Munkavégzés területe

„Az irodai trendek napjainkban” cikksorozat előző része >>

A munkavégzés területe egy igazán érdekes kérdés napjainkban. Egyre inkább összemosódik a munkahely és az otthon, a határvonal egyre vékonyabb. Egyre elterjedtebb a mobil és a távmunka.

Nagyon sokan részlegesen dolgoznak távmunkában, illetve olyan munkakörben, mely megköveteli a mobil munkavégzést. Emellett egyre több ember dolgozik időszakosan vagy teljes mértékben az otthonában. Ebben az esetben a munkavégzés területének kialakítása olykor problémákkal jár. Azonban a távmunkának olyan előnyei vannak, melyeket hazánkban csak az utóbbi években kezdtünk el megtapasztalni és megkedvelni. Külföldön azonban ez már sokkal nagyobb mértékben elterjedt.

A távmunka előnyei

Bár sokan az első időkben nehezen szoknak hozzá az otthoni munkavégzéshez, ennek megvannak a maga előnyei.

Könnyebb az átállás, ha valaki fokozatosan áll át az otthoni munkavégzésre. Ám abban az esetben is megkönnyíthető a helyzet, ha valaki hirtelen kerül olyan szituációba, hogy otthon kell dolgoznia. Erre a cikksorozat harmadik részében még visszatérünk.

Az otthoni munkavégzés óriási előnye, hogy sokkal több időt és energiát lehet megtakarítani, mivel nem kell munkába járni. A felszabadult időt is hasznosan lehet felhasználni, illetve több idő jut a családra. Ez a tényező az alkalmazott és a munkáltató szempontjából is roppant előnyös.

A másik óriási előny, hogy rugalmas a munkaidő, így sokkal könnyebb a munkavégzést és a magánéletet összehangolni. Kisgyermekes családok esetében még jobb a helyzet, hiszen a szülő így sokkal több időt tud gyermekeivel tölteni.

Hazai és külföldi helyzet távmunka tekintetében

Hazánkban is egyre jobban terjed a távmunka lehetőségeinek kihasználása, kezdjük megközelíteni a külföldi országokat, ahol ez már évek óta bevett szokás.

Az Ipsos Zrt. felmérése szerint, melyben 24 különböző ország helyzetét vizsgálták meg, külföldön a munkavállalók több mint egyharmada dolgozik különböző gyakorisággal távmunkában. Magyarországon ez az arány még csak 8%, de az elmúlt éveket figyelembe véve ez a számadat egyre növekszik. A távmunkához azok az esetek is hozzá sorolandók, amikor időszakonként mobil munkavégzésre van szükség, az irodától távol.

Ebből adódóan muszáj megvizsgálni azokat a tényezőket, melyek könnyebbé teszik az otthoni munkavégzésre való átállást, valamint magát a folyamatot komfortosabbá teszik.

Ezekről a tényezőkről „Az irodai trendek” sorozat harmadik részében, „A mobil és távmunka eszközei” című írásban van szó bővebben. (A cikk címeket linkeld át.)

Mint látható, a munkavégzés területe igen nagy változásokon megy át az utóbbi években, a változáshoz olykor igazodni kell. Ehhez nyújt támpontokat a cikksorozat következő része.

„Az irodai trendek napjainkban” cikksorozat következő része >>