Középkorú férfi fekszik a földön, egy fiatal pedig segítséget hív, és elsősegély felszerelést kér

Bizonyára te is tanultál elsősegély nyújtást az iskolában, a jogosítvány megszerzésnél vagy a munkahelyen. Ezek az ismeretek valóban életmentőek lehetnek, éppen ezért nem árt, ha néha kicsit felfrissítjük az elsősegély nyújtással kapcsolatos tudásunkat. Ebben a cikkben az alapokat olvashatod.

Mi az elsősegély nyújtás célja?

Az élet gyakran kiszámíthatatlan és előfordul, hogy egyik pillanatról a másikra az elsősegély nyújtó szerepébe találjuk magunkat. Éppen ezért érdemes felkészülni a váratlan eseményekre. Nagyon fontos tudni, hogy az elsősegély nyújtás legfőbb célja az élet megmentése és a további egészségkárosodás megakadályozása.

Nekünk, laikusoknak nem kell gyógyítanunk, a cél csupán segítségnyújtás adása, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik. Csökkentenünk kell a beleset, vagy rosszullét következményeit, és meg kell előznünk a további állapotromlást. Valójában bárki nyújthat segítséget, aki képes segíteni és nem okoz több kárt vagy további ártalmat. Fontos, hogy céltudatosan és határozottan lépjünk fel a krízishelyzetben, ebben lesz segítségedre ez a cikk.

Mi a teendő, ha balesetet látsz?

Amikor sérült, földön fekvő személyt látunk az utcán, az első teendőnk a helyszín biztosítása, hogy megakadályozzuk a további sérüléseket. Ha a sérült biztonságban van, akkor még mindig ne fussunk az elsősegély felszerelésért, mert az első teendő, hogy gyorsan felmérjük a sérült állapotát és utána azonnal mentőt hívunk.

A mentő kihívással mást is megbízhatunk, de fontos, hogy a segélykérés megelőzze az általunk adott elsősegélynyújtást. Ezután megkezdhetjük a sérült ellátását. Először is ellenőriznünk kell, hogy van-e keringése, azaz pulzusa és légzése. Életveszélyes állapotú sérült az, akinek nincs légzése, vagy pulzusa, mozdulatlanul fekszik még felszólításra is, a nyak, a vállöv, a comb területén bő sugárban ömlő vérzés tapasztalható, de az arc szürkés, sápadt színe is árulkodó jel lehet.

Súlyos állapotú sérültről akkor beszélünk amikor az érintett erős fájdalmat vagy vérzést tapasztal, de a fulladás, a fázás, a légszomj, a sokk, a fülzúgás, a látászavar vagy nagy kiterjedésű seb a testen is súlyos állapotra utal.

Könnyű állapotú sérült az, aki a kérdéseinkre helyes választ ad, tud mozogni, végtagjait mozgatni, sebei felületesek és maximum szivárgó vérzése van. Fontos, hogy amikor mentőt hívunk, alaposan fel tudjuk mérni a sérülés súlyosságát, így a mentőknek adekvátabb információt adhatunk.

A hármas érzékelés

Fontos, hogy helyesen, a hármas érzékeléssel ellenőrizzük a sérült keringését. Halljuk a légzést, látjuk, ahogy a mellkas emelkedik és érezzük, ahogy a levegő felénk áramlik. Ha a sérült 10 másodpercen belül legalább kétszer vesz levegőt, akkor a légzése kielégítőnek mondható. Ilyen esetben stabil oldalfekvésbe helyezzük és megvárjuk a segítséget. Amennyiben a keringés leállt, meg kell kezdenünk az újraélesztést, amíg a szakszerű segítség meg nem érkezik.

Gyakran előfordul, hogy munkahelyen keletkezett sérüléseket kell ellátni, vérző sebeket kezelni és előkészíteni a mentők számára. Éppen ezért szükséges jól ismernünk az elsősegély felszerelés tartamát.

Az elsősegély felszerelés minden esetben tartalmaz steril gyorskötözőket, pólyákat, steril mull lapokat, háromszögletű kendőt és mindent, amit egy gyors elsősegélynyújtáshoz szükségünk lehet. Amikor vérző sebet látunk, azonnal az elsősegély felszerelést kell igénybe venni, mert a benne található eszközök szükségesek a megfelelő ellátáshoz.

A súlyos sebeket is el kell látni

Alapszabály, hogy a testbe szúródott tárgyat ne távolítsuk el, csak kössük körbe az objektumot és várjunk a szakszerű segítségre. A vérző és nyílt sebeket minden esetben steril kötszerrel kell kezelnünk, máskülönben nagyobb kárt teszünk a sérültnek, mint hasznot.

Az elsősegély felszerelés doboznak mindig kéznél kell lennie, hogy sürgős esetben mindenki elérje. A fenti összefoglaló csak egy kis szelete a profi elsősegély nyújtásnak, de lehet, hogy ez a pár szó ismétlés hiányzott csak a magabiztosságodhoz. Ne feledd, hogy kötelességed segíteni, akkor csináld is jól!