Esőkabát, napszemüveg és társaik – kötelező kellékek az őszi túrákhoz

Sokan még ma is úgy gondolják, hogy napszemüvegre csak nyáron, a vakító napsütésben van szükség, holott ez nem állja meg a helyét.

Nemcsak a kényelem miatt viselünk napszemüveget, hanem azért is, hogy a káros UV-sugárzástól óvjuk szemünket. A napfény káros sugárzása azonban akkor is jelen van, ha azt nem érzékeljük, tehát a borongósabb, felhősebb időben is.

Őszi túrázás

Minden évszaknak megvannak a maga előnyei, ez alól az ősz sem kivétel.

Az ősz gyönyörű, ráadásul még szebb a természetben. Mivel ilyenkor a rekkenő hőség is csillapodik, ennél jobb időszak nincs is a túrázásra. A természet kedvelői ilyenkor vízálló öltözéket öltenek, hátizsákot ragadnak meg, és elindulnak a természetbe. Nincs is üdítőbb egy őszi erdei vagy magaslati túrázásnál.

Tudtad, hogy a túrázásnak erőteljes stresszcsökkentő hatása van? Éppen ezért javasolt ez a tevékenység, ha a hétköznapokban sok stressznek vagy kitéve.

Az őszi túrázás az egyik legcsodálatosabb módja annak, hogy kiélvezd az őszi évszak szépségeit és friss levegőjét. Az ősz a természet átalakulásának időszaka, amikor a fák levelei színpompás árnyalatokba borulnak, és a levegő hűvösebb és frissebb.

Lássuk, miért különleges élmény az őszi túrázás:

 • Csodálatos látvány: Az őszi erdők és hegyek elképesztő látványt nyújtanak a színpompás levelek miatt. Vörös, narancs, sárga, zöld és barna színek festik meg a tájat, ami lenyűgöző.
 • Kényelmes időjárás: Az őszi hőmérséklet gyakran kellemes és hűvös, ideális túrázáshoz. Nem olyan forró, mint a nyár, és nem olyan hideg, mint a tél.
 • Kevesebb ember: Az őszi hónapok általában kevesebb túrázót vonzanak, tehát a túrázási helyszínek kevésbé zsúfoltak. Ez lehetővé teszi, hogy nyugodtan élvezd a természetet.
 • Természeti sokféleség: Az őszi túrázás során megfigyelheted a madarak és más állatok őszi vándorlását, valamint a különféle növények és gombák természetes változását.
 • Piknik és kemping: Az őszi túrázás ideális alkalom a szabadban történő piknikhez vagy akár kempingezésre. Ne rettentsen el a hűvös időjárás. Elég, ha felkészülten indulsz el.
 • Friss levegő és testmozgás: Az őszi túrázás során a friss levegő és a természet közelsége felüdülést és relaxációt nyújt, miközben átmozgatja a testedet és erősíti az immunrendszert.
 • Szezonális gasztronómia: Az őszi túrázás után az autentikus őszi ízek teszik teljessé az élményt, például a sütőtökből készült leves, almás pite és forró italok.

A legfontosabb, hogy az őszi túrázás során megélheted a természet változását és az évszak egyedi varázsát. Ne felejts el gondoskodni a megfelelő ruházatról, hátizsákról, térképről és napszemüvegről, és élvezd ki az őszi túrázás nyújtotta különleges élményt!

A napszemüveg fontossága ősszel és télen

Az őszi hónapokban is fontos napszemüveget viselni, bár sokan hajlamosak azt gondolni, hogy csak nyáron van erre szükség.

Az alábbi okok miatt javasolt ősszel is napszemüveget viselni:

 • UV-sugárzás elleni védelem: A káros UV-sugárzás ősszel és télen is jelen van, ami károsíthatja a szemet. Az Avatar napszemüveg kiválóan képes szűrni az UV-sugarakat, és így megvédeni a szemedet a káros hatásoktól.
 • Szemvédelem a verőfényes napokon: Az őszi napokon is előfordulhatnak erős napsugarak. Ezek a sugárzások kellemetlenek és akár át is világíthatnak a szemen, ami kellemetlen és hosszú távon károsítja a szem egészségét. Az AVATAR „Shield” HD lencsés napszemüveg tökéletes választás a túrázás vagy hegymászás közbeni védekezésre, hiszen 100% UV-A és UV-B védelemmel rendelkezik.
 • Komfort és kontraszt: Az AVATAR „War Master” HD-lencsével ellátott szemüveg az alapvető UV-védelme mellett kontrasztosabb képet nyújt, a HD lencse borostyán színe a kék reflexiók kiszűrése által csökkenti a vakító napfény okozta kellemetlenségeket, és növeli a kontrasztot, így javítja a látásélményt erős napsütésben. Ez segít vezetésnél és kültéri tevékenységeknél is.
 • Védelem a szél ellen: Az őszi időjárás gyakran szeles, és a szél száraz szemekhez és kellemetlenséghez vezethet. A napszemüveg viselése segít védeni a szemedet a szél és a szárazság ellen.
 • Fényérzékenység ellen: Néhány ember könnyen fényérzékeny lesz az erős napfény miatt, ami fejfájást vagy szemirritációt okozhat. A napszemüveg használata segít megelőzni ezt a kellemetlenséget.

Ezért fontos, hogy az őszi hónapokban is gondoskodj a megfelelő napszemüveg viseléséről.

Válaszd ki az Avatar napszemüvegek közül, amelyik leginkább megfelel az igényeidnek. A Depot irodaszer webáruházban megtalálod a teljes Avatar kínálatot!