Grafitceruza

Digitális társadalmunkban azt gondolnánk, hogy egyáltalán nincs szükség semmi olyan eszközre, melyet kézi jegyzeteléshez használunk, ez azonban nem igaz. A grafitceruza egész életünk során jelen van.

Még ma is írunk kézzel, gyermekként és felnőttkorban egyaránt. Készítünk apró jegyzeteket, bevásárlólistákat, használunk asztali naptárat vagy határidőnaplót, amibe jegyzetelünk. Éppen ezért bárkit is kérdezünk, mindenkinél van egy toll a táskájában, zsebében, asztalán. Ám a grafitceruza is jelen van, hiszen sokszor hasznosabb, mint a toll.

A grafitceruza előnyei

Az alábbiakban rámutatunk a grafitceruza előnyeire, nemcsak a tollal, de a digitális jegyzeteléssel szemben is.

A tollal összehasonlítva az előnyök egyértelműek, hiszen a ceruza kiradírozható, tehát a hibák azonnal javíthatók. Ez nemcsak a gyermekek vagy az iskolai munka esetében jelent előnyt. Felnőttek is gyakran kerülnek olyan helyzetbe, amikor a jegyzetelés helyessége bizonytalan, így muszáj esélyt adni az esetleges javításokra. Ez pedig ceruzával a legkönnyebb, hiszen egy pillanat alatt kiradírozható, majd a felület újraírható.

Mi a helyzet azonban a digitális jegyzetekkel, melyre szinte már teljesen áttértünk az utóbbi években? Itt a lényeg azon van, hogy „szinte”, hiszen teljes mértékben képtelenség áttérni, nem valószínű, hogy ez bármikor is meg fog történni. Természetesen írhatunk bevásárlólistát a telefonunkba, hangjelzéssel összekötött emlékeztetőket szintén, ám vannak olyan szituációk, amikor ez lehetetlen. Ezekben az esetekben a grafitceruza elengedhetetlen jelenléte egyértelművé válik.

Nézzük, milyen esetekben működésképtelen a digitális jegyzetelés.

Digitális jegyzetelés helyett

Tinédzserek és fiatal felnőttek számára egyértelmű, hogy a tanulás során óriási segítséget nyújt a grafitceruza, ami nem helyettesíthető digitálisan, ám életünk későbbi szakaszában is ugyanolyan fontos.

Azok a tinédzserek és fiatal felnőttek, akik még középiskolába vagy egyetemre járnak, egyértelmű, hogy a könyvekbe, jegyzetekbe beleírnak. Legtöbben ódzkodnak attól, hogy ezt tollal tegyék meg. Ez egy helyes nézőpont, hiszen később esetleg akár a jegyzeteket is javítani kell, illetve a könyv értékét is meghatározhatja, hogy tollal vagy ceruzával írtunk-e bele.

Mi a helyzet ugyanezzel a jelenséggel életünk későbbi szakaszában?

Hányszor fordul elő, hogy egy megbeszélés előtt papírformában kapunk egy jelentést vagy bármilyen anyagot, mely később a megbeszélés központi témája lesz? Bizony, gyakran előfordul. Ilyen esetekben gyakran jegyzetelünk a lapszélre, esetleges kérdéseinket jegyezzük fel vagy aláhúzzuk a lényeget. Éppen mint az iskolai tananyag esetében, inkább a grafitceruza lesz az az eszköz, amit használunk. Nem szívesen írunk tollal ilyenkor. Amikor tollal beleírunk egy könyvbe vagy egy kimutatásba, olyan érzésünk támad, hogy tönkretesszük, lerontjuk annak az értékét.

Azt se felejtsük el, hogy nem csak a fiataloknak vannak tananyagaik. Felnőttkorban is gyakoriak a továbbképzések, a különböző tanfolyamok, a nyelvórák. Egy nyelvkönyvbe például gyakran jegyzetelünk, és ilyenkor is a grafitceruza lesz a nyerő választás.

A fentieket felmérések eredményei támasztják alá. A felmérések során a megkérdezettek 94%-a adta azt a választ, hogy a mai napig fontos szerepet tölt be életében a grafitceruza, gyakran használják jegyzeteléshez.

Kreatív hobbik kelléke a grafitceruza

Napjainkban a kreatív hobbik reneszánszát éljük, amiknek elengedhetetlen kelléke a grafitceruza.

Nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is rádöbbentek arra, hogy a kreatív hobbik milyen sokat adnak hozzá életükhöz, mennyire meditatívak. A rajzolás, festés, és egyéb hobbik erősen regeneráló jellege miatt ma már sokan beépítették életükbe ezt a fajta tevékenységet. A legtöbb ilyen tevékenység elképzelhetetlen grafitceruza nélkül.

Ha neked is szükséged van egy kis kikapcsolódásra, hogy elméd megpihenjen, próbáld ki a legegyszerűbb kreatív hobbik egyikét. Hamar észreveszed majd – főként ha napjaid részét szellemi tevékenységgel töltöd –, hogy milyen felszabadító hatása van. Bármit is választasz, a Depot irodaszer webáruházban megtalálod az ehhez szükséges kellékeket, többek között grafitceruza típusok közül is választhatsz.

Még néhány gondolat a régi tévhitekkel kapcsolatban. Sokan azt gondolják, hogy a grafitceruza összetevői károsak az egészségre. Elképzelhető, hogy régebben – néhány évtizeddel ezelőtt – tartalmazott ólmot a grafitceruza belseje, de ez ma már nem igaz. A grafitbél kizárólag grafitból és agyagból áll, nincs egészségkárosító hatása.

Válaszd ki a számodra leginkább megfelelő keménységű grafitceruza típust a Depot irodaszer webáruházban és jegyzetelj, rajzolj kedved szerint!

Válaszd ki

a számodra leginkább megfelelő keménységű grafitceruza típust