Iskolai uzsonnás doboz, 3 kis iskolás uzsonnázik

Szülőként az egyik legnehezebb feladatunk, hogy minden téren helytálljunk a nevelésben. Az egyik legsarkalatosabb pont a gyermekek étkeztetése. Legendás csaták zajlanak a spenót, a gyermek és az elkeseredett szülők között, ami persze nem mindig úgy ér véget, ahogyan mi tervezzük. A kisiskolás kor újabb kihívások elé állít minket, ezért nézzük meg, mire van szüksége egy hatévesnek az uzsonnás dobozban.

A korosztály

A csecsemőktől a serdülőkig minden esetben más prioritások a mérvadóak az étkezés tekintetében. Mivel egyetlen cikkben nehéz lenne összesűríteni az összes információt, beszéljünk az első osztályos, azaz nagyjából hatéves korosztályról.

A hatéves gyermekek folyamatos növekedésben és fejlődésben vannak. A megfelelő táplálkozás biztosítja azt az üzemanyagot, amelyre szervezetüknek szüksége van. Agyuk, szerveik, csontjaik izmaik és immunrendszerük nagy támogatást igényel, amit szülőként mi adhatunk meg a megfelelő táplálással és az ételek gondos kiválasztásával.

Nem mindig könnyű megfelelően gondoskodni a kiváló ételekről, hiszen folyamatosan egészségtelen megoldásokkal bombáznak minket a tévében, rádióban, az interneten és az éttermekben is. Viszont, ha jó példát mutatsz a gyermekednek, megtanulja, hogy később a jobb ételeket válasza.

Élelmiszercsoportok és tápanyagok

A gyermekeknek 5 élelmiszerfélére van szükségük az öt élelmiszercsoportot alapul véve: tej és tejtermékre, húsra, azaz fehérjére, gyümölcsökre, zöldségekre és gabonákra. A tejtermékek kalciumot, riboflavint és fehérjét biztosítanak. A gabonák vasat, niacint, és tiamint biztosítanak.

Az A- és C-vitamin gyümölcsökből és zöldségekből származik. Fontos tehát, hogy ne sült oldalassal etessük a gyermeket, hanem igyekezzünk sovány húsokat választani, amit minőségi olajokban, például sütésre alkalmas olívaolajon készítünk el. Mindig törekedjünk a minőségi hozzávalók és alapanyagok használatára.

Zsírok és édességek

A hozzáadott zsírok közé tartoznak az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen olajok, például az olíva vagy a repce is. A gyerekeknek napi három, 1 teáskanálnyi adagra van szükségük, hogy megkapják a fontos zsírsavakat, valamint az A-, D-, K- és E-vitamint.

Az édes ételeket, édes fűszereket és desszerteket 100 kalóriás adagra korlátozd. Persze a legjobb, ha már a kezdetektől fogva arra neveled őket, hogy ne egyenek desszertet, ami viszont igen nagy kihívás. Ha néha napján becsúszik egy kis nassolás, akkor is ügyelj arra, hogy ne egyenek túl sok édességet, csakis kis adagot. Például 1/3 csésze pudingot vagy fagylaltot, 2 kis sütit, esetleg egy kis kocka fekete csokit.

Iskolai uzsonnás doboz, és mi kerüljön belé?

Az iskolanapok reggelei egészen őrültek lehetnek, de a 6 évesek számára fontos, hogy egészséges reggeli kerüljön az uzsonnás dobozba, még akkor is, ha csupán pár perc van az elkészítésére. A legjobb tanács, hogy a becsomagolt étel tartalmazzon tejterméket, gabonaféléket, gyümölcsöt és fehérjét. Éppen ezért felejtsd el a boltban kapható péksüteményeket, ivó leveket, kekszeket és csokikat. Ezek nem megfelelő táplálékok egy fejlődő szervezet számára.

Manapság a boltokba széles iskolai uzsonnás doboz választék érhető el. Kiválóan záródnak és gyakran több rekeszt is tartalmaznak, ahova kényelmesen bekészítheted gyermeked számára a legjobb falatokat. A tökéletes megoldás, ha teljes kiőrlésű kenyérből készítesz szendvicset sajttal és jó minőségű felvágottal.

E mellé bátran csomagolhatsz snack paradicsomot, uborkakarikákat, paprika szeleteket. A friss gyümölcsök tárháza végtelen, csak mosd meg és darabold fel a gyümölcsöt.  Ha az iskolai ebéd hagy kívánni valót maga után, a gondosan csomagolt ebéd még mindig képes biztosítani a gyermek számára szükséges tápanyagokat.