Lányok mosolyogva festik apa arcát kézzel. Az asztalon festék, ecset, filcek és ceruzák

Közös festés (vízfesték, ecset) a gyerekekkel?

Tombol a nyár, de strandolni sem lehet minden nap! És még a strandon is előfordul, hogy a gyerekek fáradtan bújnak be az árnyékba egy rövid sziesztára. Manapság, az okostelefonok világában egyre ritkábban kerül terítékre a társasjáték, a kreatív hobbik a családokon belül, mégis rengeteg gyerek szeret festeni, rajzolni. Most hozunk egy-két olyan programötletet az esős napokra, vagy az otthoni pihenés időszakára, ami még a felnőtteknek is kikapcsolódás lehet!

A vízfestéshez igazán nincs szükség túl sok eszközre, óriási előkészületekre. Elég, ha van egy jó festék és egy-két szuper ecset a kezetekben, és már indulhat is a móka! Esetleg akvarellpapírt is érdemes lehet beszerezni a kisebbek számára, hiszen ez nem ázik át olyan könnyen, mint a rajzlapok. A nagyobbak pedig már az internet segítségével is oktatóvideókra bukkanhatnak az egészen művészi ötletekért.

Vízfestés kicsiknek és nagyoknak

Ha még semmilyen vízfestéketek nincs otthon, vagy bővítenétek a készletet a sulikezdés előtt, nálunk is válogathattok a legmodernebb készletek közül. A legfontosabb szempontok ilyenkor a színválaszték és a színek telítettsége, száradás utáni árnyalata. Emellett a tárolásuk, a könnyű tisztíthatóságuk adott, hiszen a vízfesték lemosásához mindössze vízre és egy tiszta szivacsra van szükség, ha a papír mellett a lakás többi része is kapna a harsány színekből.

Mit fessetek közösen?

A kicsik mellett nem árt, ha a szülők is beszállnak a játékba, hiszen így még szórakoztatóbb élménnyé válik majd az alkotás. Hosszú időre kedvessé teszi ezeket az elfoglaltságokat a gyerek számára a szülők támogatása is. Miért? Ötleteket adhatunk nekik a sikeres festegetéshez, vicces történeteket találhatunk ki közösen, készíthetünk egymásról portrét, család képet, ami fejleszti a kognitív képességeiket is.

Nyomtathatunk nekik kifestőt, adhatunk ötleteket, hogy beinduljon a fantáziájuk, ami az ovisok, kisiskolások esetében nem is lesz olyan nehéz feladat. Ahhoz, hogy ne a tévénézés és a telefonos játékok adják az egyetlen impulzust a kreatív gondolatokhoz, érdemes példát mutatni azáltal, hogy mi is jól szórakozunk közben, és nem a sorozatunkat kezdjük el nézni mellettük.

Fejleszti az önállóságot is

Emellett, egy idő után már maguktól is igényt tartanak majd ilyen szabadidős tevékenységekre. Eközben mi is nyugodtan otthagyhatjuk őket a szőnyegen, konyhakövön, gyerekszobában, ahol egyedül, a barátaikkal, vagy a testvéreikkel is elfoglalják magukat a közreműködésünk nélkül is. Akár egy óriási társasjátékot is megfesthetnek, amit utána közösen kipróbálhatnak. Ha épp egyedül van a gyerkőc, akkor ez is nagyon jó hatással lehet az önálló személyiségfejlődésére.

Milyen ecsetet válasszunk?

Minél kisebb a gyerek, annál egyszerűbb nagyobb sörtéjű, vastagabb nyelű ecset-et használnia, akárcsak a ceruzák esetében. A nagyobbak azonban már szívesebben odafigyelnek a precíz vonalvezetésre, pöttyözésre, csíkozásra. Nekik már érdemes egy szettet, vékonyabb ecseteket is beszerezni. Az iskolakezdéshez is hasznos lesz a készlet, a nyári szünetben pedig itt az idő letesztelni mindet!