Felsőfokú Archiválás DVD-nverbatim_logo

Ha archiválásról beszélünk, akkor az egyik elsődleges szempont a tárolókapacitás. Egy átlagos írható DVD 4,7 GB adatot képes tárolni. Ez közel 6-7-szerese egy átlagos CD tárolókapacitásának. A lemezek hozzáférési metódusa azonban teljesen azonos. A lézer-LED fénye féligáteresztő prizmán megtörik, áthalad a szerves festékrétegen, visszaverődik a tükröző fémfelületen, ismét áthalad a szerves festéken, majd megtörés nélkül a fotótranzisztorra vetül. Magát az információt a szerves festékréteg hordozza. Ez azonban nem olvasható a tükröző fémfelület nélkül. Ebből következik, hogy mindkét rétegnek sértetlennek kell maradnia évek múltán is ahhoz, hogy az információ hozzáférhető legyen.

A lemezek opálosodása általában külső mechanikai tényezőknek köszönhető (karcolódás, feszítés, hő vagy fényhatások). Az archiváló lemezek esetében általában 40-90 évig nem áll fent az opálosodás veszélye, ez speciális anyaguknak köszönhető. Az átlagos korongok élettartama viszont 10-20 évre tehető, így ezeket nem érdemes archiválásra használni.

A tükröző fémfelület minősége mindenképpen romlik az idők folyamán oxidálódik, előbb utóbb matt feketévé válik. Egész pontosan a levegőben található nitrogén és kén-oxidok, valamint a kénhidrogén oxidálják a vékony és ezért igen reaktív fémtükröt. A műanyaglakk alkalmazása, vagy a lemez élének aranyfüsttel történő lezárása nem megoldás. A káros gázok szinte akadály nélkül átjutnak a műanyagrétegen. Nagyon kevés gáztömör műanyagot ismerünk. Tehát egy megoldás marad. Olyan tükröző fémfelületet kell választanunk, amely nem károsodik szobahőmérsékleten, tehát közönséges körülmények között nem oxidálódik.

Ilyen fémeket bárki tudna mondani, hiszen ezek a nemesfémek: ezüst, arany, platina, vagy a félnemes réz. Természetesen emiatt lesznek drágábbak az archiválási minőségű korongok. Leginkább az aranyat alkalmazzák páronként ötvözve egy másik fémmel (legtöbb esetben ezüsttel). Ez a technikai eljárás kb. 50 évre szavatolja az opálosodás elleni védelmet. A színarany és színplatina az amely igazán időtálló, ezek 100 évig kitartanak. Felmerül a kérdés, hogy ezt honnan tudjuk, ha még maga a Compact Disc, a CD, még nincs is 50 éves, a DVD-ről nem is beszélve? Ez különböző inkubációs eljárásokkal ellenőrizhető, tulajdonképpen mesterségesen öregítik a lemezt.

Mivel maga a szerves festékréteg az, ami tárolja az információt, így minősége alapvető lehet. Az egyes festékmolekulák ipari szabadalmak, nagyon bonyolult anyagokról van szó. Az ilyen festékek előállítása sok szintetikus lépést igényel, melyek nagyon drágák, már a környezetvédelmi adók miatt is. Tovább emeli a költségeket, hogy egy kémiai szintézist több tisztítási lépésnek kell követnie. Költségérzékeny fogyasztói társadalmunkban tehát az a jó, ha minél egyszerűbb molekulát minél „koszosabban”, szennyezettebben alkalmaz egy gyártó. Ezért van az, hogy a no-name lemez vagy meg sem írható, vagy gyakran megírható, de nem olvasható vissza hibátlanul. Ez a lemez azonban ötöde-nyolcada lehet egy márkás lemez árának. Vigyázzunk hát! Az olcsó húsnak itt még leve sincs…

Annyit azonban megtehetünk, hogy ha egy gyártó korongját archiválásra kifejezetten ajánlja, nézzük meg a festék molekuláris családfáját. Nem kell megijedni, mindössze egy szót jegyezzünk meg: azo festék legyen benne, és a gyártónak legyen neve a kémiai nagyiparban.verbatim-archivalo-dvd

Esetünkben a Verbatim ilyen cég. Élen jár az archiválási technológiák kifejlesztésében és alkalmazásában. Sok jól ismert technikát és réteget tudunk itt felsorolni, ami a cég nevéhez fűzhető. Úgy mint „Azo” , „Advanced Azo”, „Hard Coat Scratch Guard”… Ez utóbbi egy igen fontos lépés az archiválás történetében, mert ez a réteg egy igen ellenálló felületnek bizonyul. Ellenáll karcolásnak, illetve folyadéknak is, így egy kis kiömlött kávé nem jelenti többé a világ végét. De hosszú idejű archiválásra a Verbatimnak egy konkrét termékét is megemlíthetjük itt az „Archival Grade” szériás DVD-ket, melyeken megtalálhatók a már fent említett „Advanced Azo”, „Hard Coat Scratch Guard” rétegek. A korongon a reflektív réteg egy arany-ezüst felület. Ettől a lemez a fentiekben leírt folyamatoknak köszönhetően igazán tartós, 40-50 éves élettartamot elérhet így maximális védelmet nyújtva az Ön adatainak.

Igazán fontos adatait Verbatim lemezekre mentse! Archiváljon felsőfokon!