Színezz kreatívan, tűfilc

Az új év kapcsán sokakban felmerül, hogy tiszta lapot kezdenek… egyeseknek ez egy fehér írólap, másoknak egy csomag színes toll kíséretében mereng fel, ha belegondolnak. Te melyik csoportba tartozol? Inkább csodálni szereted az alkotásokat, vagy magad is részt veszel a tervezésben, kivitelezésben? Akár a precíz és letisztult vonalakat, akár a barokkosan túlzsúfolt színkavalkádot részesíted előnyben, érdemes lehet körülnézni az írószereink (rostirón, tűfilc és rollertoll) kínálatában, mert gyorsan, jó áron juthatsz minőségi termékekhez, így egy helyen tudod a legszükségesebbeket beszerezni!

Most a golyóstollak és zseléstollak után sokak számára talán nem is ismert kifejezések következnek: szót ejtünk a rostirónokról és még röviden a jó öreg rotringot is szóba hozzuk, majd pedig a tűfilcekről és a szintén kacifántos nevű rollertollakról lesz szó. Van olyan, amit még nem is ismersz? Talán a másik nevén ismerősebb lesz! Tarts velünk és derítsük ki együtt!

Mi fán terem a rostirón?

Úgy, hogy filctoll már megvan? Na ugye! Mindössze az elnevezésben különbözik ez a két fogalom. Bár annyi különbséget azért érdemes megemlíteni, hogy a rostirónok kategóriájába kifejezetten a vízbázisú festékanyagit adagoló filcek tartoznak, melyek többnyire könnyebben moshatók a ruhából, asztalról stb… Tehát tulajdonképpen ezek a legideálisabb filctollak gyerekek számára. Csak említés szintjén felhozzuk most még a rotringot is, ugyanis hasonlóan az irón szót használjuk ez esetben is. A rotring a hagyományos szakzsargonban nem más, mint a nyomósirón.

Kicsik és nagyok kedvence is lehet a filctoll!

A rostirón rostokból felépülő feje szép egyenletesen szívja magába a festékanyagot és a manuális terhelés hatásának függvényében bocsájtja ezt ki a rajzlapra, kartonra. Innen tehát a mára már szinte idejétmúlt, mégis gyakori elnevezés. Erről a kategóriáról írtunk is korábban az oldalon, ahol az ergonomikus kialakításról, a legkisebbeknek szánt ügyességfejlesztő Maped termékekről is szó volt. Azonban nem csak a legkisebbek, az alkotni vágyók bármelyik korcsoportja gyönyörűen írhat, rajzolhat a filcek segítségével.

Apropó, írás… Vékony vonalakhoz jöhet a tűfilc!

Ha az írás a fő cél, vagy épp egy pontozott, aprólékos munka kidolgozása, aláhúzás, vonalazás stb… akkor mindenképp előnyös lehet a tűfilc használata. Ahogyan a nevében is benne van, a tűfilcnek tűhegyes vége van, mellyel precízen, pontosan, erős színek segítségével jelölhetünk, írhatunk. Közkedvelt például a karikatúrák, képregényszerű rajzok, kontúrok készítésekor.

Ezt a típust a kisebb gyerekek számára a hegyes, szúrós vég miatt nem ajánljuk. Illetve a rostirónhoz hasonlóan ezesetben is fontos, hogy használat után lezárjuk, rátegyük a kupakot az eszközökre. Másként hajlamosak kiszáradni és oda az élénk szín és pompázatos folyamatos vonalazás.

Mégis mi az a rollertoll?

Nem, nem fogunk vele legurulni a dombról, sőt még csak kerekei sincsenek… mindösszesen egy olyan remek találmányról van szó, ami törölhető verzióban is elérhető. Alapvetően a zselés-és a töltőtoll keveréke, vízbázisú tintát tartalmaz. A törölhető verziója egyeseknek a csínytevés, puskázás, vagy akár bűncselekmények alapjául szolgál, mások pedig első osztályosként szép tiszta papíron írni tanulnak vele, vagy épp az otthoni üzenőtáblára rajzolnak a családnak. A rollertollak radírozható tollak, melyek nagy hőtartományban teljesen jól láthatók.

„Tintáik” egészen mínusz 10-től plusz 60 fokig látszanak. Azonban fejükön található radírjukkal teljesen nyomtalanul tüntethetők el. Ennek ellenére tökéletesen úgy néznek ki a velük írt sorok, mint a golyóstollal, vagy zseléstollal írt szövegek. Leginkább a kicsik tanulói időszakaihoz, vagy azoknak ajánljuk, akik gyakorta nyúlnak hibajavító után, esetleg lemosható táblatoll alternatívát keresnek, így megspórolhatják a felesleges sikálást és festegetést!