A nagy zsírkréta-teszt

Minden szülő számára az a legfontosabb, hogy gyermeke kezébe biztonságos játékokat, eszközöket adjon.

A legtöbb gyermek mindent a szájába vesz, amit a kezével meg tud fogni. Teszi ezt azért, hogy teljes legyen a tárgyról alkotott képe – mind az öt érzékszervével érezni akarja az adott dolgot. Azt, hogy mit szabad és mit nem szabad – megfogni (ami forró), megkóstolni (nem ennivaló) – később tanulja csak meg. Tapasztalataiból vagy a szülőktől, felnőttektől tanulva.

Zsírkrétát a kézbe!

Az „irkafirkától” a színezésig, a vonalakból alkotott és később egyre finomabban megrajzolt képekig minden tapasztalat segíti a gyermeket abban, hogy kifejezze magát, hogy részesévé válhasson az őt körülvevő világnak. De nemcsak ezért fontos a rajzolás egy gyermek számára. A finom motorikus mozgások, a kézügyesség is fejlődik.

A gyermekek első rajzeszköze sokszor a zsírkréta. Korábban a zsírkrétáknál is előfordult a határértéknél magasabb ólomtartalom, de a szigorodó szabályozásnak köszönhetően már nem lehet a boltok polcain problémás terméket találni. Mivel a kicsik érzékenyebben reagálnak a mérgező anyagokra, és a fejlődő szervezetben már kis mennyiségű nehézfém (például ólom) is károsodást okozhat, nem árt alaposan megfontolni, milyen zsírkrétát adunk gyermekünk kezébe.

Amit az ólomról tudnunk kell

Az ólom különféle termékek, például régi festékek, élelmiszerek szennyeződéseként, régi ólomból készült vízvezetékekből jut szervezetünkbe. Az ólom számos élettani folyamat működését akadályozó nehézfém. Hosszabb távon felhalmozódik testünkben, így hosszú időn át észrevétlenül fejti ki mérgező hatását: gátolja a vérben az oxigén szállításáért felelős hemoglobin termelődését, károsítja az idegrendszer fejlődését, működését.

Összefüggés van a szervezetben lévő ólom koncentrációjának és számos viselkedési zavar, pszichológiai probléma vagy a gondolkodási képességek mértéke között. Érdekesség, hogy egyes vizsgáltatok szerint a nagyon alacsony ólomkoncentráció is problémát jelent.

Zsírkréta-teszt – nem mindegy, mit adunk a gyermek kezébe

Mivel még az óvodás- és kisiskoláskorúak is meg-megkóstolják a kezük ügyébe kerülő tárgyakat, mindig meg kell győződnünk róla, hogy a gyermek számára megvásárolni kívánt termék tartalmaz-e ólmot. De vajon lehetséges-e ez? Honnan tudjuk, tartalmaz-e egy zsírkréta ólmot?

A Tudatos Vásárlók Egyesületének (TVE) nagy zsírkréta-tesztje azért született, hogy segítsen Önnek, hogy a lehető legbiztonságosabb zsírkrétát vásárolhassa gyermekének. A vizsgálat tárgya 10 országból származó, 20 különféle csomag zsírkréta (termékcímke és/vagy a bolti elhelyezés miatt a fogyasztó számára zsírkrétának tűnő terméke) volt.

Mit vizsgáltak?

A TVE laboratóriumban vizsgáltatta meg – színenként külön-külön – az egyes zsírkréták ólomtartalmát, emellett grafikusok bevonásával értékelték azok használhatóságát, valamint pontozták a környezettudatosság jegyében a csomagolást és a fogyasztói tájékoztatást.

Az eredmény:

20 termék (8 és 12 darabos csomagok), azaz összesen 242 különböző zsírkréta esetén vizsgált ólomtartalom:

  • A 20 csomagból 10-nél nem volt kimutatható az ólom (egyik színű zsírkrétában sem).
  • A 242 különböző színű zsírkrétából 134 darabnál nem volt kimutatható mennyiségű ólom.
  • Az ólmot tartalmazó zsírkréták határérték alatti koncentrációban tartalmazták a nehézfémet.
  • A fekete, lila, sötétkék, sötétzöld, barna és narancssárga zsírkréták tartalmazták a legtöbb ólmot, míg a citromsárga, rózsaszín, világoszöld színű zsírkrétákban alacsonyabb volt a nehézfém koncentrációja.

Az ólomtartalom, a használhatóság, a környezetvédelem és a fogyasztói tájékoztatás szerinti összesített lista élén kis pontkülönbséggel a következő márkajelzésű zsírkréta-termékek állnak:

  • KORES,
  • PAX Junior,
  • 3 Faber Castell termék,
  • Crayola viaszkréta,
  • STAEDTLER Noris Club Twister.

Utolsó helyen szerepelt többek között magas ólomtartalom miatt a Voskovky Jumbo nevű zsírkréta-csomag, mely a gyenge használhatóság és a származási hely hiánya miatt is pontot veszített, valamint az ICO 3 zsírkrétája (habár ezek között volt jól használható termék is).

Mit jelent egy zsírkréta „használhatósága”?

Nem mindegy, hogy a színezés, rajzolás során a zsírkréta jól fedi-e a színezett területet, vagy használata csak szenvedést okoz. Ugyanígy fontos, hogy mennyire kenődik el a kézen vagy a papíron, hiszen a kenődéssel rontja a gyermek sikerélményét. A morzsálódás is eltérő mértékben jellemző a különféle zsírkréta-márkákra. Vizsgálták azt is, hogy a kréta milyen eséllyel kerül a zsírkrétát vagy a rajzot kapargató gyermek körme alá.

A fent felsorolt listavezető zsírkréták közül egyikben sem volt kimutatható ólom, és mind nagyon jól használhatóak. Pontot csupán azért veszítettek, mert vagy nagyon távoli országból szállítják őket, vagy hulladékkezelés szempontjából nem szerencsések (a Pax és a Staedtler zsírkréták műanyagburkolattal vannak bevonva).

Ár-érték arány – vajon mindig a legdrágább a legjobb?

Talán nem meglepő: Nem volt összefüggés az ár és az elért pontszám között. A legjobb zsírkréták között találunk drágább és közepes árkategóriájú terméket, de az ólmot tartalmazó és rosszabbul használható zsírkréták között is volt magas árkategóriájú termék.

Ezúton is köszönjük Hasenstaub Lívia és Szalay György segítségét a zsírkréták használhatóságának teszteléséhez!

Forrás: tudatosvasarlo.hu