Védje adatait!

Miért nem vesszük komolyan az adatlopás fenyegetettségét? Óriási problémákat okozhat a papír alapú dokumentumok nem megfelelő kezelése.

Egy közelmúltban végzett felmérés szerint a hazai vállalatok 17 százalékát érte már kár adatlopás miatt. Ebben a felmérésben kizárólag a papír alapú adatlopás szerepelt. Ezzel szemben az angliai vállalatoknál az arány mindössze 3 százalék.

Jelenleg hazánkban a vállalatok egynegyedénél semmilyen előírás nincs érvényben arra vonatkozólag, hogy hogyan kell kezelni a bizalmas adatokat tartalmazó hulladékokat. Ezeket a dokumentumokat a vállalatok nagy része a napi hulladékkal együtt kezeli, nem használ semmilyen iratmegsemmisítési eljárást.

Míg a vállalatok vezetőinek 72 százaléka tart a digitális adatlopástól, addig a papír alapú dokumentumok okozta károktól csupán 2 százalék fél. Ez igen erős egyensúly-felborulást mutat.

Eredmény

Nyilvánvalóan az eredmények mutatják legpontosabban, hogy hová vezet az iratmegsemmisítés hiánya.

A magyar vállalatok 17 százalékát érte már kár abból adódóan, hogy bizalmas adataival visszaéltek. Ebben a 17 százalékban csak azok a cégek szerepelnek, ahol a papír alapú dokumentumkezelés volt az adatlopás alapja. Ez igen magas százalék, ami arra utal, hogy a hulladékkal együtt kezelt bizalmas dokumentumok valóban nincsenek biztonságban.

További felmérések

A vállalatok vezetőit megkérdezni csupán egyik oldala a felmérésnek. Azonban az a legnagyobb bizonyíték erejű eredmény, ha valóban megnézzük mit is tartalmaz a kidobott hulladék.

A felmérés során 763 kg hulladékot néztek át. Ez olyan hulladék volt, ami bárki által hozzáférhető. A végeredmény: 173 kg bizalmas jellegű irat került elő a hulladékból, ami az összes hulladék 23 százaléka. Ez az arány több mint magas.

Tudta Ön, hogy nem csak az adatlopás ténye okozhat ilyen esetben veszteséget?

A NAIH akár azonnali, több millió forintos pénzbírságot is kiszabhat, ha a hulladékban bizalmas jellegű iratot találnak. Ilyen esetben a cégvezető ellen akár büntetőeljárás is indulhat. Tehát, az azonnali veszélyen túl, még a két év szabadságvesztés veszélye is ott lebeg minden cégvezető feje felett, ahol nem fordítanak elegendő hangsúlyt a bizalmas iratok kezelésére.

Megoldás

Az eddig említett veszélyekhez és lehetséges veszteségekhez képest egy automata iratmegsemmisítő igen csekély összegű beruházásnak számít.

Érdemes elgondolkodni azon, hogy napjainkban a digitális adatok védelmére elegendő gondot fordítunk, éppen ezért álltak rá a csalók a hulladék átkutatására. Ez ma már jóval olcsóbb és egyszerűbb megoldás számukra, mint a biztonsági rendszereket feltörni.

Az adatlopás elleni védekezés roppant könnyű. Nem kell hozzá más, csak egy iratmegsemmisítő, valamint annak szabályzatba foglalt használata.

Amennyiben Ön is a biztonságot választja, azt most ajándékkal jutalmazzuk. Minden AutoMax iratmegsemmisítőhöz április 30-ig spirálozógépet adunk ajándékba. Így duplán megéri a biztonságba beruházni. Az AutoMax iratmegsemmisítőről bővebb információkat itt olvashat.