Asztali laminálógép bekapcsolása

Sokan nem tudják, mit is jelent pontosan a laminálás, vagy mire is használható egy laminálógép valójában. Pedig bármilyen meglepő, ez az eszköz nem csak az irodában, de több munkakörben, sőt akár otthon, a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Egy laminálógép segítségével könnyen és gyorsan időtállóvá tehetjük fontos dokumentumainkat. Jó szolgálatot tesz az emlékek megőrzésében, ellenállóvá teszi fontos iratainkat. Egy árlap vagy egy itallap sem lehet akadály, melyet a laminálás a kopástól és a nedvességtől is hatékonyan képes megóvni.

De hogyan válasszuk ki a számunkra tökéletes eszközt? Ebben a bejegyzésben azokat a fontos tulajdonságokat mutatjuk meg, mellyel egy jó laminálógépnek mindenképpen rendelkeznie kell.

Mire jó a laminálás?

A laminálás célja, hogy különböző papíralapú dokumentumokat megóvjunk a környezeti hatásoktól. Többek közt a gyűrődéstől, a foltoktól, a nedvességtől, vagy a hőhatásoktól is.

A dokumentumaink ilyen módon történő védelme egyértelműen hasznos a mindennapi irodai munka során. Egy laminálógép minden olyan irat archiválásában segít, melyeket nap mint nap használunk. A laminálás kiváló döntés abban az esetben is, ha egy dokumentumnál fontos a jó olvashatóság és a precizitás.

Egy ilyen eszköz azonban nem csak az irodában tesz jó szolgálatot, de akár a vendéglátásban is jól jöhet. Gondoljunk csak az éttermek étlapjaira, vagy a bárok, kocsmák asztalokon található itallapjaira. Az ilyen jellegű papírokat naponta akár több száz ember is forgathatja a kezében. Ráadásul nem csak a gyors kopás, de a poharakból kiömlő italok általi nedvesség miatt is fontos, hogy időtálló borítást kapjanak.

Azt pedig végképp kevesen tudják, hogy egy laminálógép akár a háztartásban is jól jöhet. A régi fotók, rajzok megőrzésére, az iskolai beadandó projektek archiválására, vagy bármilyen fontos dokumentum megóvására gyorsan és egyszerűen használható.

Hogyan működik a laminálógép?

A laminálás tulajdonképpen egyszerű folyamat. Egy papíralapú dokumentum két, egyenként 80-120 mikron méretű lamináló fólialap közé kerül. Ezek a fóliák a laminálógép segítségével kerülnek összeillesztésére.

A lamináláshoz használt fólia belső oldala olyan ragasztót tartalmaz, mely hő hatására aktiválódik. A laminálógép ezt a tulajdonságot használja ki, és az általa termelt hővel ragasztja a fóliát az adott dokumentum köré.

A módszer azért is kiváló, mert a laminálófólián használt ragasztó teljesen átlátszó, így a módszer alkalmazása egyáltalán nem csorbítja a laminált dokumentum olvashatóságát, élvezhetőségét..

Hogyan válasszunk laminálógépet?

A számunkra megfelelő eszköz kiválasztása során fontos tudni, milyen méretű dokumentumokat szeretnénk laminálni. Egyes gépek a névjegykártya-mérettől kezdve az egészen nagy dokumentumokig több méret fóliázására is képesek. Míg más eszközök csak egy-egy méret, például A/4-es, vagy A/5-ös iratok laminálására használhatók.

Egy másik fontos szempont, hogy milyen módszerrel szeretnénk dokumentumainkat fóliázni. A fentebb említett meleg laminálógépek mellett ugyanis léteznek olyan eszközök is, melyek hideg technológiával dolgoznak.

A hideg laminálók egyik előnye, hogy kisebb eséllyel tesznek kárt a fóliázni kívánt dokumentumban. Az olyan jellegű dolgok ugyanis, mint a régi fotók, vagy épp a hőpapírra nyomtatott dokumentumok sajnos könnyedén a magas hőfok áldozatául eshetnek.

A hideg eszközök másik nagy előnye pedig a biztonság. Hiszen akár kisgyerek vagy házi kedvenc közelében is egészen nyugodtan használhatjuk őket, anélkül hogy balesettől, sérüléstől kellene tartanunk.