origami - terhes anya és lánya origamit hajtogatnak

Te is szeretted a technika órákat, vagy inkább unalmasnak találtad? Lehet, hogy még az ovis kreatív foglalkozásokra is emlékszel, melyek elengedhetetlen kellékei a színes papírok és a ragasztó. Ezzel a két egyszerű hozzávalóval végtelen mennyiségű figura, anyák napi és karácsonyi ajándék elkészíthető percek alatt. Lehet, hogy felnőttként már nem izgat annyira ez a technika, bár erre is számos ellenpéldát tudunk felhozni az origami hajtogatást kedvelő felnőttek soraiból.

Mindenesetre a gyerekek többnyire imádják az alkotás ezen színes és kézzelfogható módszerét. Fiúk, lányok, egészen kicsik és kisiskolások is szívesen játszanak hajtogatós papírral. Amellett, hogy a fantáziára és spontaneitásra bízzuk a végeredményt, érdemes egy-két célzott ötletet is bedobni a családi délutánokon, hogy még élvezetesebb legyen a közös munka.

Üdvözlőlap készítés

Az egyik legkézenfekvőbb felhasználási mód a színes papíroknál az egyszerű feliratozás, rajzolás és félbehajtás, ami csodás kis üdvözlőlapokat eredményezhet. A gyerekek szeretnek készülni a családi eseményekre, ünnepekre, amiknek elengedhetetlen kellékei a kézzel készült kis apróságok.

Origami, a gyerekkori Ikea bútor

Ha a gyerekeid szívesen hajtogatnak, esetleg mutasd meg nekik a régi origami füzeteidet is, és segíts nekik eleinte leírásból dolgozni. Akik vevők erre a módszerre, hidd el, maguktól is továbbhaladnak majd a sablonok és számozott lépések mentén. Remekül fejleszti az összpontosítást és megnyugtathat egy stresszes nap után.

A rendszerekben és sablonokban gondolkodóknak igazi felüdülés egy-egy bonyolultabb figura elkészítése. Akárcsak a legó, építőkocka, az origami is fejleszti a térlátást és az alkotói készségeket.

Azok, akik felnőttként szívesen barkácsolnak, biztosan szívesen játszanak a gyerekkel is papírhajtogatást. Ha több időnk van, ki is festhetjük a figurákat, akár hajtogatás előtt is díszíthetjük, ollózhatjuk a papírt, mielőtt elnyerné végső formáját.

Az újrahasznosítás művészete

Ha nincs otthon színes papír, nézz körül a háztartásban, és hidd el, a legegyszerűbb háztartási papírhulladékból válik a legnagyszerűbb alapanyag, vagy díszítés! Egy kis maradék alufólia, kartondoboz, reklámújság, szórólapok, szakadt zoknik, ruhák felhasználásával is készülhetnek origami alkotások.

Vásárolhatunk eleve újrahasznosított papírból készült rajzlapokat, színes papírokat is, ha fontos számunkra a környezet védelme. A papírhulladékot pedig szakszerűen szelektíven dobjuk ki a játék befejeztével, hiszen remek dolgok, háztartási kellékek születnek újrahasznosított papírból manapság.

Lakásdekor, ajándékok

A kreatív anyukák és apukák is beszállhatnak a kreatív műhely munkájába az ünnepek, vendégek közeledtével. Sokan saját maguk készítik el az esküvői névtáblákat, szalvétagyűrűket, üdvözlőlapokat. A karácsonyi, húsvéti, halottak napi, vagy épp farsangi díszítés egyik fő eleme lehet a színes papír és az origami ötletek. Jól mutatnak, teljesen egyediek, ha vigyázunk rájuk, jövőre is felhasználhatjuk majd ezeket.

Ez a költséghatékony módszer hozzájárul a gyerekek testi és lelki fejlődéséhez, hiszen mind a koncentrációt, mind a finommotoros képességeket javítja. A felnőtteknek, szülőknek pedig szintén egy lehetséges szórakozási lehetőség.