A derékfájás nyomában

A derékfájás hátterében sok minden állhat, például a mozgásszegény életmód, a helytelen testtartás, de pszichikai okok is. Mivel pont a munkaképességünk csúcsán, jellemzően 35 és 55 éves korunk között a legjellemzőbb a derékfájás, nem hanyagolhatjuk el a jelentőségét. Szinte nincs is olyan ember, akinek életében minimum egyszer ne fájt volna a dereka, megkeserítve ezzel a mindennapjait.

Fáj a dereka? Nézzen a lelke mélyére!

A derékfájás stressz-szinten is támadhat, például a karrier és a család által támasztott követelmények miatt.

Tudta? Még a fájdalom megélése is egy csomó dologtól függ. Azaz, nem mindenkinek fáj egyformán a dereka: az, hogy mennyire érzékeljük nagy mértékűnek, függ a neveltetésünktől, a fájdalomról való véleményünktől, a szociális helyzetünktől, valamint a fizikai és pszichikai állapotunktól.

Ha általában nyugodt és kiegyensúlyozott, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy ágynak esik egy kis derékfájástól, ám ha családi problémái vannak, és nagyon stresszes, akkor egy kis derékfájást is pokoli fájdalomnak fog érezni. Ebből is látszik, hogy a testi tünetek nem választhatóak el a lelki folyamatoktól, és hogy kölcsönösen hatnak egymásra.

Hihetetlen, de tény: a derékfájdalom 70-80 %-a pszichoszomatikus eredetű.

A placebo is hat. Megdöbbentő, de klinikai vizsgálatok szerint a derékfájdalomra placebót kapók 30-50%-ánnál megszűnik a fájdalom. Az ok egyszerű: miután bevettük a „gyógyszert”, már a megoldásra koncentrálunk, nem pedig az öngerjesztő negatív folyamatra.

Tippek:

  • próbálja meg kiegyensúlyozni a túlfeszített életmódját azzal, hogy az irodában rendszeresen iktat be szüneteket
  • a meditáció ereje is sokat jelenthet a panaszok megszüntetésében
  • egyes irodaberendezések bizonyítottan csökkentik a stresszt

A derékfájás fizikai háttere

Sajnos a derékfájás mögött gyakran áll degeneratív, kopásos csigolya-és porckorong eltérés.

Tipp: ha már van fájdalom, akkor mindenképp érdemes kivizsgáltatni egy CT, vagy MR vizsgálattal, hogy nem-e áll komolyabb probléma (pl. gerincferdülés, porckopás, sérv) a háttérben. Semmiképp se bagatellizálja el a fájdalmat!

Ha felfedeznek valamilyen problémát, szükség lehet gyógyszeres kezelésre, masszázsra, fizikoterápiára, gyógytornára, és természetesen sok pihenésre is.

Tippek:

  • a tüneti kezelésen túl a megelőzés is nagyon fontos. Egy pár perces irodai deréktorna például csodákat művel, hiszen segít az izomegyensúly fenntartásában
  • ügyeljünk arra, hogy az irodában is kíméljük a derekunkat: egy kényelmes, anatómiai szempontból is megfelelő irodai szék óvja a derekat.