A légiesen könnyű tejhab titka

A hulló falevelek, a csípős reggeli hideg, a ködös, párás levegő, a szűnni nem akaró eső, a borúsan gomolygó és édesen meleg napsugarakat eltakaró, sűrű felhőgombolyagok időszaka elérkezett – és hamarosan beköszönt a tél is.

Ilyenkor nem elég egy presszókávé, ami gyorsan felpörget, hogy újult erővel vághassunk bele napi feladataink elvégzésébe, abban bízva, hogy majd ma utolérjük magunkat, sőt. Előre dolgozunk.

Az év végi hajtás stresszes, mégis van benne valami megnyugtató: közelegnek az ünnepek is, nemcsak elvárások, de várakozás is van a levegőben. Ilyenkor akarva-akaratlanul is számba vesszük az idei év eddigi teljesítményét, hogy azt úgy tudjuk lezárni, ahogyan szeretnénk – még van időnk változtatni is, hogy szilveszterkor arra gondolhassunk, jó év van mögöttünk (és mindig jobb áll előttünk!).

Ilyenkor bizony meg kell állnunk, és időt kell szánnunk a feltöltődésre. Aki kávézik, tudja, hogy a kávé nemcsak egy ital, sokkal több annál: egy kávé mellett születhetnek a legjobb ötletek, hiszen miközben agyunk pihen, ellazulunk, olyan gondolatok jutnak eszünkbe, amelyek nem szokványosak, frissek, akár számunkra is meglepőek. Ott volt a szemünk előtt eddig is, de… De túlságosan stresszeltünk, és nagyon akartuk.

Ahhoz, hogy a kávépillanat még tovább tartson, hosszabbnak, tartalmasabbnak kell lennie a kávénknak is.

Habos kávécsoda

Ki ne szeretne ilyen időben meleg plédbe burkolózva habos kávécsodákat szürcsölgetni? Kevesen tudnak ellenállni egy kapucsínó vagy latte macchiato habos csábításának.

A tökéletes tejhab titka az alapanyagban és az elkészítés módjában rejlik. De nem kell megijedni: nagyon egyszerűen készíthetünk mi magunk is kávéházi minőségű, légiesen könnyű tejfelhőket. Három dolog kell a jó tejhab készítéséhez: hideg tej, meleg közeg és keverés, amellyel levegőt juttathatunk a folyadék belsejébe, hogy a tej térfogata növekedjen.

Tejtippek:

  • Zsírosabb tejből sokkal selymesebb és ízletesebb hab készíthető
  • Zsírszegény tejet használva sokkal tartósabb és vastagabb habot képezhetünk.
  • Növényi tejek felhasználása esetén válasszunk olyat, amely szóját is tartalmaz, hiszen a tej fehérjetartalma határozza meg habosíthatóságát.

Tökéletes tejhab gőzölős kávégép hiányában:

Cappuccino

Ha elkészült a tejhab:

Az édeskés habot öntsük lassan a kávénkra és óvatos mozdulatokkal kanalazzuk rá a kész tejhabot. Szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóporral egy kapucsínódíszítő lapka segítségével, vagy csorgassunk néhány csepp csokoládészirupot a tetejére. A díszítés nemcsak szebbé teszi, de különleges ízhatást is kölcsönöz italunknak!

Kapcsolódó hírek:

Kávé, szinte aranyáron
Amikor a fekete már nem elég
Kávé-hedonizmus