akvarell ceruza rajz virágos és madarak

A korábbi cikkünkben az olajpasztellről írtunk, ami zseniális megoldás kicsik és nagyok számára az alkotási vágy és a kreatív törekvések megélésére. Télen-nyáron, hétvégén és hétköznapokon is remek kikapcsolódási lehetőség a színezés, festés, rajzolás. Különösen igaz ez azokra a technikákra, melyek nem igényelnek túl nagy pénzügyi befektetést, nem telik órákba az előkészítésük, és rendkívül hamar eredményeznek sikerélményt. Ilyen az akvarell ceruza is, melyet sajnos sokkal kevesebben ismernek, használnak. Az iskolákban, óvodákban sem elterjedt a használatuk, pedig igazi csodákat varázsolhatunk a segítségükkel a rajzlapokra, de akár a falakra is.

Nézzük is meg, milyen akvarell ceruzák színesítik a kínálatunkat és hogyan kell őket szakszerűen használni. Természetesen újabb tippekkel is jelentkezünk. Azoknak, akiknek még nincs ötletük ehhez a technikához, érdemes mazsolázniuk az írásunkból is. Az akvarell technikák, ahogyan a nevükben is benne van a vízzel hozhatók összefüggésbe. A színek vízzel, szivaccsal való feloldása csodálatos árnyékokkal, árnyalatokkal örvendeztet meg bennünket. Aki még nem próbálta, annak mindenképpen ajánljuk, illetve ajándékba sem utolsó egy ilyen kreatív meglepetés!

Hogyan működik az akvarell ceruza?

Alapvetően víz nélkül is gyönyörűen használhatók ezek az élénk színű ceruzák. Azonban igazán nagy kár lenne kihagyni azt a részt, mikor a körvonalak megrajzolása után az egész képet egy vizes ecsettel, vagy szivaccsal óvatosan áthúzva, elmaszatolva a sűrű színekből a legkülönbözőbb árnyalatokat hozhatjuk ki. Sokkal egyszerűbb, mint a precíz vonásokat igénylő kifestő, vagy a színezők, és a végeredmény is szokatlanabb, különlegesebb lehet ezáltal!

Milyen extrákra lesz szükséged?

Tehát alapvetően az akvarell technika előkészítéséhez érdemes egy tálkába vizet engedni, ecsetet, szivacsot és vastagabb rajzlapot előkészíteni. Ha a rajzlapnál tartósabb, kevésbé pöndörödő alapanyagot keresünk, akkor akár vásznat, de még egyszerűbb és olcsóbb akvarellpapírt is használhatunk. Ez megakadályozza, hogy a papír átázzon, felpöndörödjön a széle, vagy a nagy áztatás során esetleg kilyukadjon. Az akvarell papírok ezáltal az esetleges foltoktól, padlóra folyt színektől is megkímélhetnek. Ugyanakkor, ha mégis baleset történne, könnyen felmosható kimosható a szín vízzel, felmosóval.

Próbáld ki a különböző maszatoló technikákat!

Ha különböző felületű szivacsot, különböző ecseteket használtok a festéshez, elmosáshoz, akkor remekül megfigyelhetők a különbségek a képen is. A pöttyözött, csíkozott, szöszös, vagy épp lágyan elfolyó mintázatokhoz használhattok puha, vagy durva ecsetet, nagylyukú szivacsot, rongyot is. A különleges mintázatok akár lenyomatok is lehetnek. A benedvesített színekbe falevelet, terméseket, vagy épp a tenyereteket is odapréselhetitek egy pillanatra, és máris kész a minta!

Kombinálható más festékekkel, technikákkal?

Természetesen kombinálhatod is a technikákat. Például egy képregényszerű hatáshoz tűfilccel, vagy zsírkrétával is rajzolhatsz kontúrokat, majd felviheted a színeket az akvarell ceruzával. Mivel többféle készlet is elérhető nálunk ezért elképzelésed szerint válogathatsz a színpalettákból. Sima vízfestékkel vagy temperával is kiegészítheted az alkotást például azokon a részeken, ahol nem lett megfelelő az akvarell árnyalata.

Ha szívesen kipróbálnád ezt a technikát, akkor szerezz be egy szuper készletet és egy csomag akvarell papírt, és alkalmazd ezt a színekben gazdag módszert amikor csak szeretnéd!