Tanulás - Visszaülni az iskolapadba

Mindenkinek az életében megeshet, hogy felnőtt fejjel kell visszaülnie a munkafüzetek és tankönyvek közé. Legyen szó egy új szakmáról, vagy épp egy nyelvvizsgáról, ha kiesünk a tanulás rutinjából, nem könnyű visszaszokni. A munkával teli hétköznapok ráadásul csak tovább nehezítik a házi feladatok megírását.

Bizony, amikor úgy hozza az élet, hogy ideje leülni és valami újat tanulni, nincs könnyű dolga annak, aki már a munka világához szokott és maga mögött hagyta az iskolát. Idegen szavak, fogalmak és különböző bonyolult képletek tömkelegét kellene az emlékezetbe vésni. De hogyan?

Alakítson ki tanuló időt

Akár egyedül él vagy már népes családja van, a tanulásra szánt időintervallum kijelölése rengeteget segíthet az előrehaladásban. Beszéljen szeretteivel, hogy ebben az időszakban lehetőleg hagyják zavartalanul dolgozni, a telefont pedig kapcsolja ki,

Ennek az időszaknak a kijelölése azért is hasznos, mert így az életében is kialakul egy rendszer, a tanulás pedig rendszeressé és folyamatossá válik. Visszavonulva a világ zajától és eseményeitől néhány órára könnyebb a megoldásra váró feladatokra és definíciókra koncentrálni.

Memoriterek, jegyzetek

Sokat segíthet a szavak és különböző értelmezések memorizálásában, ha ezeket jegyzetlapokra vagy post-itekre is felírja, amelyeket aztán bárhová magával vihet. A metrón ülve, vagy a fogorvosi váróban átpörgetve a jegyzeteket hatékonyabban vésheti emlékezetébe a leírtakat.

Ezeknek a kis tanulókártyáknak az előnye, hogy nem foglalnak túl sok helyet, ellentétben a könyvekkel és füzetekkel. Így teszik lehetővé, hogy ha egy zűrös, rohangálással teli nap ígérkezik, ne kelljen lemondania a tanulással töltött időről.

Ne féljen felnőtt fejjel újra beülni az iskolapadba, hiszen értékes tudással gazdagodhat és akár még nosztalgikus élmény is lehet belőle. Fenti tanácsainkkal növelheti hatékonyságát a tanulásban és gyerekjáték lesz a vizsgákkal megbirkózni.