Közeli kép kéz és golyóstoll

Gondoltad volna, hogy a világ számtalan zseniális találmányt köszönhet magyar származású embereknek? Ha nem is teljes egészében, de több találmánynak is erős magyar vonatkozása van, amire büszkék lehetünk. Kikapcsolódásképpen görgess lejjebb és ismerd meg a találmányokat, amelyek megváltoztatták a világot.

A színes televízió

Te sem ismersz olyan háztartást, ahol ne lenne színes televízió, igaz? Köszönet érte Goldmark Péter Károlynak, aki 1906-ban született Budapesten és már középiskolás korában szenvedélyesen vonzódott a fizikához. Anno, amikor a televíziózás még nem volt elterjedt, a magyar tudós már nagy érdeklődést mutatott a televízió iránt. Az első színes televízióját 1940. szeptember 4-én mutatta be. Egy biztos, az egész világ hálás lehet a magyar tudósnak.

A Rubik-kocka

Még 1974-ben egy fiatal, budapesti építész professzor megpróbálta elmagyarázni társainak, hogyan működik a geometria, méghozzá három dimenzióban. Hogy az elméletet könnyebben szemléltesse, készített egy kockát, amelynek oldalait színes matricákkal jelölte meg, hogy nyomon tudja követni őket.

Rubik Ernő akkor még biztosan nem is sejtette, hogy feltalálta minden idők legkelendőbb játékát. Érdekes tény, hogy a Rubik- kockának 43 252 003 274 489 856 000 azaz 43 kvinmillió permutációja van, ám mindez már 20 mozdulattal megoldható.

A golyóstoll

A golyóstoll a modern íróeszközök egyik legelterjedtebb változata. Viszkózus tintával töltött hengerforma tartályból és a végét lezáró milliméter körüli átmérőjű golyóból áll, bár ezt felesleges is hosszan magyarázni, hiszen az eszközt mindenki ismeri. Az olcsó, megbízható és karbantartást nem igénylő golyóstollak Bíró László nevéhez fűződnek (innen a név „Bíró-toll”) .

1931-ben az újságíró megelégelte a töltőtollak fröccsenéseit, lassú száradását és megbízhatatlanságát, ezért új megoldáson gondolkozott. Az igazi felismerés akkor érte, amikor a nyomdában észrevette, hogy az újságtinta azonnal megszárad, amint a papírhoz ér.

Elgondolkodott azon, hogyan lehetne et a folyamatot leegyszerűsíteni, egészen a közönséges toll szintjéig. Vegyész testvére segítségével pedig elkészítették az első golyóstollat, amely örökre megváltoztatta az írást. A golyóstoll olyan napi szintű használati tárgy, ami egyben remek, egyedi ajándék is lehet. Akárcsak ez a fantasztikus Swarovski kristályokkal díszített szépség, aminek akármelyik nő örülne.

A biztonsági gyufa

A biztonsági gyufa ötlete Irinyi János, magyar kémikusban merült fel, miközben Meissner professzor úr egyik sikertelken kísérletét figyelte meg a Műszaki Főiskolán. A sikertelen kísérletek hosszú sorozata után Irinyi 1836-ban szabadalmaztatta újítását a biztonsági gyufára. Ez persze nem ment egyik percről a másikra, de végül a foszfor keveréket kálium-klorát helyett ólom-dioxiddal váltotta fel, ami meghozta a várva várt sikert.

A kézmosás a modern orvostudományban

Bár ma már általános orvosi gyakorlat, de 1850 előtt a sebészek és orvosok nem mostak kezet a vizsgálatok és műtétek előtt. Hihetetlen, de igaz. Ez szerencsére 1847-ben változásnak indult, amikor Semmelweis Ignác, magyar szülész megkérdőjelezte azt a hiedelmet, hogy a betegséget a „gonosz szellemek” okozzák.

Elgondolkodott azon, hogy miért halnak meg a nők a gyerekágyi lázban, vajúdás közben. Később rájött a kapcsolatra a piszkos kezek és az A csoportú hemolitikus streptococcus baktériumok között. Megállapításait eleinte elutasították, észrevétele mégis elterjedt az orvoslásban és ma már felfedezésként említjük a doktor úr újítását, ami számtalan emberéletet mentett meg.