Vonalas füzet a mindennapi jegyzetelés számára

Útmutató a vonalas füzetek útvesztőjében

A vonalas füzet az első, amivel a kisiskolás találkozik. Természetesen először úgynevezett „írást segítő” füzetbe gyakorolja a betűvetést, később a segédvonalak változnak, majd elhagyhatók, és az alapvonalak közötti távolság is csökken… Azonban nemcsak a füzetek mérete, az alap- és segédvonalak változhatnak az évek során: egyéb szempontokat is szem előtt kell tartani az vonalas füzetek beszerzésekor.

Egy kis segítség:

  1. Mindenképpen ellenőrizze, milyen típusú vonalas füzet szerepel a tanszerlistán! A füzetkódok segítenek beazonosítani, hogy a négyféle vonalazású A5-ös vonalas füzet közül melyik az adott évben a követelmény.
    A füzetkódok: 14-32 – első osztályban; 16-32 – második osztályban; 12-32: harmadik osztályban; 21-32 – negyedik osztálytól.
  2. Figyeljen, hogy alsós gyermeke számára csak olyan füzetet vásároljon, amelyben a lapok oldalsó margóval rendelkeznek – ez minden tantárgyból követelmény lesz.
    Tipp: Felső osztályban érdeklődje meg, továbbra is igény-e az egyes szaktanárok részéről a margó. (Vonalas füzetben kimérni a margókat, majd egyesével, vonalzóval megrajzolni – egyetlen iskolás sem rajong ezért az év eleji munkáért.)
  3. Alsóban még szinte biztos, hogy a tanító nénik fűzött füzetek használatát kérik.
    Tipp: A későbbiek folyamán is mindig érdemes rákérdezni, hogy engedélyezett-e a nagyobbak körében népszerű spirálfüzet, mert ha egy nagybevásárlás után derül ki, hogy egy tanár továbbra is szereti, ha fűzött füzetbe jegyzetelnek a gyerekek, az nemcsak kapkodást, hanem felesleges kiadásokat is eredményez.
  4. Ami szinte biztos: mindig több vonalas füzetet kell vásárolnia, mint amennyi a tanszerlistán szerepel. Nemcsak azért, mert hamar betelnek, hanem mert szinte mindig kiderül, hogy dolgozatfüzetekre és 1-2 gyakorló füzetre vagy olvasónaplóra, házi feladat füzetre is szükség lesz.

+ Fontos azt is hangsúlyozni, hogy a jegyzetelés nem csak iskolai tevékenység. Arról, hogy mi mindent erősít, ha kézírással rögzítünk valamit, itt már írtunk (elő a vonalas füzettel, és ragadjon tollat). Egy füzet nekünk is segítség: nemcsak az elhalaszthatatlan teendők, de a gondolatok is helyet kaphatnak benne – egy születésnapi ajándékötlet, egy ismerősünk által ajánlott film címe, és még sorolhatnánk.

Tekintse meg vonalas füzeteink széles kínálatát ITT!