Egy ember megöleli a fát.

Az idő előrehaladtával egyre fenyegetőbbé válik a globális felmelegedés jelensége, ezért teljesen érthető, ha te magad is felelősségednek érzed bolygónk védelmét. Hogyan lehetsz te is környezettudatos? Például a munkahelyen. Egy környezetbarát iroda kialakításához sokkal kevesebbet is elég tenni, mint azt sokan hiszik. Ennek megfelelően írószer vásárlás közben is választhatsz olyan termékeket, amik kímélik a környezetet, hiszen ma már tudatosan gyártott papír írószerek széles választéka áll a rendelkezésünkre. Így kiválaszthatod az igényeidhez leginkább illő környezetbarát írószereket.

Az a legtudatosabb megoldás, ha felhasználjuk a meglévő tárgyainkat

Hajlamosak lehetünk azt hinni, hogy azzal védjük legjobban a környezetünket, ha minden meglévő dolgunkat környezetbarát opcióra cseréljük. Ám ez nem igaz: hiszen ilyen módon csak több hulladékot termelünk hosszútávon.

Ennek az az oka, hogy sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagy maga után az, ha kidobjuk azokat a dolgainkat, amiket még hosszú évekig lehetne használni, és helyettük új dolgokat veszünk (még akkor is, ha az újonnan vett tárgyak tudatosan lettek gyártva, hiszen még így is termelnek hulladékot) mint az új, környezetbarát kellékek használata.

Ezért az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében először arra kell törekednünk, hogy a meglévő tárgyainkat használjuk el.

LED-lámpás világítás

A LED-lámpák röviden energiatakarékos égőket jelentenek. Típustól függően a hagyományos izzóknál akár 10-szer kevesebb is lehet az energia igénye. Ez nemcsak a költségeinket csökkenti, de a környezetet is kíméli. Ráadásul az ilyen égőknek még a használati ideje is sokkal hosszabb, ugyanis általánosságban 25 ezer órát bírnak, ami egy naponta 5-6 órás használat mellett akár 6 évig is kitarthat.

Mivel a hagyományos égőkhöz képest sokkal több ideig használható, ezért hosszútávon a LED-égőkkel járó plusz költségek is megtérülnek. Bár ezek sem olyan magasak, mint régen, hiszen az évek előrehaladtával optimalizálták a LED-égőket, ezért már alacsonyabb áron tudunk hozzájuk jutni.

Jelenleg ez a legtudatosabb elektromos világítási technológia, ami megfizethető árral rendelkezik. Webáruházunkban több ilyen lámpa közül is válogathatsz: az ALBA „LedX” asztali lámpa, és a MAUL „Seven colour vario” asztali lámpa is tökéletes választás lehet, ha energiatakarékosabb világítást szeretnél az asztalodra.

Írószerek újrahasznosított anyagokból

Tudtad, hogy a tollad is lehet környezetkímélő? Pedig ez igaz: a legtöbb toll műanyagból készül, aminek a lebomlási időtartalma több száz év. Viszont lehet csökkenteni az ökológiai lábnyomát azzal, ha többször használjuk fel. A SCHNEIDER „Reco M” tollak teste is ilyen műanyagból készült, ezzel csökkentve a természetre gyakorolt szennyező hatását.

Ám más írószereket is vehetsz hasonlóan környezetkímélő változatban

Környezetbarát iroda, irattárolás környezetkímélő módon

Amennyiben dokumentumaid tárolásában is törekedsz környezetkímélő opciót választani, viszont nem szeretnél lemondani a minőségről sem, akkor válogathatsz FSC minősítéssel ellátott környezettudatos gyártással készült karton irattároló kartonjaink közül (DONAU „Life” karton iratpapucsok, LEITZ „Cosy Soft Touch” iratrendezők), de akár újrahasznosítható alapanyagokból készült iratrendezőket is választhatsz (VICTORIA natúr tokos iratrendező, HELIT „Nestable Green Logic” irattálcák).

Olyan boltot keresel, ahol minden irodai felszerelést be tudsz szerezni egy helyen? Ez esetben nézz körül a Depot webshopjában, ahol mindent megtalálsz, amire szükség lehet egy irodai légkörben.