Grafitceruza és hegyező kék színű, fa asztalon

A grafitceruza a leghétköznapibb írószerek egyike. Szinte minden háztartásban megtalálható. Ennek ellenére rendkívül sokoldalú és a jegyzeteléstől kezdve, akár egészen komoly művészi tevékenységig, szinte bármire használhatjuk.

De hogyan válasszuk ki a céljainknak megfelelő típust? Hogyan igazodhatunk el a jelölések és számozás útvesztőjében? Ebben a bejegyzésben segítünk a tökéletes grafitceruza megtalálásában!

A grafitceruza keménysége

Ha ceruzát szeretnénk vásárolni, az egyik legfontosabb tulajdonság melyre mindenképp figyelnünk kell, a grafitbetét keménysége.

A grafitbetét attól függően, hogy milyen adalékanyagokat kevernek hozzá, különböző keménységű lehet. A karcolási keménységet jelölő skálát általában két betűvel, a H-val, illetve a B-vel jelöljük.

Előbbi a Hard, azaz a kemény, világosabb nyomot hagyó, míg utóbbi a Black, azaz a puhább, sötétebb árnyalatú grafitra utal. Minél nagyobb szám áll az adott betű mögött, a grafitceruza hegye annál keményebb, vagy épp ellenkezőleg, annál puhább lesz.

A két keménység között találkozhatunk még az F (Fine) jelöléssel is. Ez afféle átmenetet jelent a puhább és a kemény grafitbélésű ceruzák között.

Hogy a skála melyik végéről választunk, mindössze egyetlen dologtól függ. Attól, hogy mire szeretnénk használni a megvásárolni kívánt grafitceruzát.

Milyen ceruzát válasszak magamnak?

Ceruzát több okból is vásárolhat az ember. Van, aki egyszerűen szeret vele írni, míg mások vázlatokat, művészi értéket képviselő grafikákat készítenek vele. Természetesen minden célra más keménységű, más tulajdonságú grafitot kell választanunk.

Hétköznapi használatra, például jegyzetelésre a leginkább a HB keménységű grafitceruzák alkalmazhatók. Ezekkel elég finom vonalakat húzhatunk, azonban szükség esetén a nagyon puha, sötét ceruzáknál jóval egyszerűbben radírozhatók.

Íráshoz semmiképp sem javallott azonban a HB-n túllépni, és átlépni a B tartományba. Már csak azért sem, mert a puha grafit könnyen maszatolódik, és jóval gyorsabban is kopik, mint a keményebb.

A művészek éppen ezért vázlatkészítésre, skiccelésre is leginkább a HB jelölésű grafitceruzát szokták ajánlani. Rajzolás során a tónusozáshoz, sötét színek felviteléhez viszont érdemes minél puhább grafitceruzát használnunk.

A legfontosabb persze, hogy akár jegyzetelésre, akár rajzolásra választunk magunknak ceruzát, mindig törekedjünk a legjobb minőség beszerezésére. A gyenge minőségű grafitbél ugyanis törékeny és gyorsan kopik. Sőt, alapvetően kevésbé szép eredményt érhetünk el vele, mintha jó minőségű grafitceruzát választottunk volna.

Miért jó választás a Maped grafitceruza?

A Maped Black’Peps grafitceruza háromszög alakú kialakítása lehetővé teszi az átlagosnál kényelmesebb használatot. A gumírozott, kellemes tapintású ceruzatest segítségével az írás és a rajzolás is valódi élmény lehet.

A ceruza könnyen hegyezhető, a törésálló grafitbélnek köszönhetően pedig jóval tartósabb, mint az olcsó, néhány használat után eldobható megoldások. Ráadásul kétféle változatban, radírral, illetve radír nélkül is elérhető.

A Black’Peps ráadásul több keménységben is kapható. A kemény, 2H-s grafitbéltől kezdve egészen a puha, 2B-s grafitbélig céljainknak megfelelően válogathatunk a palettáról. Így megtalálhatják a választásukat azok, akik hétköznapi használatra vásárolnának ceruzát. És azok is, akik bimbódzó művészi érdeklődésüket szeretnék kiélni a puhább grafit kipróbálásával.