A karfa szerepe az irodai székeknél

Az aszinkronmechanika után következzen egy jóval egyszerűbb, de annál lényegesebb eleme az irodai székeknek: a karfa vagy más néven kartámasz.

Légy a támaszom! Vagy nem…

A karfa különösen megosztó tud lenni az irodai székek „extrái” között: míg a szinkronmechanikát nélkülözni tudjuk, egy karfa megléte vagy hiánya már sokkal szembetűnőbb. Van, aki kartámaszos székhez szokott, így egy karfa nélküli széken minduntalan a „levegőbe” könyököl, míg másoknak „bezártság-érzése” lehet egy kartámasszal ellátott székben. Mint a legtöbb mechanika és székkiegészítő esetében, munkánk jellege nagymértékben befolyásolja, szükségünk van-e karfára. Hiába a karfa nyújtotta kényelem, ha az minduntalan beakad a pénztárgép kinyíló kazettájába, vagy hiába a kartámasz nélküli székek által kínált mozgásszabadság, ha az igazán kreatív döntések során nincs, ami alátámassza karjainkat, akadályozva a flow-érzet felszabadulását.

Mindenképpen gondoljuk át, hogy munkánk során szükségünk van-e karfás székre, és ha igen, fix vagy állítható legyen-e!

Kötöttség vagy abszolút szabadság?

A fix karfák egyetlen pozícióban vannak rögzítve a forgószékekhez, míg az állíthatók esetében megkülönböztetünk 1D-s, 2D-s, 3D-s és 4D-s karfákat. Az 1D-s kartámasz magasságában állítható, míg a 2D-sek esetében már beállítható a karfa támfelületének pozíciója is, vagyis az, hogy mennyire nyúljon előre a támaszték. A 3D-s karfák a 2D-s tulajdonságai mellett már az alátámasztás szögének változtatására is képesek (elforgathatók). A 4D-s kartámaszok esetében mindezek mellett beállítható, hogy milyen távolságra helyezkedjenek el az ülőlaptól. A lehetőségek tárháza végtelen, már csak döntenünk kell.

Karfa vagy más néven kartámasz

 

Miért fontos a kartámasz?

A kartámasz, ahogy a nevében is benne van, karunk alátámasztásában nyújt segítséget. Bár az irodai székek ergonómiájával kapcsolatban a legtöbb embernek a hátfájdalmak megelőzése jut eszébe, méltatlanul kevés szó esik a megfelelő kartámasztás hiánya miatt kialakuló vállövi- és nyaki izomfájdalomról. Alátámasztás nélkül hosszútávon izomfeszültség alakulhat ki; a karfa tehermentesíti a vállizmokat, növeli a komfortérzetet.

Találja meg az Önhöz leginkább alkalmazkodó széket: válassza az állítható magasságú, elforgatható karfás MAYAH „Comfort” menedzserszéket, vagy az oldalirányba kihúzható kartámasszal felszerelt MAYAH „Creative” irodai széket!