Naptár

Napjainkban minden ember használ valamilyen naptárat, hiszen ez a tervezéssel és az időbeosztással szorosan összefonódik, ezért mindenki számára szükséges.

Nézzük meg kicsit közelebbről, hogy mi is valójában a naptár és hogyan tud segíteni számunkra a mindennapokban. Ezáltal egy kicsit jobban megérthetjük, hogyan lesz segítségünkre a naptár a hétköznapokban és miért van erre szüksége már a gyermekeknek is.

Mi a naptár?

A naptár, mint ahogy a neve is mutatja, a napok nyilvántartásának rendszere, ami világosan megmutatja az év különböző szakaszait kisebb egységekre bontva.

Attól függően, hogy milyen naptárról van szó, kisebb-nagyobb részletességűek lehetnek ezek a nyilvántartási rendszerek. Rengeteg típusa létezik a naptáraknak, ezért ez az írás abban is segítségedre lesz, hogy milyen naptár legyen az, amit végül kiválasztasz magadnak.

Fontos tudni, hogy az idő mérésének igénye egyidős az emberiséggel. Amióta képesek vagyunk gondolkodni, azóta érzünk késztetést arra, hogy előre tervezzünk. Nyilvánvalóan mindig természetes egységekben gondolkodtunk, ezért alakult ki éppen a napok rendszere, amit ma naptárnak hívunk.

Ezeknek a természetes időegységeknek a ciklikussága határozta meg, hogy éppen milyen tevékenységeket kell végeznünk. Bár mai életvitelünk gyökeres változást mutat az ókori emberek életével szemben, ám a tervezés hasonló. Feljegyezzük az elvégzendő dolgokat és a közelgő ünnepeket, hiszen ez megkönnyíti az életünket.

A naptár a régi időkben különböző népekhez és különböző vallásokhoz kapcsolódott, melyeket a csillagászat fejlődése időről-időre befolyásolt. A célja azonban minden naptárnak ugyanaz volt. Az emberek segítése a tervezésben.

A naptár részletessége talán akkor vált tényleges igénnyé, amikor felhagytunk a vadászó-gyűjtögető életmóddal. Bár érdemes hozzátenni, hogy már vadászó-gyűjtögető őseink is terveztek, ám akkor még nem volt szükség hosszú távú tervekre. A földművelés és az állattenyésztés kialakulásával azonban ez nagyon is szükségessé vált. Muszáj volt nyomon követni az évszakok változását, hiszen ez jelentette a jó termés alapját.

Mint már említettük, sokféle időszámítás, így sokféle naptár létezett az elmúlt évezredek során, mely mindig adott egy bizonyos stabilitást az emberek számára. Mindenki tudta, hogy hány nap vagy hány hét múlva esedékes egy bizonyos típusú munkavégzés vagy egy ünnep. Fel lehetett készülni a közeljövőre, ugyanis ez a naptár célja, mindig is ez volt, és ez ma sincs másként.

A modern naptár

Mi sorolható a modern naptár kategóriába 2022-ben? A falinaptár vagy a naptár applikáció?

Az utóbbi körülbelül száz évben a papíralapú, nyomdai úton készített naptár volt a legelterjedtebb. Ennek elsődleges oka, hogy jól szerkesztett, jól használható, amin fel vannak tüntetve az adott ország ünnepnapjai, a munkaszüneti napok, valamint könnyű nyomon követni a hetek számát.

Az ilyen naptárnak nagyon sok megjelenési formája van, amit lentebb sorra veszünk, de először nézzünk egy érdekességet, a gyermekek naptárait.

A gyermekeinknek is szükségük van naptárra? Természetesen igen, ráadásul régóta használja minden gyermek, csak nem naptárnak, hanem órarendnek hívják. Ez is egy naptárforma, amin a gyermekek nyomon tudják követni az adott órák sorrendjét, az órarend alapján tudnak tervezni a közeljövőre.

Az okostelefonok megjelenésével először úgy tűnt, hogy a naptár applikáció feleslegessé fogja tenni a nyomtatott naptárakat, az utóbbi években azonban bebizonyosodott, hogy ez mégsem így történt. Mi az oka annak, hogy ebben a modern digitális korban, még mindig használunk papíralapú naptárat?

A legtöbb ember számára a papíralapú naptár sokkal jobban áttekinthető, mint a digitális forma. Nyilvánvalóan a digitális naptár applikációnak megvannak az előnyei, például be lehet állítani különböző szintű riasztásokat egy-egy eseményre, illetve meghatározott idővel előtte. Pontosan ezért sok ember mind a két lehetőséget kihasználja. Egy falinaptár, egy asztali naptár vagy egy határidőnapló sokkal látványosabb, ráadásul a kézzel beírt jegyzeteket az ember jobban megjegyzi, mint a digitális formát.

Ez az oka annak, hogy sokak számára kifejezetten javasolt, hogy mindkét naptárat használja, hiszen a riasztás előnye adott, ám a papír naptárra csak rá kell pillantani ahhoz, hogy tudjuk, mi következik holnap vagy két nap múlva.

A tervezés fontossága a digitális korral és a home office-szal sem csökkent vagy változott. Szerezd be idejében a következő évi naptárat, de előtte nézz körül alaposan, hogy melyik lesz a legjobban használható számodra. Ehhez nyújt nagy segítséget a naptárkatalógus, ami már elérhető a Depot irodaszer webáruházban.

Akár falinaptárra van szükséged, akár asztali naptárra vagy határidőnaplóra, a legszebb színekkel és mintákkal díszített modelleket találod meg a Depot irodaszer webáruházban. Rendeld meg a 2023-as naptárkatalógust, hogy a lehető leggondosabban tudj választani!

Nap-tár-ház 2023

a Depot irodaszertől