Ismerje meg a világ 10 legdrágább kávéját!

Mit tenne, ha egyetlen napig bármennyit költhetne kávéra? Milyen kávéval dobná fel a napját? Egy igazi kávérajongó bakancslistáján biztosan szerepelne, hogy a világ legexkluzívabb kávéit kipróbálja.

Következzék tehát a világ 10 legjobb kávéja:

10. Hawaii Kona kávé – 20 000 Ft/kg

Ez a kávé fantasztikus, lágy és komplex aromával és egyedi rendelkezik. Helyét a világ legdrágább kávéinak rangsorában különösen ritka kávészemekből álló összetételének köszönheti. Ráadásul ez a kávé igazi hiánycikk, így a legtöbb forgalomban elérhető Kona-kávékeverék mindössze 10% arányban tartalmazza. Ahhoz, hogy a teljes Hawaii ízélményt élvezhesse, 100%-os Kona kávét kell fogyasztania.

Hawaii Kona kávé – 20.000 Ft/kg

9. Finca Los Planes – 25 000 Ft/kg

A többszörösen díjnyertes arabica kávé El Salvador északi részéről, egy kis településről származik. Los Planes 2006-ban vonta magára a figyelmet, a családi vállalkozás egyik kávéját ekkor ugyanis a világ 2. legjobb kávéjává választották. A titok a precíz szüretelésben és a kávészemek aprólékos válogatásában rejlik. Ízvilága intenzív, mézes, karamellás, citrusos jegyeket mutat.

8. Quadriginoctuple Frappé a Starbucksból – 13 389 Ft/adag

A legdrágább Starbucks-kávéköltemény Washingtonban látott napvilágot, és ahogy arról a neve is árulkodik, 48 összetevőt tartalmaz. Többek között karamellfagyit, két banánt, epret, vaníliát, fehérjeport, pizza ízű és matcha port. A legfinomabb kifejezéssel élve is egzotikus ital elfogyasztása után garantált a felpörgés.

7. Fazenda Santa Ines kávé – 30 000 Ft/kg

A Fazenda Santa Ines kávéültetvényen már több mint 100 éve termesztett kávé előállítása során kizárólag hagyományos eljárásokat alkalmaznak. Az ültetvényeket hegyi patakok vizével öntözik. Ezt a brazil kávét világszerte rendkívüli népszerűség övezi, hiszen aromája amellett, hogy karamellás és édes, ízletes gyümölcsökre emlékeztet.

Fazenda Santa Ines kávé – 30.000 Ft/kg

6. Jamaica Blue Mountain kávé – 32 000 Ft/kg

Jamaica ínyencségei között nem csak a rumot kell számon tartanunk, hanem a Kék-hegység 1760 méter feletti magasságaiban termő kávét is. A jellegzetesen lágy, kesernyés ízeket mellőző kávé születésében nagy szerepe van a bőséges esőzésnek, valamint annak, hogy a kávécseresznyét a szüret után közvetlenül megfosztják a húsától.

Jamaica Blue Mountain kávé – 32.000 Ft/kg

5. Saint Helena Coffee – 50 000 Ft/kg

A Napóleon által is igen kedvelt, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő kávéfajta nevét származási helyéről, az Atlanti-óceán közepén található St. Helena szigetről kapta. Borsos árát a távoli szigetről történő szállítási költségeinek és kiváló minőségének köszönheti. Az arabica kávé ízvilágára a karamell és a citrusfélék leheletnyi aromája jellemző.

Saint Helena Coffee – 50.000 Ft/kg

4. Kopi Luwak – 100 000 Ft/kg

A világ legdrágább kávéi között számon tartott nedű kizárólag az Indonéziában honos cibetmacska-féle, a maláj pálmasodró által éri el prémium minőségét. A cibetmacska a legérettebb kávécseresznyéket fogyasztja el, amelyeket az emésztés során fermentál. A kávébabok érintetlenül haladnak át a macska emésztőrendszerén, miközben a gyomorban található enzimek feloldják a kávé kesernyés ízét okozó fehérjéket. Az ismét napvilágot látott kávébabokat kézzel válogatják, tisztítják és kíméletesen pörkölik. A szokatlan feldolgozási mód, a magas kereslet és a különös íz teszik rendkívül drágává ezt a kávét. Sokáig ez a különösen lágy aromáról ismert kávé volt a világ legdrágább kávéja.

Kopi Luwak – 100.000 Ft/kg

3. Hacienda la Esmeralda – 220 000 Ft/kg

A panamai Baru hegységben, a guava fák árnyékában termő ritka, gyümölcsös Gésa kávébabból készült számos nemzetközi elismerésben részesült az utóbbi években. A kávékülönlegesség fantasztikus ízzel és gazdag aromával rendelkezik. A különleges citrusféle, a bergamot (egy kesernyés illatú narancsfajta) aromájának köszönhetően életre szóló és megismételhetetlen ízélménnyel kényezteti a legínyencebb kávérajongókat.

Hacienda La Esmeralda – 220.000 Ft/kg

2. Finca El Injerto kávé – 310 000 Ft/kg

Zavarba ejtően magas áron szerezhetjük be ezt a ritka és meglehetősen apró kávészemekből álló, gazdag csokoládés és gyümölcsös ízvilágú, nedves feldolgozású arabica különlegességet, amelyet generációk óta a guatemalai Aguirre család termel a fenntartható gazdálkodás alapelveit követve.

Finca El Injerto kávé – 310.000 Ft/kg

1. Black Ivory kávé – közel 530 000 Ft/kg

Az Észak-Thaiföldön található elefántrezervátum lakóit gondosan válogatott arabica kávécseresznyével és gyümölcsökkel etetik. A Kopi Luwak kávéhoz hasonló tehát az eljárás: az emésztés során az elefántok gyomornedvei lebontják a szemek fehérjetartalmát és karakteres, lágy aromát kölcsönöznek az italnak, amelyet csokoládés, diós, földes ízjegyek jellemeznek. Ázsiában 25 szállodában kóstolhatjuk meg ezt az exkluzív kávét, csészénkénti ára pedig több mint 10 000 forint.

Black Ivory kávé – közel 530.000 Ft/kg

Kapcsolódó hírek:
Egy csésze kávéval is segíthet!
Kávé-hedonizmus
Amikor a fekete már nem elég