Általános iskolai tanteremben egy kislány füzetbe jegyzetel

A füzet az egyik legfontosabb tanszer. Legyen szó akár vonalasról, akár négyzetrácsosról, egy dolog mindegyikben megegyezik: gyermekünk napi szinten használja őket, és egy iskolai év alatt rengeteget elfogyaszt belőlük.

Éppen ezért nem mindegy hány darab, és főként, milyen minőségű füzetet vásárolunk a szeptemberi iskolakezdés idején.

De mi alapján érdemes dönteni? Legyen a füzet olcsó, legyen szép, vagy helyezzük minden szempont fölé napjaink egyik legfontosabb kérdését, a környezettudatosságot?

A füzet a legfontosabb iskolai kellék

Mivel a füzet az egyik legfontosabb tanszer, ezért a megfelelő darabok kiválasztása sok esetben már csak az alapvető iskolai követelmények betartása miatt sem egyszerű feladat. Különböző tanórák különböző füzeteket igényelnek, és bizonyos esetekben a belső mintázat mellett a tanárok ezek méretét, speciális paramétereit is megszabhatják.

Alsó tagozatban jellemző például a kisebb és egyszerűbb, A5-ös, tűzött füzetek alkalmazása, majd ezeket idővel felválthatják a nagyobb, A4-es, spirálozott változatok. Nem kell azonban arra gondolni, hogy teljesen meg lenne kötve a kezünk, ha vásárlásra kerül a sor.

A füzet anyagát és külső borítójának mintázatát általában egyik iskola sem szabályozza. Kedvünkre választhatunk a gyermekünknek tetsző, színes, figurás borítók, valamint az újrahasznosított papírból készült, környezetbarát anyagú füzetek közül is.

A minőség és a kényelem egyaránt fontos

Mivel a füzetet gyermekünk nap, mint nap használja, nem érdemes a legolcsóbb megoldást választanunk. Már csak azért sem, mert ezek az opciók általában gyengébb minőséget képviselnek, könnyen szakadnak, és összenyomódhatnak abban az esetben, ha hanyag módon dobják be őket az iskolatáskába.

A spirálozott füzetek általában drágábbak, azonban jobb minőséget képviselnek, mint az egyszerű, tűzött változatok. Érdemes viszont azzal is számolnunk, hogy ezek szállítása kevésbé kényelmes. Sok spirálfüzet több helyet foglal, nagyobb táskát igényel, és súlyra is nehezebb lehet. Ezért jellemzőbb alsó tagozatban a kisebb és vékonyabb, tűzött füzetek használata.

Az sem feltétlenül mindegy, külsőre milyen lehetőséget választunk. Ha gyermekeink igényeihez igazodva a színes, mintás, rajzfilmfigurás füzetek mellett döntünk, akkor talán mélyebben a pénztárcánkba kell nyúlnunk. Ezzel azonban segíthetünk abban, hogy a lurkók szívesebben vegyék elő füzeteiket, és a nekik tetsző külső hozzájáruljon a sikeres tanuláshoz.

Arra az egy dologra figyeljünk azonban, hogy a külső ne befolyásolja sem a megfelelő minőséget, sem pedig a kényelmet és a funkcionalitást.

Ma már a környezetbarát megoldás sem luxus

Azok számára, akik tudatosan élnek és figyelnek környezetük megóvására, rengeteg lehetőség kínálkozik az újrahasznosított anyagokból készült, öko-füzetek vásárlására is. Ezek némileg drágábbak lehetnek, azonban az újrahasznosítás elterjedésének köszönhetően egyre barátibb áron juthatunk hozzá az újrapapírból készült, környezetbarát füzetekhez is.

Hogy mi mellett döntünk, az tehát főként az iskolai elvárásokon, valamint vásárlói tudatosságunkon, és gyermekünk ízlésén múlik. Ma már rengeteg olyan lehetőség közül választhatunk, melyek elfogadható áron garantálják a jó minőséget, az esztétikus megjelenést, és részben, vagy akár teljesen környezetbarát megoldásokkal készültek.

Érdemes azonban egy dologra odafigyelnünk: már iskolakezdéskor tanácsos többet vásárolni a vonalas és négyzetrácsos füzetekből is, ezek ugyanis olyan fogyóeszközök, melyekből mindig jó, ha három-négy darab tartalék található a szekrényben.