Színes zsírkréták

A zsírkréta minden gyerek kelléktárában megtalálható írószer. A legtöbben az iskolában és otthon is szeretnek alkotni vele. Azt azonban kevesen tudják, a rajzoláson kívül hányféle kreatív felhasználása lehetséges.

Most bemutatjuk, miért is szeretjük annyira a zsírkrétát, és hogyan használjuk, ha tetszetős ajándékot vagy dísztárgyat szeretnénk készíteni. Sőt, azt is megtudjuk, hány éves kortól ajánlott a használata!

Zsírkréta: munkaeszköztől a kreatív felhasználásig

Talán kevesen tudják, de a zsírkréta nem volt mindig a gyerekek írószere. Eleinte az iparban, ládák és hordók jelölésére használták. A pigmenttel színezett viasz ugyanis tartós, vízálló megoldást jelentett erre a feladatra, amire sokszor az egyszerű festék nem volt alkalmas.

A gyárak később felfedezték az íróeszközben rejlő lehetőségeket és elkezdtek hétköznapi felhasználásra tervezett, színezett, méreganyagoktól mentes változatokat készíteni. Ezek lettek az írószerek polcain megtalálható, főként gyerekek számára gyártott zsírkréták, melyeket az iskolai rajzórákon, vagy az otthoni, kreatív időtöltés során használhatunk.

A zsírkréta ma már rengeteg, változatos színben elérhető. Sőt, több formában is. Hiszen a gyártók a legkisebbek számára kifejezetten olyan krétákat gyártanak, melyen könnyebben találhatnak fogást. Így apró kézzel is megfelelően marokra foghatják az íróeszközt, bátran színezhetnek, rajzolhatnak vele.

Ezért, és kísérletező, kreatív felhasználási lehetőségei miatt is népszerű mind a szülők, mind a gyermekek körében.

Varázslat használt zsírkrétával

Ha igazán szép alkotásokat szeretnénk készíteni, akkor érdemes új, jó minőségű zsírkrétát választanunk. A legkisebbek számára érdemes olyan méreganyagoktól mentes megoldást választani.

Olyan, formára és méretre is ideális zsírkrétát, mint a Maped Color`Peps Baby, mely 6 különböző színben garantálja, hogy gyermekeinket kezdetektől kreativitásuk kibontakoztatására ösztönözhessük.

A régi, elkopott zsírkréta sem kell azonban, hogy kárba vesszen. Ha ügyesek vagyunk, többféle módon is felhasználható. A felmelegített zsírkrétát különböző formákba öntve új életre kelthetjük. Így akár új, kreatív írószer, vagy egyszerű díszként is használhatjuk.

De néhány színes zsírkréta és némi fekete tempera segítségével látványos, kaparható varázsképet is készíthetünk. Ehhez nincs más dolgunk, mint az alapot színes zsírkrétával színezni, majd lefesteni a fekete festékkel, és várni, míg megszárad. Ezután indulhat az alkotás! A fekete felületet megkarcolva szuper színes, látványos mintákat kreálhatunk a felületre.

Ha pedig valami igazán egyedit szeretné alkotni, rögzítsünk különböző színű zsírkrétákat egy festővászonra, hobby ragasztó segítségével. Majd hajszárítóval melegítsük őket és nézzük, ahogyan az olvadó színek pompás szivárvánnyá állnak össze.

Hány éves kortól ajánlott?

Mivel a legtöbb zsírkréta ma már semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, így egészen kis kortól bátran használható. Akkor sem lesz különösebb probléma, ha a gyerek a szájába veszi, esetleg meg is rágja az íróeszközt.

Éppen ezért a zsírkréta használata már egészen kicsi, akár 1-1,5 éves kortól is elkezdhető. Eleinte természetesen érdemes odafigyeléssel, szülői felügyelet mellett használni, hiszen a kréta lenyelése akár fulladást is okozhat.

Fontos továbbá, hogy érdemes először olyan formájú és vastagságú zsírkrétát választani, amivel az apróságok kényelmesen és könnyedén láthatnak neki kreativitásuk felfedezésének. Ilyen megoldást kíván a kifejezetten a legkisebbek számára tervezett Maped Color`Peps Baby zsírkréta készlet, mely anyagát és formáját tekintve is a legjobb választás lehet a gyerekek számára.