Munkabaleset, elsősegélynyújtás, elsősegély felszerelés

Az év legtöbb napján általában nem szembesülünk olyan helyzetekkel, amiben megsérül valaki a kollégáink közül. Azonban annál a pár alkalomnál, amikor mégis előfordul, mindent meg kell tennünk azért, hogy elkerüljük az életveszélyt.

A munkabaleset egy súlyos munkavédelmi esemény, amiben hogyha nem álljuk meg a helyünket megfelelően, akár minket is felelősségre vonhatnak. Ebben a cikkben elolvashatod, hogy pontosan mit jelent a munkabaleset kifejezés, és hogyan érdemes eljárni, ha megtörténik. Ugyanakkor felhívjuk a figyelmet, hogy ez a cikk nem helyettesíti a szakértői jogi tanácsadást.

Mi számít munkabalesetnek?

Először is el szeretnénk oszlatni a tévhiteket: a munkabalesetet a legtöbben úgy határozzuk meg, hogy „minden sérülés, ami a dolgozókat a munkahelyen ér”. Ezt tudva talán nem is olyan meglepő, hogy miért használják a munkabaleset megnevezésére a „munkahelyi baleset” kifejezést. Ez azonban téves, ahogy az elnevezéshez társított jelentés is.

Ennek az az oka, hogy nem minden munkabaleset történik a munkahelyen, és nem minden munkahelyen történt baleset minősül munkabalesetnek. Például, ha a munkavállaló munkaidőn kívül a munkahelyén tartózkodik, és így éri őt baleset, az nem minősül munkabalesetnek. Ugyanakkor, ha a főnök egy olyan helyen jelöli ki a munkavégzést, ami nem a munkahely területe, és így történik baleset, az már munkabalesetnek számíthat.

A törvényi meghatározása a következő: az a baleset, amely a munkavállalót a szervezett munkavégzés során vagy azzal összefüggésben éri, annak helyétől és időpontjától és a munkavállaló (sérült) közrehatásának mértékétől függetlenül.

Miért ilyen fontos a pontos megnevezés?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy „Ha látom, hogy valaki megsérült a munkahelyemen, nem fogok foglalkozni vele, hogy az adott esemény pontos megnevezése munkabaleset-e, így is úgy is segíteni fogok rajta vagy értesítem az illetékest. Akkor miért ilyen fontos a pontos fogalom ismerete?”, a válasz pedig egyszerű: amennyiben az esemény munkabalesetnek minősül, jogi eljárás indítható.

Ebben a folyamatban kivizsgálják a balesetet okozó tényezőket, és a felelős személyeket. A végén pedig a baleset súlyosságától függően a munkáltató pénzbeli büntetést, míg a munkavállaló kártérítést kaphat.

Kinek a kötelessége ellátni a munkabalesetet?

Ha a sérülésnél nem áll fenn a közvetlen életveszély, akkor az elsősegélynyújtásra kiképzett munkavállalónak vagy egy minimum középfokú egészségügyi végzettséggel rendelkező személynek kell ellátnia a sérültet. Amennyiben viszont az elsősegély ellátás célja a közvetlen életveszély elhárítása, akkor minden munkatársnak kötelessége segíteni.

Ezekre a dolgokra kell figyelni az ellátás közben:

 • A munkahelyen kijelölt elsősegély nyújtó helyiségben kell ellátni a sérültet
 • Amennyiben a sérülés súlyossága miatt azonnal kell cselekedni, helyben kell megteremteni az elsősegélynyújtáshoz szükséges feltételeket
 • A sérültet sérülésétől függően mindig orvosi ellátásban kell részesíteni

Minden munkahelyen kötelező az elsősegély felszerelés

Előírás, hogy minden munkahelyen kötelező mentődobozt (elsősegély felszerelés) tartani, és megfelelő időközönként cserélni a tartalmukat. Többféle doboz kapható, amik abban különböznek egymástól, hogy hány fő ellátására alkalmasak. A cégek saját maguk határozzák meg a szabályzatban, hogy melyik elsősegély felszerelést használják. A dobozok tartalma általában a következő elemekből áll:

 • Gyorskötöző pólya
 • Vágott mullpólya
 • Mull lap
 • Kéztisztító lap
 • Háromszögletű kendő
 • Fólia kesztyű
 • Ragtapasz
 • Biztosítótű
 • Olló
 • Sebfertőtlenítő oldat
 • Tájékoztató elsősegélynyújtáshoz
 • Feljegyzési füzet
 • Tartalomjegyzék

Az elsősegély felszerelés tartalmát öt évenként cserélni kell (kivéve a jódot, mert azt három évente kell cserélni), amihez kaphatóak utántöltőcsomagok is.

Amennyiben be szeretnél szerezni egy elsősegélynyújtó dobozt a munkahelyedre vagy a vállalkozásodnak, a Depotnál is meg tudod ezt tenni. Két típusú doboz áll a rendelkezésedre: az I. kategóriás 30 személyre tervezett, és a II. kategóriás 50 személyre tervezett. Rendelj a Depottól, hogy 2-3 napon belül megkaphasd a csomagodat!