3+1 tipp, melyek segítségével produktívabbá teheted a munkanapot

A nyári forróság mindnyájunk életét megnehezíti. Nem csak a szabadban, de az irodákban is döcögősebben megy a munka, és hajlamosak vagyunk holnapra halasztani azt, amit ma is megtehetnénk.

A halogatás azonban nem megoldás, hiszen minél tovább görgetjük magunk előtt a feladatokat, annál nehezebb lesz idővel a fontos teendők végére járni. Ideje tehát annak, hogy összeszedjük magunkat, és nekiálljunk a munkának!

Ebben a bejegyzésben hoztunk néhány olyan tippet, melyek apróságnak tűnnek ugyan, de sokat segíthetnek abban, hogy a napi feladatok elvégzése gördülékenyen és pörgősebben menjen.

Haladjunk menetrend szerint

A produktivitással kapcsolatos kutatások egy része bebizonyította, hogy az embernek korán reggel a legnagyobb a munkakedve és az akaratereje. Éppen ezért érdemes minél hamarabb belevágni a fontos feladatok elvégzésébe, és még a nap kezdetén megtervezni a napi munkánk menetrendjét.

Az apróbb célfeladatok kijelölése segít abban, hogy hatékonyabban és gyorsabban haladjunk a napi munkavégzéssel. Az e-mailek olvasását ütemezzük az első kávé előttre, majd ebédig végezzünk a táblázatok elemzésével. Ilyen módon mindig lesz mire figyelnünk, és olyan gyorsan eltelik az irodában töltött idő, hogy észre sem vesszük majd, és máris délután öt óra.

Zárjuk ki a külvilágot

Néha a legnagyobb igyekezetünk ellenére is képesek vagyunk elkalandozni munkavégzés közben. A legszigorúbb irodai környezetben is előfordulhatnak olyan körülmények, melyek képesek lehetnek elterelni a figyelmünket az aktuális feladatról, például a folyamatosan érkező e-mailek, a meetingek értesítői, vagy a kollégák környezetünkben folytatott, kedélyes beszélgetései.

Annak érdekében, hogy egyetlen, szent célra tudjunk koncentrálni, meg kell próbálnunk minden zavaró körülményt kizárni a fejünkből. Némítsuk le telefonunkat, kapcsoljuk ki a beérkező e-mailekkel kapcsolatos értesítőket, ha kell, hallgassuk instrumentális zenét, ami eltereli a figyelmünket az irodai zsivajról.

Ha pedig nem tudunk ellenállni az internet csábításainak, telepítsünk gépünkre olyan kiegészítőket, melyek ideiglenesen képesek blokkolni a közösségi oldalak és videómegosztók által kínált tartalmak megnyitását.

Tartsunk szünetet

A munkahelyi teljesítmény sokkal hatékonyabban növelhető abban az esetben, ha nem törekszünk arra, hogy nyolc órán keresztül egyhelyben ülve dolgozzunk. Testünknek és elménknek is jót tesz egy kis mozgás, érdemes tehát óránként beiktatnunk egy pár perces sétát, némi semmittevést a munkaidőbe.

Gondoljunk arra, hogy az iskolában sem véletlenül tartanak rövid szüneteket az órák közt, és egy kis pihenés segít abban, hogy a nap hátralévő része produktívabban teljen. A lényeg, hogy ne nyújtsuk el túlságosan a pihenést, és amint lehet, vágjunk bele további feladataink megvalósításába.

Tiszta asztal, rendes ház

Szinte semmi sem lehet olyan jó hatással a munkamorálra, mint a tisztán és rendezetten tartott munkakörnyezet. A szanaszét hajigált papírok, szétszórt post-itek, és a szélrózsa minden irányában megtalálható golyóstollak nem csupán főnökeinkben és ügyfeleinkben keltik azt az érzést, hogy trehányak és megbízhatatlanok vagyunk, de a saját munkakedvünket is képesek elképesztő hatékonysággal lerombolni.

Egy gyors irodai takarítás csodákra képes, és a megfelelő eszközök birtokában rendet tartani sem nehéz feladat. Nyomtatványainkat és fontos iratainkat rendezzük felcímkézhető mappákba és irattartókba, írószereinket pedig tartsuk tolltartóban, vagy a célnak kiválóan megfelelő, műanyag tárolódobozokban.

Ilyen módon nem csupán könnyebben találjuk meg azokat a dolgokat, amikre munkánk során épp szükségünk lehet, de kiegyensúlyozottabbnak, boldogabbnak, és főként produktívabbnak is érezzük majd magunkat mindennapos munkakörnyezetünkben.