Természetben ülő nő, kezében jegyzetfüzet és tollal

„Akinek nincs esze, legyen notesze” – tartja az ismert mondás. Erőteljes általánosítás azonban azt mondani, hogy egy jó jegyzetfüzet csak a feledékeny embereknek jön kapóra.

Naponta számos olyan élethelyzet adódhat, amikor praktikus, ha nem kell mobilunkat nyomkodnunk, vagy online határidőnaplót használnunk. Helyettük egyszerűen elő tudjuk kapni táskánkból a noteszünket.

Legyen szó bevásárlólista írásáról, egy fontos telefonszám, vagy egy hirtelen jött, remek ötlet lekörmöléséről, egy jó jegyzetfüzet mindig kéznél van, ha szükségünk lenne rá. De mi alapján válasszuk ki a számunkra ideális darabot?

Legyen strapabíró

A jegyzetfüzet azon fontos kellékek egyike, amit általában mindenhová magunkkal hordunk. Ha a táskánkban tartjuk, előfordulhat, hogy észre sem vesszük, és a nap folyamán mindenféle dolgot rápakolunk. Éppen ezért folyamatosan ki van téve a kopásnak, elhasználódásnak, gyűrődésnek.

Érdemes tehát olyan noteszt választanunk, ami jól bírja a strapát, és meg se kottyan neki a napi igénybevétel.

Ha aktívan szeretnénk használni jegyzetfüzetünket, kerüljük a puha borítós lehetőségeket. Helyettük választhatunk vastag kartonkötéses, vagy egészen exkluzív, műbőrbe bújtatott noteszekből is. Ezek az alternatívák ráadásul nem csak strapabíróbbak, de általában mutatósabbak is, mint az egyszerű, papírborítású jegyzetfüzetek.

Egy szimpla iskolai füzet persze olcsóbb megoldást jelenthet, azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy noteszünk több, mint néhány összetűzött papírlap, amire jegyzetelhetünk.

Az igazán jó jegyzetfüzet személyes imázsunk része. Sokat elárul arról, mennyire vagyunk rendszeretőek és igényesek a hétköznapokban.

Legyen könnyen hordozható

A jegyzetfüzetek nem csak megjelenésüket és anyagukat tekintve lehetnek különbözőek. Több méretből is választhatunk, az A4-es noteszektől, egészen a zsebünkben is elférő, apró füzetekig.

Hogy milyen méretet preferálunk, leginkább céljainktól függ. És természetesen attól, milyen módon szeretnénk magunkkal hordani jegyzetfüzetünket.

A munkához használt noteszek akár nagyobb méretűek is lehetnek. Laptopunk táskájába könnyedén becsúsztatható például egy A4-es méretű füzet is. Abban az esetben azonban, ha csak mindennapos jegyzetelésre szeretnénk használni a noteszt, érdemes a kisebb méret mellett dönteni.

Minél apróbb a jegyzetfüzet, annál jobban elfér a válltáskában, a zakó zsebében, vagy épp a bevásárlószatyorban. Ilyen módon bárhová magunkkal vihetjük, és ha szükségünk van rá, egyszerűen előkaphatjuk.

Alkalmazkodjon céljainkhoz

Mint ahogyan azt fentebb említettük, noteszünk része imázsunknak, egyéniségünknek. Éppen ezért ahány ember, annyi felhasználási mód. Foglalkozástól, hobbitól, vagy életstílustól is függhet, ki milyen célból vásárol magának jegyzetfüzetet.

Vannak, akik kifejezetten a munkájuk miatt ruháznak be egy jó noteszre. De ahány szakma, annyi igény létezik. Másfajta jegyzetfüzetet használ egy grafikus, egy mérnök, és egy menedzser is. Mások az igények a lapok minősége, a kialakítás, és az extrák terén is.

Éppen ezért fontos, hogy ha noteszt szeretnénk venni, konkrét elképzeléssel álljunk neki a böngészésnek. Gondoljuk át, mire is szeretnénk használni, milyen módon akarjuk hordozni. És persze azt is, milyen megjelenésre van szükségünk.

És ne feledjük: a jó jegyzetfüzet egyszerre praktikus, strapabíró, és kifejező is. Olyan kiegészítő, mely nem csak egyszerűbbé teszi a hétköznapokat, de a hatékonyabb önkifejezésben is segíthet.