A gyermek éppen rajzol, mellette színes ceruza készlet látható.

A gyermekek fejlődése számos olyan szakaszból áll, melyeket szülőként nyomon követhetünk és gyakran elkél a segítségünk is egy-egy tevékenységnél. A rajzolás is éppen ilyen, hiszen a legtöbb esetben a gyermekeknek szüksége van a szülő segítségére, mielőtt ceruzát ragadnának. Cikkünkben arról írunk, miért fontos a rajz-készségek fejlesztése gyermekkorban.

Miért jó a rajzolás?

A rajzolás és színezés az egyik leggyakoribb fejlesztőtevékenység az óvodákban, ami nem véletlen. Bizonyára mind emlékszünk a rengeteg színes ceruzára és kifestőre az óvodában, illetve az iskolában, melyek legtöbbünk kedvenc elfoglaltságát jelentette. Manapság viszont egyre kevesebb gyermek szeret rajzolni, a jelenlegi generációt kevésbé köti le a színes ceruzák és festékek használata.

Ez összefüggésben van a technika fejlődésével is, hiszen ingerküszöbük megnőtt, a színek papírra vetése kevésbé érdekes, mint akár egy színezőprogram használata a tableten. Ennek ellenére kifejezetten fontos, hogy gyermekünket támogassuk abban, minél többet használja a színes ceruzákat, zsírkrétákat és festékeket.

Amennyiben egy gyermek életében kimarad egy mozgásfejlődési szakasz, az akár tanulási nehézségeket, de még agresszív viselkedést is okozhat a későbbiekben. A gyermekek finommotorikus képességeinek fejlesztése elsődleges fontosságú, hiszen a növekedésükhöz elengedhetetlen e szakasz megfelelő kialakulása.

A szülők gyakran csak későn veszik észre, ha gyermekük esetében valamilyen gond, vagy hiányosság mutatkozik. Pedig kellő figyelemmel ezek nagyrészt megelőzhetőek lehetnének. Érdemes egy listát készíteni arról, milyen fázisok követik egymást a gyermek fejlődésében és amennyiben valahol hiányosságot észlelünk, ott időben tudunk segítséget nyújtani gyermekünknek.

Ezért fejlődik a gyermek, ha ceruzát használ

A mozgásfejlődés szoros összefüggésben áll az idegrendszeri érettséggel. Ebben az időszakban kerül harmóniába a gyermek két agyféltekéje, mely feltétele annak, hogy később képesek legyenek elsajátítani az írás és olvasás készségét. Ha egy gyermek nem szeret rajzolni, az annak a jele lehet, hogy az idegrendszere diszharmonikusan működik vagy fejletlen.

Rajzolás közben fejlődnek a gyermek kézizmai, erősödnek az ízületei és a legfontosabb, hogy összehangolódik a szem és kézmunka. A gyermek egyre biztosabb ceruzafogást tud kialakítani, aminek köszönhetően az iskolában a folyóírás és betűrajzolás is könnyebben fog menni neki. A rajzolás a mindennapi élményfeldolgozásban is jelentős szerepet tölt be, hiszen a nap eseményeit képesek rajzban feldolgozni.

Így segítsük gyermekünket a rajzolásban

Néhány gyermek akár már egy-két éves kortól is képes ceruzát fogni a kezében, ezért a legfontosabb, hogy beszerezzünk otthonra a képességeinek megfelelő, magas minőségű színes ceruza készletet. A termék minősége kiemelten fontos, hiszen a színes ceruzákban lévő pigmentek mennyisége határozza meg a színek intenzitását a papíron és a legfontosabb, hogy a gyermek minél telítettebb színeket vethessen papírra.

Soha ne várjuk el gyermekünktől idő előtt, hogy érthető, felismerhető formákat rajzoljon. Természetesen az elején akkor is dicsérnünk kell, ha csak vonalakat, firkákat készít, hiszen a lényeg az, hogy nyomot hagy maga után, alkot.

Bírálatokkal gátlásokat alakítunk ki benne és a rajzolás inkább egy elvégzendő feladat lesz számukra, élvezetes elfoglaltság helyett. Ha megfelelő színes ceruza készlettel rendelkezünk, akkor a gyermek életkorától függően mi is leülhetünk mellé rajzolni, hogy lássa, hány különböző módon lehet még használni a ceruzákat.

Fontos, hogy mindig dicsérjük, tartsuk tiszteletben a rajzait és ne korrigáljuk, javítsuk akkor, ha esetleg zöldre szeretné színezni a felhőket. A rajzolás a kreativitás egyik legfontosabb eszköze, melyben segítő kezet kell nyújtanunk gyermekünknek.