Üzleti ebéd a láthatáron?

Bizonyos munkakörökkel együtt jár az üzleti reggeliken, ebédeken és vacsorákon való részvétel. Viszont mi a teendő akkor, hogyha ezt az üzleti ebédet Önnek kell megszerveznie és nincs benne tapasztalata? Elsőre riasztónak és nagynak tűnhet a feladat. Ezért az alábbiakban eláruljuk, mire kell figyelnie és miről kell gondoskodnia, ha egy ilyen típusú ebédet kell szerveznie.

Annak ellenére, hogy ez egy igen kellemes formája a megbeszéléseknek, sosem szabad szem elől téveszteni, hogy a jelentősége ugyanakkora, mint más helyszínen. A szervezés mellett az esemény kimenetelét az is jelentősen befolyásolja, hogy mi történik az ebéd ideje alatt. Lássuk, hogyan lehet sikeres a munkaebéd!

A szervezés nehézségei

Mivel ebédről beszélünk, az első, amire ügyelni kell az az idő. Ebből ugyanis szűkös keret áll rendelkezésre, a nap közepén ebéd után mindenki siet tovább a dolgára. Ezért nagyon fontos, hogy ne húzza túl hosszúra, mert ezzel akadályozza a partner munkáját.

A helyszín kiválasztása is kritikus pont. Egyrészt olyan éttermet célszerű választani, ami mindkét fél számára nagyobb nehézségek nélkül elérhető. Másrészt a hely hangulata a megbeszélés hangulatára is befolyással lehet, ezért ennek fényében érdemes dönteni. Az asztalt feltétlenül foglalja le előre, ezzel elkerülheti a hosszas várakozást, vagy a kellemetlenséget, hogy nem lesz szabad ülőhely.

Utóbbi még nagyobb jelentőséggel bír, ha egy nagyobb létszámú ebédről beszélünk. Nagyobb társasággal hoppon maradni nem csak kellemetlen, de amatőr hatást is kelt. Ebben az esetben azt sem árt megérdeklődni az étteremnél, hogy van-e kapacitásuk ekkora társaság fogadására. Sok résztvevővel meglehetősen nehézkes az utolsó pillanatban módosítani a terveket.

Erre ügyeljen az ebéd alatt

Mint bármely más megbeszélés esetén, üzleti ebédre is a professzionális öltözet ajánlott. Ha Ön a szervező, arra is van lehetőség, hogy előre meghatározza a dress code-ot, így biztos lehet abban, hogy nem fogja alul- vagy túlöltözni az üzlettársakat.

A találkozót megelőzően célszerű megtekinteni az étterem kínálatát. Így nem csak azt tudja előre eldönteni, hogy mit szeretne fogyasztani, de a vendégeknek is tud majd ajánlani az étlapról. Üzleti ebéd alkalmával ne fogyasszon szeszes italt! Amellett, hogy tompítja a szellemi képességeket, visszatetsző lehet, ha már a nap korai óráiban alkoholt iszik.

Vegye a kezébe az irányítást! Az étkezés könnyedén eltereli a figyelmet a találkozó céljáról. Érdemes a beszélgetés fonalát kézbe venni és gondoskodni arról, hogy fenntartsa a többiek érdeklődését. Több résztvevő esetén igyekezzen megszólítani azokat is, akik háttérbe szorulnak. Ezzel éreztetheti, hogy fontos a véleményük akkor is, ha nem ők a legharsányabb szószólók.

Mindezeken felül pedig természetesen ne feledkezzen meg az illemszabályokról. A megbeszélés idejére kapcsolja ki a telefonját. Az illemszabályok figyelmen kívül hagyása ráadásul rossz képet festhet Önről, ami akár meg is hiúsíthatja az ebéd célját. Elvégre Ön sem szeretne bárdolatlan partnerekkel mutatkozni, nem igaz?

Az étkezés során ne tévessze szem elől a célt, amiért létrejött a találkozó. Az ebédet követően jól jöhet, ha készít egy összegzést, melyet akár a partnerek számára is elküldhet, mintegy emlékeztetőt, melynek mentén a későbbi közös munka folyik majd.