Fotópapírra nyomtatott képek fa asztalon

A legtöbben szeretnénk a kedves pillanatokat maradandó módon megörökíteni. A megfelelő fotópapír kiválasztása segít abban, hogy emlékeinket kézzel fogható formában is megőrizzük. De hogyan válasszuk ki a számunkra (és nyomtatónk számára) is ideális minőséget?

Miért fontos a megfelelő minőségű fotópapír?

Előfordulhat, hogy a házilag nyomtatott fényképek nem megfelelő módon sikerülnek. Halványak lesznek, a színek kevésbé élénkek, és az is előfordulhat, hogy elmosódnak. Sokan gyanakodnak ilyenkor a nyomtató és a festékpatron minőségére.

Az igazság azonban az, hogy gyenge minőségű papírra a legjobb nyomtató sem képes tökéletes képet készíteni.

Milyen nyomtatót válasszunk?

Ha fényképnyomtatásra kerül a sor, gyakorlatilag bármilyen típusú nyomtatót használhatunk. A tintasugaras és a lézernyomtató is képes jó minőségű képek nyomtatására. Érdemes azonban a legolcsóbb alternatívát kerülni, és minimum alsó- középkategóriás készülék mellett döntetünk.

Igazán jó minőséget ugyanis olyan eszközzel érhetünk el, mely színes fotókat legalább 600 DPI felbontásban képes nyomtatni.

Ha mindenképp spórolni szeretnénk, akkor a tintasugaras nyomtató jobb megoldás lehet, mert nem csak az ára, de a fenntartási költségei is alacsonyabbak. Ez nem jelenti azt, hogy rosszabb minőségű végeredményt érnénk el. Sőt, a legtöbb copy shop-ban is tintasugarat használnak a digitális fotók nyomtatásához.

Természetesen ahhoz, hogy tökéletes fényképet nyomtassunk, nem csak a fotópapír és a megfelelő nyomtató, de jó minőségű képek is szükségesek. Minél nagyobb egy fotó felbontása, annál jobb lesz majd a végeredmény.

Honnan ismerjük fel a jó fotópapírt?

Fotót általában azért nyomtat az ember, hogy a végeredményt évekkel, akár évtizedekkel később is elő tudja venni a fiókból. Éppen ezért, mint a nyomtatópapír esetében, úgy a fotópapírnál is fontos, hogy a kép a lehető legjobb minőségű alapanyagra készüljön.

A megfelelő fotópapír kiválasztásánál először is arról kell megbizonyosodnunk, hogy az általunk választott papír kompatibilis nyomtatónkkal. A tintasugaras nyomtatóhoz készült fotópapír ugyanis nem feltétlenül használható lézernyomtatóval, és fordítva.

Nem mindegy továbbá, milyen a fotópapír súlya. Minél vastagabbat használunk, annál valószínűbb, hogy fotóink nem csak szépek, de tartósak is lesznek. A jó minőségű fotópapírok súlya 120 grammnál kezdődik. A prémium minőségű papírok pedig 200 – 350 g/m2 grammsúllyal rendelkeznek.

Oda kell azonban figyelni arra, is, hogy nyomtatónk milyen grammsúlyú papírt képes kezelni. Az otthoni tintasugaras nyomtatók ugyanis általában maximum 270 – 300 g/m2 súlyú papírt tudnak feldolgozni, az ennél nehezebb fotópapír pedig technikai problémákat okozhat, akár el is akadhat a gépben.

Matt vagy fényes?

Az sem mindegy, fényes felületű, vagy matt fotópapírt választunk. Ez azonban már nem számottevő szempont, pusztán ízlésünktől függ, melyik mellett döntünk.

Ha a hagyományos, analóg fotókhoz hasonló hatást szeretnénk elérni, érdemes a fényes fotópapírt választanunk. Ha pedig kontrasztosabb végeredményt szeretnénk elérni, és a gyorsan elszaporodó ujjlenyomatokat is elkerülnénk, akkor a matt fotópapír lehet a számunkra ideális döntés. A matt papírra nyomtatott képek a közvetlen napfényt is jobban bírják, így a keretbe tervezett képeket is érdemes lehet ilyen megoldásra nyomtatnunk.