irodai szék

Az irodai szék minősége különösen fontos azok számára, akik irodában töltik hétköznapjaikat. A kényelem szempontján kívül egészségügyi tényezők is szerepet játszanak.

Aki irodában dolgozik, tudja jól, hogy az irodai szék minősége nagymértékben meghatározó az ember számára. Nemcsak a kényelem a fontos, hanem az egészségre is nagy hatása van annak, hogy milyen ülőalkalmatosságon kell eltöltenünk sok-sok órát.

Érdemes egy gyors fejszámolást végezni, hogy valójában hány órát ülünk naponta. Egy irodai dolgozó, napi hat órával számolva, évente több mint 1700 órát tölt az íróasztalnál. Megdöbbentő, igaz? Hogy ez milyen hatással van a hátunkra, derekunkra, vállunkra nézve, azt jól tudjuk, hiszen érezzük nap mint nap. Egy ergonomikus irodai szék nemcsak azért fontos, mert trendi vagy mert tetszetős, hanem azért is, mert nagy hatással van ízületeink és izmaink állapotára.

Nézzük, milyen jellemzőket kell alaposan szemügyre vennünk irodai szék kiválasztása előtt.

Deréktámasz és háttámla

Az egyik legfontosabb tényező, amit ellenőriznünk kell, az a deréktámasz és a háttámla.

Roppant fontos, hogy ergonómiai szempontból megfelelő legyen, hiszen a gerinc állapota erősen meghatározó az egészség szempontjából. A deréktámasz csökkenti vagy nem hagyja kialakulni a szörnyű derékfájást, amitől sok irodai dolgozó szenved. Stabilizálja a gerincet, megfelelő tartást biztosít munkavégzés közben. Amennyiben ez nem megfelelő az adott irodai szék esetében, az rengeteg szenvedést okoz a későbbiekben. Mindenképpen megéri rááldozni a magasabb árat, hiszen ezzel a munkáltató is jól jár, ugyanis fájdalmak nélkül a dolgozók sokkal kevesebbet hibáznak és kevésbé stresszesek.

Karfa

Sajnos nagyon sok karfa nélküli irodai szék van forgalomban, ami hosszú távon meglehetősen kényelmetlen a dolgozó számára.

Ahhoz, hogy a felhasználó ne fáradjon el időnek előtte, muszáj a karját megtámasztva dolgozni. Ráadásul a vállízületekre is meglehetősen nagy hatása van a karfák meglétének. Ehhez megfelelő karfa szükséges. Ideális állapot, amikor a karfa megfelelő széles és pontosan beállítható a magassága, így tökéletesen testre szabható.

Görgők száma és minősége

Rengeteg típusú irodai szék létezik, és a görgők sem egyformák.

A legtöbb irodai szék négy vagy ötgörgős, ami első ránézésre nem tűnik fontosnak, mégis az. Az ötgörgős irodai szék sokkal stabilabb, ezáltal kényelmesebb is. A görgők minősége akkor is fontos, ha a dolgozó egyetlen íróasztalnál ül „mozdulatlanul”. Tudjuk jól, hogy a mozdulatlanság csak látszólagos. Néhány centimétert akkor is elmozdítjuk a székünket, ha nyugalomban ülünk az íróasztalnál. Ha a görgők akadnak, az idegesítő és elvonja a figyelmet a fontos dolgokról. Tehát az irodai szék legyen ötgörgős, jó minőségű görgőkkel.

Irodai szék alapanyaga

Bármennyire is komfortosak napjainkban az irodák, az irodai szék ülőrészének és háttámlájának az alapanyaga fontos.

Bár a „legkívánatosabb” székek a bőr főnöki székek, mégis érdemes átgondolni, hogy a bőr alapanyag biztos jó választás lesz-e.

Akármilyen alacsonyra állítjuk a légkondicionáló hőfokát a nyári kánikulában, egy bőr vagy egy műanyag ülőfelület már rövid idő után roppant irritáló lesz, ezért ez nem javasolt. A legjobb, ha olyan alapanyagot választunk, ülőfelület és háttámla szempontjából is, ami légáteresztő. Ez minden évszakban, bármilyen hőfoknál azt a komfortérzést fogja nyújtani, amire az erős koncentrációt igénylő irodai munka esetén szükség van. Pontosan ezzel a céllal fejlesztették ki a hálós háttámlákat, ami szabadon engedi szellőzni az ember testét.

Tartós irodai szék

Az irodai szék tartóssága nyilvánvalóan fontos, hiszen ki akarna havonta új székeket vásárolni?

Erre vonatkozóan is van néhány tippünk, hiszen az irodai szék tartóssága is többtényezős kérdés.

Első és legfontosabb az irodai szék súlykapacitása. Igaz, hogy a legtöbb irodai szék teherbírása 100 kg környékén van meghatározva, mégis vannak eltérések különböző modellek között. A dolgozókat figyelembe véve érdemes székeket vásárolni, mégpedig oly módon, hogy az ő súlyuknál nagyobb teherbírású széket válasszunk. Amennyiben az irodai szék kapacitása pontosan annyi, mint amennyi a dolgozó saját tömege, az az irodai szék nem lesz hosszú életű. Gondoljuk végig, hányszor fordul elő, hogy nagy lendülettel huppanunk le a székünkre. Erről nyilvánvalóan nem kell leszokni, viszont az irodai szék teherbírásának mérlegelésekor ezt is figyelembe kell venni.

A tartósság másik fontos összetevője az irodai szék mérete. Ha túl nagy széket vásárolunk viszonylag kis helyre, akkor az a szék folyton neki fog ütődni az íróasztalnak, a mellette lévő széknek vagy egyéb berendezési tárgyaknak. Ez nem igazán javítja az irodai szék élettartamát.

Az alapanyagról már esett szó. Amellett, hogy jó ha kényelmes, az is fontos, hogy tartós legyen az irodai szék alapanyaga. Ez ugyan erősen befolyásolja az árat, de jól tudjuk, hogy sokszor az olcsó eszköz a legdrágább.

Reméljük, sikerült hasznos támpontot adnunk irodai szék választásához. A Depot irodaszer webáruházban sok különböző modell megtalálható. A fent leírtak alapján érdemes közép- vagy felsőkategóriás darabot választani, hiszen ezek biztosítanak megfelelő komfortot és tartósságot.

Válogass kedvedre a Depot irodaszer webáruház irodai szék modelljei közül!

MaYAH

Helyezd magad kényelembe