Halloween

Hazánkban is egyre jobban meghonosodik a Halloween, amiről azt gondoljuk, hogy egy amerikai tradíció. Mi ez az ünnep valójában és honnan ered?

A Halloween eredetileg Írországból származik és sokkal régebbi, mint napjaink álarcos ünneplése. A Halloween eredetileg a kelta aratási ünnep része volt, melyet október 31-én ünnepeltek. Az emberek úgy gondolták, hogy ekkor a halottak visszatérnek az élők közé, ezért tüzeket gyújtottak, hogy elijesszék a boszorkányokat és a gonosz lelkeket, akik szintén szabadon tomboltak ezen az éjszakán.

A Halloween természetesen változott az évek során, ám még mindig a gonosz lelkek azok, amik az ünnep középpontjában állnak.

Mikor van Halloween?

Miért érezzük úgy, hogy a Halloween mindig más időpontban van? Ez is egy „mozgó dátumú” ünnep? Erről szó sincs.

A Halloween mindig október 31-ére esik, legalábbis az amerikai és az ír tradíciók szerint. Ezekben az országokban mindig ezen a napon ünneplik. Egyes országokban azonban, például Európában, ahol viszonylag friss ez az ünnep és nem számít „valódinak”, általában azon a pénteken ünnepeljük, amelyik hétre esik október 31. Ez a pénteki nap olykor egybeesik a Mindenszentek napjával, amit a katolikus keresztény világ november 1-én tart. Talán ez az oka, hogy sokan összetévesztik a kettőt.

A különbség Mindenszentek és Halloween között

Sokan azt gondolják, hogy a Mindenszentek a Halloween magyar változata, holott ez nem így van. Mi a különbség?

Tegyük rendbe a kuszaságot, ami a Halloween ünnep beszivárgásával előállt.

A középkor óta ünnepeljük Mindenszentek napját, hogy megemlékezzünk a szentekről és mártírokról. Ezt minden évben november 1-én tartjuk. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, ahol a legnagyobb hagyománya van a Halloween-nek, azt mindig Mindenszentek előtti estén ünneplik. A neve is innen származik, „All Hallows’ Eve”, ami a Halloween eredeti elnevezése.

Halloween Magyarországon

A Halloween tehát egy jeles ünnep sok régi hagyománnyal, de mikor kezdődött ez az egész Magyarországon?

Elég hosszú időnek kellett eltelni a tengerentúli hagyományokhoz képest. Először a 80-es években hallhattunk elvétve a Halloween ünnepről, ami elsősorban az amerikai filmeknek és tévésorozatoknak volt köszönhető. Azonban még ezután is eltelt néhány év, mire a 90-es évek végén megrendezésre kerültek az első beöltözős Halloween partik és megjelentek az ijesztő, világító tökök egyes házak előtt. Viszonylag gyorsan terjedt a szokás, hiszen ki mondana nemet egy vicces őszi Halloween ünneplésre?

Halloween partik

Napjainkban a Halloween egy parti időszak, egy újabb alkalom arra, hogy kilépjünk a hétköznapokból.

Évről-évre egyre több Halloween parti lehetőség van azok számára, akik szeretnének beöltözni és egy jót bulizni. Egy Halloween parti elengedhetetlen kellékei a pókháló dekoráció és a világító tökök. Az üzletekben egyre több időszakos Halloween édességet lehet kapni, hiszen enélkül egy Halloween parti meglehetősen szegényes lenne.

Amennyiben te magad is szeretnél idén egy Halloween partit rendezni, még nem késő beszerezni a kellékeket. A Depot irodaszer webáruházban mindent megtalálsz, amit egy valódi parti megkövetel.

Csokit vagy csalunk!

Nem csak a felnőttek élvezik a Halloween parti időszakot. A gyerekek is jelmezbe öltözhetnek és járhatják a házakat édességet követelve.

Az amerikai filmekből jól tudjuk, hogy Halloween estéjén a gyerekek jelmezben járják a házakat és gyűjtik az édességeket. Ez hazánkban még nem annyira elterjedt, de valamilyen mértékben azért már létező jelenség.

Honnan ered a „Csokit vagy csalunk!” kifejezés, amit a gyerekek ajtónyitás után mondanak? A magyar fordítás nem teljesen egyezik meg az eredetivel, ami „Trick or Treat!” (Csokit vagy csínyt). Tehát, a gyerekek vagy kapnak édességet, vagy valamilyen csínyt követnek el a házigazdákkal szemben. Ám ha mégis édesség nélkül kell elvonulniuk, akkor jó eséllyel WC-papír kerül a postaládába vagy a fák ágaira, esetleg tojással dobálják meg a gyerekek a házfalat. Erre azonban igen kicsi az esély, hiszen a házakban ebben az időszakban felkészülten, csokival felszerelkezve várják a gyerekeket.

A tradíció a XVI. századig nyúlik vissza, amikor a szegény gyerekek házról-házra jártak, énekeltek és egyéb kisebb előadásokat adtak elő, hogy cserébe ételt és pénzt kapjanak.

Horrorfilmek legjobb időszaka

Aki szereti a horrorfilmeket, annak a Halloween a legjobb időszak az évben, bármelyik tévécsatornát is vesszük figyelembe.

Sokan nem szeretnének jelmezes Halloween partiba menni, valamint a „Csokit vagy csalunk!” tradíció sem vonzza őket annyira. A horrorfilmeket azonban nagyon sokan szeretik, ráadásul ehhez ki sem kell mozdulni otthonról.

Bármelyik tévécsatornát figyeled, szinte biztos, hogy legalább egy, de inkább több új (vagy régi klasszikus) horrorfilm vár rád.

Még ha a tévénézés mellett döntesz is, a lakás halloweeni dekorációját nem érdemes kihagyni, hiszen így lesz igazi a hangulat.

Nézz körül a Depot irodaszer webáruház partikellékei között, és teremts igazán jó Halloween hangulatot az otthonodban!