ErgonomiaErgonómia – a szó az utóbbi évtizedek folyamán egyre hangsúlyosabban van jelen a köztudatban. Mit is jelent, ha egy munkahely egészséges? Miért fontos a munkavállalók jó közérzete?

Amikor elhangzik az „ergonómia” kulcsszó, nem pusztán egy felkapott, divatos reklámkifejezésről, hanem komoly stratégiai tényezőről beszélünk: ma már versenyelőnyt jelent cége számára, ha jó közérzetet biztosít dolgozói számára. Hiszen ha valahol jó dolgozni, annak előbb-utóbb híre megy, és vonzza a kiváló szakembereket.

Mennyire „egészséges” a munkahelyem?

Ahhoz, hogy fel tudja mérni, mennyire egészséges munkakörnyezetben dolgozik, mindössze 5 percre van szüksége! Egészséges-munkahely elemzés a Fellowes jóvoltából: http://ergo.fellowes.com/HU/working-well.php

Hogyan biztosíthatunk jó közérzetet munkavállalóinknak?

  1. Teremtsünk egészséges munkakörnyezetet!
  2. A munkaszervezés egészségalapú legyen!
  3. Emeljük stratégiai szintre a munkahelyi egészségvédelmet és egészségszervezést!
  4. Fejlesszük dolgozóink egészségtudatosságát!
  5. Segítsünk munkavállalóinknak, hogy életvezetési szokásaikat fejleszteni tudják!

A Fellowes partnere, a Personal Best által kidolgozott ’4 ZÓNA’ koncepció segít abban, hogy csökkenteni tudja a munkahelyi kockázatokat!

1 ZÓNA a hátfájás megelőzése
– Az ember hiába figyel testtartására, egyenes derékkal ülni egész nap szinte lehetetlen. Testtartás menedzserek nem mindenütt vannak…
A megoldás: a Fellowes hát- és lábtámaszok, melyeket azért fejlesztettek ki, hogy a munkavállalók helyes testtartását segítsék elő.

2 ZÓNA csuklófájdalom megelőzése
– A számítógép, laptop előtt végzett munka gyakran jár egérmozgatással, kattintással. Fárasztó a csuklónkat sokáig kényelmetlen pozícióban tartani – és ha a fájdalom már kialakult, nehéz megszüntetni.
A megoldás: ergonomikus csuklótámasz, mely megtámasztja csuklóját, így még véletlenül sem alakulhat ki a kínzó csuklófájdalom.

3 ZÓNA nyaki fájdalom csillapítása
– A rossz testtartás nem csupán hátfájdalmakat okoz: a nyaki fájdalom mellett a fejfájás is hozzájárul a rossz közérzet kialakulásához.
A megoldás: monitorállvány, melynek segítségével minden munkavállaló megfelelő magasságba tudja állítani képernyőjét.

4 ZÓNA egészséges munkakörnyezet
– A munkavállalókban kialakult rossz szokások is lehetnek stressz-források. Például ha valaki képtelen rendet tartani az íróasztalán, nehezebb számára a koncentráció, és munkáját kevésbé hatékonyan tudja végezni.
– A megoldás: ergonómiai kiegészítők, melyek segítenek a tiszta és rendezett környezet kialakításában.

Ajánljuk figyelmébe a Fellowes ergonomikus irodai eszközeit – a megfelelő munkakörnyezet kialakításához: http://ergo.fellowes.com/HU/personal-desking.php

Ha többre kíváncsi az ergonómia témájával kapcsolatban, olvassa el korábbi cikkünket blogunkon: https://www.irodaszer.hu/jo-ergonomia-egeszseges-es-gazdasagos/

Ne feledje: A megelőzés mindig könnyebb, mint a gyógyítás.