Az elsősegélynyújtás ismerete életeket menthet

A mindennapok során sajnos gyakran történnek kisebb nagyobb balesetek, melyeket a lehető leghatékonyabban kell kezelnünk. Az elsősegélynyújtás ismerete valóban életeket menthet, amennyiben az ilyen helyzetben felmerülő legfontosabb pontokat helyesen kivitelezzük. Az iskolában és a jogosítvány megszerzésénél is részesülünk elsősegyélynyújtás oktatásban, viszont nem árt néha feleleveníteni a tanultakat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, melyeket érdemes felfrissíteni arra az esetre, ha valaki bajba kerül a környezetünkben.

Az elsősegélynyújtás célja

Az elsősegélynyújtás célja minden esetben az emberélet megmentése, a további egészségkárosodás megakadályozása és a gyógyulás elősegítése. Addig kell elsősegélyt nyújtanunk, amíg szakszerű segítség nem érkezik. A laikus segítségnyújtónak nem a gyógyítás a feladata, hanem csökkentenie kell a baleset következményeit és megelőzni a tovább romlást.

Az elsősegélynyújtónak tudnia kell, hogyan biztosítsa a légutakat, hogyan élesszen újra nem lélegző sérültet, hogyan és mikor alkalmazza a különböző fektetési módokat. A törött testrész mozdulatlanságának biztosítása és a sebek ellátása is az ismeretek részét kell, hogy képezze. Ezekhez mindig a megfelelő eszközöket kell, hogy használjuk a biztonság és hatékonyság érdekében.

Bárki nyújthat segítséget, úgy, hogy nem okoz további kárt vagy bántalmat a sérültnek. Az elsősegély alkalmazásáról még törvény is született tv. 1972.évi II.28.§ elnevezéssel, ami kimondja, hogy: „Minden állampolgár köteles szükség esetén a tőle elvárható segítséget nyújtani a sérült, balesetet szenvedett, vagy olyan személynek, aki életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyeztető helyzetbe jutott.”

A munkahelyi balesetek gyakoriak

Időnk nagy részét munkahelyünkön töltjük, ezért fokozottabb veszélynek vagyunk kitéve ebben az időszakban. Amennyiben 30 főnél nem több a munkahelyen dolgozók létszáma, akkor az elsősegély felszerelés megléte minden esetben kötelező és szükséges is. A készlet tökéletesen megfelel az előírt kritériumoknak ezért minden olyan felszerelést és eszközt tartalmaz, mely szükséges lehet a balesetek kezelésében.

Az elsősegély felszerelés 30 főig doboz az alábbiakat tartalmazza: Steril gyorskötöző pólya (5 cm x 5 m) 1 db Steril gyorskötöző pólya (10 cm x 5 m) 2 db Steril vágott mullpólya (10 cm x 5 m) 3 db Steril mull (1/2 m x 80 cm) 3 db Steril mull lap (6 x 6 cm/100 lap) 1 db Kéztisztító lap 4 db Háromszögletű kendő (100 x 100 x 141) 1 db Fólia kesztyű 4 pár Ragtapasz (1,25 cm x 5 m) 1 db Biztosítótű 2 db olló 1 db Fertőtlenítő Povidon Jóddal Impregnált Párna 6 db Tájékoztató elsősegélynyújtáshoz 1 db Feljegyzési füzet.

Az elsősegély felszerelés 30 főig kötelező üzemek, cégek részére (30 főig), hiszen megléte életeket is menthet. A munkahelyen akármi történhet velünk, akárcsak az utcán, ezért a cégvezetőknek nagyon szigorúan kell venniük az efféle követelményeket.

Amennyiben a munkahelyen megsebesülünk, például egy iratmegsemmisítő által, vagy akár egy olló rossz használata miatt, azonnali ellátást igényelünk. Az elsősegély felszerelés 30 főig minden olyan eszközt tartalmaz, mely ilyenkor szükséges lehet. Egy biztos, a megfelelő eszközök életmentőek lehetnek, habár nem megfelelő használatuk is okozhat problémát, így hát  javasoljuk az elsősegély nyújtási információk felidézését, hiszen valóban életmentő lehet, ha tisztában vagyunk a helyes kivitelezéssel.