Karácsonyi tervezés

Az ünnepek közeledtével sokakat már előre kiver a víz, hogy idén is hatalmas felfordulásnak ígérkezik ez az időszak. Pedig ennek nem feltétlenül kell így lennie! Ha időben megkezdi az alapos tervezést, akkor a vacsoraasztal is teli lehet és a fa alatt is mindenki azt találhatja majd, amire vágyik miközben a hangulat sem vész el.

Mostanra már az üzletek is hirdetik a karácsonyi ajánlataikat, közeledik a Black Friday is, ám kész akciótervvel annál kevesebben rendelkeznek. Ideje hát összeállítani a Karácsonyi Tervet, amely segíthet abban, hogy mindent kézben és fejben tudjon majd tartani.

Listákkal könnyebb

Bizonyos tételeket mindenképpen érdemes listába foglalni. Általában ilyen a családtagok ételallergiája, az ajándékok listája, valamint a menüsor, melyek mindegyike sok fejtörést okoz. Az ételeket illetően mindig célszerű egyeztetni a családtagokkal és a vendégekkel, az ajándéklistát viszont jobb biztos helyre rejteni.

Ennél nagyobb lélegzetvételt igényel már a bevásárlólista, amire bizony nem csak az ajándékok esetében lesz szükség. A vacsorához való bevásárlás, a dekoráció, no és persze a karácsonyfa mind olyasmi, amit érdemes még idejében beszerezni. A lázas tervezést megelőzően viszont érdemes előbb azt is megvizsgálni, hogy mi az, amire valóban szükség van, hiszen egy év alatt könnyen elfelejtjük, milyen előre megvásárolt ajándék vagy dísz lapul már a szekrényben.

A tennivalók számára is célszerű egy külön listát létrehozni. Mivel a bevásárlások és aztán a bevásárolt holmikkal való feladatok szinte végeérhetetlenek, sokkal egyszerűbb, ha azokat egy helyen tartjuk számon, ahol követhetőek.

Listát, de hogyan?

Korábban már írtunk a hatékony tervezői rendszerek összeállításáról. Egy erre a célra kialakított noteszben vagy egy gyűrűs kalendáriumban remek helye lehet a karácsonyi összeállításoknak is. Így minden egy helyre kerül és mindig kéznél is van.

Mindenképp célszerű külön tervet kialakítani a karácsonyi eseményekre. A megannyi apró részélet és tennivaló könnyen elkallódik az íróasztalon hagyott cetliken. Ha a tervezőfüzetet túlzásnak tartja, egy jegyzettömb kiváló segítőtárs lehet a decemberi káoszban.

A nagy tervezésben azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy az ünnepek arról szólnak, hogy mindenki jól érezze magát. A program elcsúszhat és lehet, hogy a piros bicikli helyett jobb lett volna a kék. Az asztalhoz ülve azonban mindez már nem számít, csak adja át magát a karácsonyi varázslatnak.