A vízfesték olyan kellék, mely az iskolában és otthon is kiváló kreatív kiegészítő lehet. Tökéletes unaloműző, ami fejleszti a képzelőerőt, és nem csak a gyerekek imádják.

A vízfesték két évszázada az egyik legnépszerűbb technika a művészek körében is, kellő hozzáértéssel ugyanis valódi csodákat is művelhetünk vele.

Ezért imádják annyian a vízfestéket

A vízfesték legnagyobb vonzereje egyszerűségében és kiszámíthatatlanságában rejlik. Az egyik olyan művészeti technika, mellyel az abszolút kezdők az elsők között ismerkednek meg, és bátran kísérletezhetnek vele.

Használata magas fokú szabadságot biztosít. Kedvünkre hígíthatjuk, keverhetjük, egymásba folyathatjuk a színeket. Ilyen módon olyan hatásokat érhetünk el, melyeket színes ceruza vagy zsírkréta használatával lehetetlen lenne.

További előnye, hogy a vízfesték más technikákkal vegyítve is szabadon kombinálható. Kedvünkre kísérletezhetünk vele, kiélhetjük kreativitásunkat, és akkor sincs nehéz dolgunk, ha a mókázás után az ecsetek megtisztítására, elmosására kerül a sor.

Nem véletlen tehát, hogy nem csak a komoly művészek, de a kezdők, illetve az iskolás és óvodás gyerekek is odavannak érte. Száraz és nedves felületen is használható, és a komoly akvarellpapírtól kezdve, egészen az írólapig, szinte bármire alkothatunk vele.

Így válasszuk ki a megfelelő vízfesték készletet

Az, hogy milyen fajta vízfesték mellet tesszük le a voksunkat, leginkább attól függ, mire szeretnénk használni a megvásárolni kívánt készletet. Iskolai rajzórákra, az otthoni kreativitás kiélésére, vagy esetleg hobbiművészkedésre szeretnénk azt beszerezni? A vízfestéknek ugyanis a több formája is lehet, többféle minőségben találkozhatunk vele a boltok polcain.

A leginkább kedvelt és elterjed verzió a festékgombos megoldás. Ezzel már nagy valószínűleg mindnyájunk találkozott, ha máshol nem is, az iskolapadban egész biztosan. Azonban ne gondoljuk, hogy ez a verzió csak egyszerű, nebulók számára tervezett készletek formájában elérhető, ugyanis a komolyabb, művészi festékek esetében is találkozhatunk vele.

De vásárolhatunk tubusos vízfestékeket is. Ennek a kiszerelésnek nagy előnye, hogy gyorsabban és könnyebben keverhetünk a meglévő színeinkből új, fantáziadús árnyalatokat is. Általában azonban sűrűbb, kevésbé hígítható átlátszóra, mint a klasszikus, festékgombos megoldás.

Szórakozás és tanulás, vagy profizmus a cél?

Rajzórákra és otthoni, délutáni festegetésre gyermekünknek nem muszáj a legdrágább, speciális készletet vásárolnunk. Ilyen célból az egyszerűbb vízfestékek is megfelelők. Ezek használatával csemeténk megismerheti magát a technikát, a vízfesték használatának előnyeit, és eldöntheti, a későbbiekben is szeretné-e használni, vagy esetleg jobban kézre állna neki egy egyéb, más módon működő rajzeszköz.

A hobbiművészeknek már érdemes azonban elgondolkodniuk a komolyabb készletek vásárlásán. Az iskolai használtra szánt, valamint a művészi célokra tervezett vízfestékek közt ugyanis jelentősek a minőségbeli különbségek.

A komoly tervekkel rendelkező kreatívok számára írószerekben és művészellátó boltokban is elérhetők a különböző, prémium minőséget képviselő szettek, valamint a tökéletes munkához szükséges, speciális papírok is.