Asztali lámpa és laptop az asztalon

A laptop tulajdonosok körében legsűrűbben felmerülő probléma az évek alatt halmozódó belassulás. Az is lehet, hogy te is éppen a problémával nézel szembe jelenleg. Akár olyan rossz is lehet már a helyzet, hogy egy új laptop vásárlásán gondolkozol. Tudnod kell, hogy nem kell feltétlenül egy új laptopot venned ahhoz, hogy gyors legyen. Elég lehet az is, ha SSD meghajtót helyezel a laptopodba. Ebben a cikkben kifejtjük, hogy miért előnyösebb a merevlemez helyett SSD meghajtó használata.

Sokkal megbízhatóbb

Szerintünk neked is ismerős a merevlemez túlmelegedésének a jelensége. Azért fordul elő gyakran, mert a merevlemezben található adatlemezek folyamatos mozgásban vannak a gép bekapcsolt állapotában. Ennek következtében könnyen túlmelegedhet a merevlemez.

Emellett azt is érdemes kiemelni, hogy a merevlemezeknél nincs közvetlen kontakt a mozgófej és az adattároló lemezek között: egy 1-5 nanométer vastag légpárna választja el őket. Emiatt közéjük szorulhat egy porszem, ami súlyos károkat okozhat.

Ezzel ellentétben az SSD meghajtó esetében az információ továbbítás feladatát memóriachipek látják el, amik nem mozognak a meghajtón belül. Ezáltal szinte soha nem melegszik túl az SSD meghajtó, amitől tartósabbá is válik. Nemcsak a hétköznapi használat, de az esetleges balesetek is kisebb kárt tesznek bennük, így kevesebb az adatvesztés veszélye.

Gyorsabb

A merevlemezek esetében várni kell arra, amíg az adattároló lemezek elég gyorsan mozognak az információ továbbításához. Ám az SSD meghajtó esetében nem kell ilyesmire várni, majdnem, hogy egyből továbbítják a memóriachipek a szükséges információt. Emiatt ideális választás olyan emberek számára, akiknek erős gyorsaságra (például irodai környezetben) és/vagy sok oldalú használatra van szükségük (például egyszerre több programot kell használni).

Könnyebb szállítani

A merevlemez kialakításából fakadóan nehezebb, hiszen az adattároló lemezek súlya tovább nehezíti a szerkezetet. Ezért amikor szállítod a laptopod, akkor plusz terhelést helyez rád – nem is beszélve arról, hogy egy esetleges leejtés esetén sokkal erősebben sérülhet, hiszen nagyobb súllyal csapódik a talajhoz. Ám az SSD meghajtók nem tartalmaznak súlyos alkatrészeket, ezért az össztömegük is kisebb. Emiatt alkalmasabbak a szállításra is.

Stresszmentesebb a munka

Olyan ember vagy, akinek a füle érzékeny a hangokra? Ez esetben az SSD meghajtó kiváló opció lehet az adattárolásra, mivel a memóriachipek munkája gyakorlatilag nem jár zajjal. A merevlemezek esetében már más a helyzet: az adatlemezek forgása olyan zajt ad ki, ami zavarhatja a füleidet. Ez még több stresszt okozhat az alapvetően is fárasztó munkaórák közben.

Több méretvariáció

Általánosságban igaz, hogy a merevlemezek nagyobb méretben érhetőek el. Az SSD meghajtókból viszont nagyobb a válaszék ebből a szempontból, így garantáltan megtalálod a gépedhez illő darabot.

Egy szó, mint száz, az SSD meghajtók javában formálták meg az adattárolás módszereit. Viszont vannak helyzetek, amikor mégis inkább a merevlemezeket javasolnánk.

A merevlemez több tárhelyet biztosít

Az SSD meghajtók viszonylag kicsik, és gyorsak, ám kevés tárhellyel rendelkeznek. Ezért ha rendszeresen nagy méretű fájlokat töltesz le a gépedre, inkább a jól bevált merevlemez mellett érdemes dönteni.

Olyan boltot keresel, ahol minden irodai felszerelést be tudsz szerezni egy helyen? Ez esetben nézz körül a Depot webshopjában, ahol mindent megtalálsz, amire szükség lehet egy irodában.