben átlagosan körülbelül másfél-két óráig tudunk koncentrálni egy olyan napon, amikor motiváltak és jókedvűek vagyunk. Ám ezt rengeteg külső tényező befolyásolhatja és arra is reális esély van, hogy egy váratlan esemény következtében ez a motiváció csökken. A koncentrációs képesség maximális kihasználása ráadásul nagyobb fáradtsághoz is vezet.

Éppen ezért a szakemberek többnyire azt javasolják, hogy óránként érdemes beiktatni egy néhány perces szünetet. Ebben az időben érdemes felállni a székből, megmozgatni az elgémberedett tagokat és hagyni egy kicsit fellélegezni az elmét is. Ráadásul az asztaltól eltávolodva mentálisan is könnyebben engedjük el a feladatokat.

A kevesebb néha több

Sokan tartanak kevesebb, de hosszabb szüneteket a munkaidő alatt. Ez látszólag jó ötletnek tűnhet, hiszen így több alkalmuk nyílik arra, hogy kikapcsolódjanak. Érdemes azonban tudni, hogy a pihenőidőnek az első tíz perce a leghatékonyabb, így ez a tíz perc az, ami döntő befolyással bír.

Ha többször iktatja be ezeket a rövid szüneteket, úgy gyakrabban tudja felfrissíteni elméjét is, így a munka is gördülékenyebbé tud válni. Ha pedig biztosítja ezt a frissességet, úgy a munkaidő végén jelentkező letaglózó fáradtság is redukálódhat.

Növelje hatékonyságát pihenéssel a munkahelyén is! A szünetek beiktatásával azokat a feladatokat, amelyek eddig komoly kihívást, esetleg nyűgöt jelentettek, könnyebben és hamarabb végzi majd el, felüdülve a lazítás után.