Home office

A kávé pozitív élettani hatásai ma már közismertek, mégis még mindig kevesen tudják, hogy egészen pontosan mit tesz a szervezetünkkel a kávé. Ezért indítottuk ezt a cikksorozatot a Depot irodaszer webáruházban, aminek második részét olvashatod.

Az előző cikket a kávé élettani hatásairól itt olvashatod: Kávé a rák megelőzésére

A kávé és a cukor

Régebben már kapcsolatba hozták a kávét a cukorbetegséggel, ám egészen más nézőpontból mint manapság. Mi volt az a tévhit, amit évtizedeken át elhittünk?

Néhány évtizeddel ezelőtt úgy vélték, hogy a kávé elősegíti a cukorbetegség kialakulását, holott ez éppen fordítva van. Miért gondolták mégis azt, hogy a kávé káros? A válasz egyszerű. A fogyasztási szokások kicsit mások voltak.

Az elsődleges hiba az volt a korai nézőponttal, hogy nem vették figyelembe a kávéfogyasztás módját. Ugyanis, ha valaki a kávét cukorral issza, akkor megédesíti a keserű italt, de ezzel egyidejűleg megnöveli a cukorbevitelt, ami jó eséllyel nagyobb rombolást visz végbe az emberi szervezetben, mint amennyit a kávé javít. Hosszú időnek kellett eltelnie, mire közismertté vált a cukor romboló ereje. Még több időnek, hogy megjelenjenek a különböző alternatívák az italok és ételek édesítésére.

Összegezve tehát, a kávé egészséges, a cukor nem az. Ezért, ha édesen szereted a kávét és szeretnéd maradéktalanul kiélvezni, nemcsak az ízt, de az egészségügyi előnyöket is, akkor felejtsd el a cukrot, váltsd fel valamelyik természetes, de egészséges édesítőszerre. Manapság rengeteg lehetőséged van erre.

A kávé és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának összefüggései

A kávé óriási előnye, hogy nemcsak megelőzheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását, hanem a már kialakult betegség problémáit, tüneteit és további szövődményeit is csökkentheti.

Napjainkban számos tanulmány készült rengeteg ember bevonásával arra vonatkozólag, hogy hogyan hat a kávé a már kialakult betegségekre, többek között a 2-es típusú cukorbetegségre.

Sajnos több mint 300 millió embert érint ez a kérdés világszerte. Ennyien szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben. Ennek okát nem firtatjuk ebben az írásban, mindössze annyit érdemes megjegyezni, hogy elsődleges okként megjelölhetők a káros étkezési szokások.

Mi is valójában a cukorbetegség? A vér cukorszintje emelkedik, tehát inzulin-rezisztencia lép fel, továbbá a szervezet képtelen megfelelő mennyiségű inzulint termelni.

A kávé éppen ezt a problémát szüntetheti meg, ami a betegség megelőzésében óriási előrelépést jelent. Félmillió ember bevonásával készített tanulmány alapján ma már tudjuk, hogy kávéfogyasztás valóban csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Ma még nem tudjuk, milyen mechanizmus alapján történik mindez, ám a fogyasztók szempontjából talán nem is olyan lényeges.

Nézzük meg, mi a helyzet a már kialakult betegség esetén.

2-es típusú cukorbetegség veszélyei és a kávé hatása

A 2-es típusú cukorbetegség egy sor egyéb betegség kialakulásához vezethet, ám ez nem törvényszerű, ha törekszünk az egészséges életmódra.

Cukorbetegek számára is elérhető a normális életvitel, ehhez azonban igen nagy odafigyelés szükséges. Megéri, hiszen sok esetben ez valóban élet-halál kérdés.

A 2-es típusú cukorbetegség következményei lehetnek a következő egészségügyi problémák: keringési problémák, demencia, különböző daganatos betegségek, csontritkulás. Ezek csak a leggyakoribbak és a legveszélyesebbek. Mégis, hogyan tudjuk mindezek kialakulását megakadályozni?

Lehet, hogy lerágott csontnak tűnik a következő kijelentés, ám ettől még igaz. A megfelelő táplálkozás többet javít, mint gondolnánk. Mi a helyzet az étrendkiegészítőkkel és az italokkal? Természetesen fontos a vitaminok és ásványi anyagok bevitele, valamint a megfelelő mennyiségű tiszta folyadék. Ezen kívül azonban van még egy fontos tényező, amit nem kerülhetünk el, ha cukorbetegként szeretnénk biztonságban érezni magunkat, ez pedig a kávé.

Természetesen a diabétesz szövődményeiről is készült több átfogó tanulmány. Ez alapján felmérték a különböző betegségek kialakulását, melyeket összefüggésbe hoztak a kávéfogyasztással. A tanulmányok alapján egyértelműen kiderült, hogy a halálos betegségek kialakulásának esélye drasztikusan csökken rendszeres kávéfogyasztás mellett. Több ezer résztvevővel végezték a tanulmányokat, mindannyian 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek. Az eredmények azt mutatták, hogy a napi négy vagy annál több csésze kávét elfogyasztók körében a szövődményes betegségek okozta halálozási arány 41%-kal csökkent. 41 százalék! Ez jelentős! Ekkora védettséget okoz a kávé!

Akár 2-es típusú cukorbetegségben szenvedsz, akár csak szeretnéd ennek a kialakulását megelőzni, vagy csupán védettebbé szeretnél válni egyéb betegségek ellen, fogyassz rendszeresen napi négy vagy annál több csésze kávét!

A Depot irodaszer webáruházban rengeteg típusú kávét találsz. Válaszd ki az ízlésedhez leginkább illő kávét és élj egészségesebben!

Fenntartható és finom!

Ismerd meg a TCHIBO „Cafissimo” kávékapszulákat!