Az utóbbi napokban az egyik legfontosabb célunk, hogy túléljük a kánikulát. Az alábbiakban adunk néhány takarékos és azonnali megoldást.

A globális felmelegedés kérdése bekúszott a hétköznapjainkba. Ez ma már nem csak elméleti kérdés, saját bőrünkön tapasztalhatjuk meg a közvetlen kellemetlenségeket. Hazánkban is egyre hosszabb a nyári kánikula, ráadásul egyre több a veszélyesen forró nap.

Mindez persze kevesebb problémát okoz, ha vízparton hűsölsz, de ha be vagy szorítva az otthonod vagy az iroda fullasztó falai közé, akkor a gondolataid nagy részét ez foglalja le.

Légkondicionálás hiányában

Még napjainkban sincs minden otthon és minden iroda légkondicionálóval felszerelve, aminek több oka is van. Ám ezekben a helyiségekben is el kell viselni valahogy a tomboló hőséget.

Amikor egy irodában vagy egy lakásban nincs légkondicionáló, akkor az a helyiség a nyár közepén bizony katlanná válhat. Főként, ha egy adott napszakban odatűz a nap és felforrósítja a falakat. Ráadásul nem mindenhol kivitelezhető a légkondicionáló beszerelése.

Különösen a fővárosban van nagyon sok olyan lakás, ami műemlékvédelem alatt álló házban van. Ezekbe a házakba nem lehet légkondicionálót beszerelni, mert a kültéri egység megváltoztatná az épületet. Mégis mit tehetnek azok a lakók, akik ilyen régi házakban laknak. Valamilyen módot nekik is találni kell a levegő lehűtésére.

Az egyik megoldás lehet a mobilklíma, ám ennek óriási hátránya, hogy rettentő hangos. A másik megoldás, ami évtizedek óta elérhető számunkra, az a ventilátor.

A ventilátor hűsítő ereje

A ventilátor pontosan azt a hatást nyújtja, mint egy hűsítő szellő az izzó napsütésben.

A közhiedelemmel ellentétben a ventilátor nem hűti le a környezetét, mindössze légmozgást hoz létre zárt térben. Ez azonban éppen elegendő ahhoz, hogy a hőérzetünk javuljon. Az átforrósodott lakásban vagy irodában ez pontosan azt a határt jelentheti, amitől a figyelmünket az elviselhetetlen hőségről újra a teendőinkre fordíthatjuk.

Az utóbbi években megfigyelhettük, hogy ha ventilátort akarunk vásárolni, akkor elképesztően széles választék tárul elénk. Ezzel rögtön el is érkeztünk a következő problémához: Melyiket válasszuk?

Bár a döntést magadnak kell meghoznod, azért néhány tanáccsal tudunk szolgálni a lehető legjobb megoldás érdekében.

Ventilátor kiválasztása okosan

Az alábbiakban adunk némi támpontot ventilátor kiválasztásához, hogy a lehető legjobb döntést tudd meghozni.

Ha te is úgy érzed, hogy az idei nyári kánikula elérte a tűréshatárodat, akkor jobb, ha gyorsan beszerzel egy ventilátort. A következő kérdés az, hogy mégis melyik ventilátor típus lesz a leginkább megfelelő.

Mint sok más terméknél, a ventilátor esetében sem lehetséges megjelölni a „legjobb” modellt. Sokkal fontosabb, hogy a te számodra melyik lesz a legjobb? Melyik ventilátor típus illeszkedik leginkább a saját körülményeidhez. Nézzünk meg néhány különböző ventilátor típust!

Asztali ventilátor

Az asztali ventilátor abban az esetben nyújt jó megoldást, ha irodai munkavégzés közben van szükséged hűtésre. Természetesen helyet foglal el az asztal felületéből, ám teljesen független a hatékonysága attól, hogy mekkora a helyiség, amiben tartózkodsz.

Érdemes azonban óvatosnak lenni, mert ha folyamatosan éri az erős légáramlat a fejedet, az különböző egészségügyi problémákhoz, elsősorban gyulladáshoz vezethet.

A klasszikus álló ventilátor

A klasszikus álló ventilátor, nagy lapátjainak köszönhetően meglehetősen nagy területen képes átmozgatni a levegőt. Az sem utolsó szempont, hogy ezek a legolcsóbbak, ráadásul roppant könnyen beüzemelhetők.

Óriási hátránya azonban, hogy meglehetősen hangos, továbbá nem ajánlott olyan területen használni, ahol kisgyermekek vannak. Az álló ventilátor könnyen felborulhat, gyermekek közelében nem a legbiztonságosabb megoldás. Ilyen esetekre sokkal jobb megoldás az oszlop ventilátor, vagy másnéven toronyventilátor.

Oszlop ventilátor

Az oszlop ventilátor számos előnnyel rendelkezik. Az, hogy ez a legbiztonságosabb, csak egy a sok közül. További nagy előnye ennek a ventilátor típusnak, hogy halk.

Mint korábban már szóltunk róla, ez a legbiztonságosabb ventilátor típus. Nehezen lehet feldönteni, stabilan áll a padlón. Az sem utolsó szempont, hogy sokkal kisebb helyet igényel, mint az álló ventilátor. Akár a helyiség sarkába is beállíthatjuk.

Általában sokkal több fokozattal rendelkezik, mint az egyéb ventilátorok, legtöbbször időkapcsoló is van rajta. Nyugodtan hajthatjuk álomra a fejünket, a ventilátor a beállított időpontban lekapcsol. Különösen nagy éjszakai hőségben éjszakai módot is választhatunk, ami lágyan mozgatja a levegőt, ráadásul energiatakarékos.

Léghűtő

A léghűtő valójában egy tovább fejlesztett ventilátor, ami víztartályon vezeti keresztül a levegőt. Ebből adódóan nemcsak megmozgatja a levegőt a helyiségben, hanem hűti is. A hűtési képessége nem éri el egy klímáét, csupán egy-két celsius fokkal hűti le a levegőt, ettől függetlenül meglehetősen kellemes, amikor a kánikula kibírhatatlannak tűnik. Egyetlen hátránya, hogy zajjal jár.

Melyik ventilátort válasszam?

A fentiek alapján egyértelműen látható, hogy erre a kérdésre nincs konkrét válasz.

Különböző körülményekhez különböző ventilátor típusok illeszkednek. A fentiekben megadtunk néhány tényezőt, melyek könnyebbé tehetik a választást.

Nézz körül a Depot irodaszer webáruházban és válaszd ki a saját ventilátor típusodat!