Gurulós iskolatáskával többé nem okoz gondot a tanszerek cipelése

A szeptemberi sulikezdés sok szülőnek okoz komoly fejfájást. Pláne akkor, ha iskolaszerek beszerzéséről van szó. A gurulós iskolatáska használatát sokan nem veszik számításba, annak ellenére sem, hogy használata nem csak praktikus, de egészségügyi szempontból is kifizetődőbb, mint a klasszikus hátizsákoké.

A népszerű dalban is szereplő, „nehéz iskolatáska” ugyanis sok problémát jelent. Egy gyengébb minőségű hátizsák több szempontból is rossz választás lehet, hiszen nem csak a könyveket és füzeteket bírja kevésbé, de hosszabb távon a gyerek vállát, gerincét is megterhelheti.

Egyre nehezebb az iskolatáska

Sajnos bizonyított tény, hogy a legtöbb kisiskolásnak napjainkban jóval súlyosabb táskát kell magával cipelnie a tanórákra, mint ami életkorukból és testalkatukból adódóan ideálisnak nevezhető. Az orvosok szerint az iskolatáska vállalható súlya a gyermek testtömegének maximum 10 százaléka kellene, hogy legyen, néhány esetben ez a szám azonban meglehetősen távol áll a valóságtól.

Ez főként a megnövekedett óraszámnak, másrészről pedig az új oktatási módszerek által megkövetelt, modern eszközök megsokasodásának is köszönhető. Az egyre nehezebb táska pedig nem csak kényelmetlen, de a szakértők szerint, ha nem vigyázunk, hosszabb távon akár veszélyes is lehet, és súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

A túlzottan nehéz hátizsák rövidtávon zsibbadást és fájdalmat okoz, hosszútávon pedig növeli a gerincferdülés kialakulásának lehetőségét és hozzájárul a helytelen testtartás kialakulásához.

A klasszikus hátizsákok ugyanis gyermekeink hátára helyezik a súlyt, ezáltal vállukat, gerincüket, valamint derekukat is megterhelik. Ezzel szemben a gurulós iskolatáska nem csak praktikus, de segít abban is, hogy megszabadítsuk gyerkőceinket a mindennapi terheléstől.

Egy hosszú nap folyamán a kerekes megoldás nagy segítség lehet, hiszen nem súlyozza le feleslegesen a gyermek még fejlődésben lévő izomzatát és csontozatát sem. Helyette kényelmes és praktikus megoldást nyújt a vaskos könyvek, füzetek és atlaszok cipelésére.

A gurulós iskolatáska igényeink szerint sokféle lehet

A legtöbb gurulós iskolatáska néhány mozdulattal, könnyedén és gyorsan akár hátizsákká alakítható. Ilyen módon az esős őszi, vagy a latyakos télin napokon sem kell aggódni azon, hogyan jut el gyermekünk reggel az iskolába anélkül, hogy a táskája tönkremenne. Sőt, akár egy utazás, vagy a várva várt osztálykirándulás során is jó szolgálatot tehet.

Persze az igazán jó minőségű táskák esetében akkor sem kell aggódnunk, ha nem a „kettő az egyben” megoldás mellett döntünk. A merev falú, műanyagból készült gurulós iskolatáskák ugyanis nem csak a bepakolás szempontjából praktikusak, de tartósabbak is és jóval egyszerűbben tisztíthatók, mint klasszikus, vászonból, vagy egyéb puha anyagból készült társaik, így akár borús, esős napokon is nyugodtan küldhetjük velük gyermekünket iskolába.

Figyeljünk oda a részletekre

Mielőtt kiválasztanánk gyermekünk számára a megfelelő iskolatáskát, mindenképp ellenőrizzük pár dolgot rajta! Jól nézzük meg a táska méretét, a rekeszei felosztását, és csak akkor vásároljuk meg, ha úgy látjuk, gyermekeink tanszerei, iskolaszerei, és uzsonnája is kényelmesen megférnek benne egymás mellett.

Semmiképp ne feledkezzünk meg arról sem, hogy anyagának minősége és tisztíthatósága mellett megbizonyosodjunk kerekei minőségéről, és arról, hogy minden körülmény mellett megbízhatóan és biztonságosan használhatók.