Irodák kialakítása

Akár magánéletről van szó, akár munkavégzésről, alapvetően az emberek többsége a tökéletességre törekszik. Minden ember megelégedettséget érez, ha javul a teljesítménye egy adott területen.

Munkavégzés tekintetében rengeteg nézőpontból növelhető a teljesítmény, ezek közül nyilvánvalóan a legnépszerűbb a közvetlen jutalmazással történő motiváció. Természetes dolog, hogy mindenki törekszik a jobb teljesítményre, ha az emelkedő anyagi juttatással jár.

Azonban nem szabad megfeledkezni azokról a tényezőkről, amik közvetetten befolyásolják a teljesítményt. Ezek közül legfontosabbak azok az elemek, melyek megteremtik a munkavégzéshez az optimális hangulatot, komfort érzést. Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen környezetben végezzük munkánkat és ez nem csak hangulatunkra van közvetlen befolyással, de jobb teljesítményt is eredményez.

Ezért az irodák kialakításának nem csak esztétikai vagy PR funkciója van, hanem a teljesítmény megnövekedését is elősegíti. Ezt egy irodai átalakítás során konkrétan lehet százalékban mérni.

Az irodák stílusa napjainkban

Minden korszaknak megvan az adott stílusa, és ez az irodák tekintetében éppannyira jellemzően változik, mint az otthonok vagy az általános divat esetén.

A 2010-es évek elejére rengeteg felmérés eredményeként kialakult az a nézet, hogy az irodai dolgozók szoronganak, ha túlzsúfolt környezetben kell a munkájukat végezniük. Sokkal jobb teljesítményt nyújtanak azok a dolgozók, akiknek elegendő hely áll rendelkezésükre, még ha a hely egy része kihasználatlanul is marad.

modern_irodaEz alapján alakult ki, hogy a modern irodákra főként a tágas terek a jellemzőek. Kellemesebb és szabadabb érzést nyújt nem csak a dolgozók, de az ügyfelek számára is.

Egy iroda kialakítása során az egyik legnagyobb feladat a színek és az alapanyagok kiválasztása. Mivel az utóbbi években egyre nagyobb teret nyer a természetesség, ezért alapanyagok tekintetében is a természetes anyagok élveznek előnyt. Sok helyen láthatunk natúr fa borításokat, fa íróasztalokat, stb. A műanyagkorszak, valamint a fém és üveg korszaka véget ért.

A megfelelő színek kiválasztása talán az egyik legnehezebb feladat, mivel három tényezőt kell közös nevezőre hozni. A természetességet érdemes megőrizni, emellett a kialakult vagy kialakított arculat színeit szinte kötelező használni. A harmadik tényező a leglényegesebb. Ezt a két színvilágot olyan módon kell egymáshoz illeszteni, hogy az összbenyomás esztétikus legyen.

Az eredmény

Több szempontból is érdemes az irodák kialakítására megfelelő időt és energiát áldozni, mivel az eredményessége többsíkú.

A University Exeter felméréseinek eredménye szerint a megfelelően kialakított iroda akár 32%-kal növelheti a munkatársak teljesítményét. Ez jócskán meghaladja az eddigi elképzeléseinket az irodák kialakításának fontosságáról. Kutatások eredményei bizonyítják, hogy a dolgozók minden egyéb külső motiváció nélkül egyharmaddal jobb teljesítményt nyújtanak egy megfelelően kialakított irodában. A számadatok értelmében pontosan kiszámítható, hogy egy kellemes iroda kialakítása nagyon jó befektetésnek minősül, ami már rövid távon is kézzel fogható haszonnal jár.

Különösen fontos ez olyan munkavégzés esetén, ahol a kreativitás alapkövetelmény, mivel egy professzionális módon kialakított iroda serkenti a kreativitást.

Nem utolsó sorban pedig, egy kellemes környezet növeli a dolgozók elégedettségét, ami további belső motivációt nyújt számukra.

A fentiek értelmében érdemes kicsit más szemmel tekinteni egy irodai átalakításra, mint eddig. Ez egy rövid távon megtérülő befektetés.

 „Az irodai trendek napjainkban” cikksorozat következő része >>