Ollóval színes papírt vágó kislány

A papírvágás olyan feladat, melyet kreatív időtöltés során nem szívesen bízunk a gyerekekre. Ez érthető, hiszen legfőbb mindig a biztonság. „Kés, villa, olló, gyerek kezébe nem való!” – tartja a mondóka is. Ez természetesen igaz, azonban mégsem száz százalékosan.

Az olló használata a kisebbek számára tényleg veszélyes lehet. Azonban csak abban az esetben, ha nem a megfelelő eszközt, és nem megfelelő módon használjuk.

Ebben a bejegyzésben bemutatjuk, miért érdemes kifejezetten gyerekek számára tervezett, biztonsági ollót használni. És azt is, hogyan szoktathatjuk hozzá gyermekeinket a biztonságos, ollóval történő munkához.

Hány éves kortól használhat ollót a gyerek?

Azzal kapcsolatban, hogy hány éves kortól ajánlott az olló használata, arról megoszlanak a vélemények. Sokak szerint a biztonságos papírvágó ollókkal már akár egy 3-4 éves gyerkőc is elboldogul. Mások 6 éves kor alatt kevésbé ajánlják az eszköz használatát, hiszen ez az a kor, amikorra a gyermek finommotoros reflexei kifejlődnek.

Az igazság az, hogy mindnyájan mások vagyunk, és nincs ez másképp a gyerekek esetében sem. Vannak, akik hamarabb hozzászoknak az olló, és a hozzá hasonló, precizitást igénylő eszközök használatához. És vannak, akik csak picivel később barátkoznak meg ezekkel.

Néhány egyszerű feladat gyakorlásával azonban a finommotoros készségek, valamint a kézizmok is fejleszthetők. Ezáltal pedig a biztonságos ollóhasználat is hamarabb elsajátítható.

Így szoktassuk a kicsiket az olló megfelelő használatához

Ha szeretnénk, hogy csemeténk minél hamarabb megszokja az olló helyes használatát, érdemes előbb a kézizmok erősítésére koncentrálnunk. Ehhez használhatunk puha stresszlabdát, vagy akár papírból gyúrt, nagyobb méretű galacsinokat is. De a papírlyukasztó használata is lehet egyszerre mókás és hasznos, kézerősítő feladat.

A lényeg, hogy olyan módszert alkalmazzunk, mely veszélytelenül erősíti a gyermek kézizmait. Ha a lurkó csak naponta párszor, pár percig nyomkod, szorongat valamit a kezében, sokkal könnyebben fogja majd éles helyzetben helyesen használni az ollót.

Válasszuk ki a megfelelő eszközt

Ha már úgy érezzük, gyermekünk biztos kézzel tud nekivágni a kreatívkodásnak, fontos, hogy a célnak megfelelő eszközt válasszunk. Semmiképp se adjuk egy 3-6 éves csemete kezébe olyan papírvágó ollót, melyet kifejezetten felnőtteknek terveztek. Ez ugyanis nem csak balesetveszélyes, de elsőre használata is nehéz lehet a gyerekek számára.

Válasszunk olyan ollót, melyet kifejezetten az apró kezekhez méreteztek. Ezek az ollók általában nem csak kényelmesebbek, de lényegesen biztonságosabbak is.

A kifejezetten gyerekek számára tervezett ollók éle általában tompább, hegyük lekerekített, így nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy balesetet okozhatnak. De természetesen figyeljünk oda arra is, hogy az olló a biztonságos kialakítás ellenére is jól tudjon megbirkózni a papírral. Hiszen, ha túlzottan tompa eszközt választunk, a sikerélmény elmarad.

Döntsünk a legjobb minőség mellett

Mint a legtöbb, gyerekeknek szánt írószer érdekében, úgy az olló kiválasztása során is fontos, hogy a lehető legjobb minőség mellett döntsünk. Az olcsó, gyenge minőségű műanyagból készült eszközök ugyanis gyorsan használódnak, és kevésbé hatékonyan lehet velük dolgozni.

Ha igazán jó, gyermekek számára biztonságos ollót szeretnénk, válasszuk a Maped minőséget. Mely garantálja, hogy gyermekeink nem csak biztonságosan, de a lehető legnagyobb sikerélménnyel kreatívkodhatnak szabadidejükben!